Med den mästerliga och i Tyskland lovprisade Die Nacht unterm Schnee avslutade Ralf Rothmann häromåret sin trilogi om andra världskriget och efterkrigstiden, om hur kriget för de överlevande aldrig riktigt tog slut, hur deras upplevelser och trauman levde kvar hela…
Att korsa en flyktings spår
Tyska försök att närma sig historien
I Tyskland kommer det varje år ut mängder med nya böcker om andra världskriget och Förintelsen. Om den första generationen teg om sina upplevelser, vill den tredje och fjärde nu veta allt. Både Christiane Hoffmann i Alles, was wir nicht erinnern och…
”Den sista miljonen”
Om Europas Displaced Persons
Efter kriget fanns uppemot 11 miljoner utlänningar i Tyskland – krigsfångar, tvångsarbetare, flyktingar undan Röda armén, koncentrationslägerfångar och utländska pronazister – som alla nu skulle återvända hem. Om den miljon som inte gjorde det handlar David Nasaws bok The last…
Vägen till frihet
Roman om flykten från Östberlin
Den 9 november i år är det 30 år sedan Berlinmuren föll och gränsen mellan Väst- och Östtyskland öppnades. Muren, som hade byggts rekordsnabbt av den kommunistiska DDR-regimen i augusti 1961, skulle hålla dess egna medborgare fångna. Den som sökte fly sköts ihjäl.…
Låt oss våga broderskap!
Om antologin Osons la fraternité!
Jeana Jarlsbo har läst den 98-årige franske filosofen Edgar Morins appell för ett öppet broderskap, La fraternité, pourqoui?, och en fransk skönlitterär antologi där ett stort antal kända författare – bland andra Le Clézio, Ananda Devi, Claudio Magris, Raphaël Glucksmann,…
Revolution på tomgång
33 Revoluciones av Canek Sánchez Guevara
Canek Sánchez Guevara, som gick bort 2015 bara fyrtio år gammal, var barnbarn inte bara till den legendariske gerillaledaren och politikern Che Guevara utan också till den kubanska ”revolutionen”. Som punkmusiker, grafisk designer, fotograf, journalist och författare till kortromanen 33…
Någonstans i mörkret
Roman av Natascha Wodin
Natascha Wodin, som i den prisbelönade romanen Sie kam aus Mariupol tidigare har berättat om sin mor, som under kriget deporterades från Ukraina till Tyskland som tvångsarbetare och som tidigt tog sitt liv, återkommer nu med en roman om sin…
Steven Uhly – Königreich der Dämmerung
Königreich der Dämmerung, Skymningens kungarike, är Steven Uhlys fjärde roman. Skymning är tiden mellan dag och natt, svår att fånga och i vilken det kan vara svårt att se klart. Är det slutet på dagen eller början på natten? Det…
Berlusconi och Khadaffi
Av ÅKE MALM Senaste nytt från Tripoli är att Berlusconi och överste Khaddafi har talat med varandra. På telefon. Khaddafi ska ha sagt att i Tripoli är allt lugnt. Bara den statliga televisionens nyhetssändningar innehåller den enda och verkliga sanningen.…
”Alla de där…” – Om periferins arrogans
Av MARGARETA FLYGT ”Mamma, was ist ein Nazischwein?” Jag var sju, åtta år och ringde hem från skolans mynttelefon. Bakom mig stod en av de där långa killarna med smala ben och långt flottigt sjuttiotalshår…
Fabrizio Gatti – Bilal. Il mio viaggo da infiltrato nel mercato dei nuovi schiavi
Av ÅKE MALM Vem reagerar längre för nyheterna om drunknade båtflyktingar? Vad vet vi egentligen om vad som händer när 10.000-tals flyktingar drar genom Niger och Libyens öknar på väg mot drömmen om…
På andra sidan Medelhavet
I libyska fängelser sitter människor vars enda brott är att de försökt ta sig från Afrika till Europa. De flesta har gripits i vattnen strax söder om den italienska ön Lampedusa. På denna lilla ö, som ligger närmare Tunisien och…