Oroppa 
En imponerande nederländsk romandebut

I den mycket uppmärksammade romanen Oroppa (”Europa”) har den kvinnliga konstnären Salomé funnit en fristad i Nederländerna, från fängelse och tortyr i Marocko under kung Hassan II:s tid. Men i Amsterdam finns nu också torteraren och bödeln, som ingenting ångrar.…


Skogen i Dębrzyna
Om krigens och tystnadens förbrytelser

Strax efter krigsslutet 1945 mördas flera skyddslösa människor i en skog i sydöstra Polen. ”Alla” visste vilka mördarna var, vilka banditgäng de tillhörde, men ingen berättade. Vad hände egentligen och varför denna tystnadskultur? Den prisbelönte polske journalisten Rafał Hetman försöker…


Dante och den moderna världen

Den 13 eller 14 september 2021 var det 700 år sedan Dante Alighieri dog. I Italien firas Anno Dantesco, Danteåret, med en mängd kulturevenemang, inte minst i Florens där han föddes och i Ravenna där han ligger begravd. Bo Gustavsson…


Schizophrene
En läsning av Bhanu Kapils dikter

Bhanu Kapil undersöker i diktsamlingen Schizophrene bland annat hur berättade och glömda historier, liksom bilder som förträngts och som konstrueras på nytt, kan tillåta outforskade erfarenheter och minnen att träda fram och hur det schizofrena tillståndets upplösning av gränser mellan det verkliga…


Mur Méditerranée 
En roman av Louis-Philippe Dalembert

I en avslutande text om hur migrationen skildras i flera olika franskspråkiga romaner och pjäser tar Jeana Jarlsbo här upp Mur Méditerranée, en roman där Dalembert väver samman berättelserna om tre unga kvinnor från olika länder som av olika anledningar…


Någon annanstans…
Om Michel Azamas Ailleurs, la vraie vie

Jeana Jarlsbo om den franske samtidsdramatikern Michel Azamas samhällskritiska pjäser Ailleurs, la vraie vie, Un ange à ma porte och Médée black som på olika sätt tar upp flyktingkrisen, den mediala vinklingen och de papperslösas situation och drömmarna om det riktiga…


Migraaaanter 
Om en pjäs av Matéi Visniec

Matéi Visniec har gjort sig ett namn i Frankrike och utanför dess gränser tack vare en lång rad pjäser skrivna på franska och uppförda på teaterscener runtom i världen.  Jeana Jarlsbo skriver här om hans ”Migraaaants”, ett teaterstycke med absurda,…


Revolution på tomgång 
33 Revoluciones av Canek Sánchez Guevara

Canek Sánchez Guevara, som gick bort 2015 bara fyrtio år gammal, var barnbarn inte bara till den legendariske gerillaledaren och politikern Che Guevara utan också till den kubanska ”revolutionen”. Som punkmusiker, grafisk designer, fotograf, journalist och författare till kortromanen 33…


Körens tystnad 
Silence du chœur av Mohamed Mbougar Sarr

Sjuttiotvå afrikanska flyktingar, som efter en livsfarlig resa når tryggheten i en liten by på Sicilien, möter där nya problem, för gruppen och för den lilla byn. I sin prisbelönta roman Silence du chœur ger Mbougar Sarr inga klichéartade eller politiskt korrekta…


Välkommen..?
34 franska författare om människor på flykt

Jeana Jarlsbo skriver om den franska antologin Bienvenue ! 34 auteurs pour les réfugiés, där trettiofyra franskspråkiga samtida författare, bl.a. Philippe Claudel, Mathias Énard, Tahar Ben Jelloun och Marie Darrieussecq, skriver om människor på flykt utifrån olika infallsvinklar, när det idag gått…


L’Archipel du Chien
Ny roman av Philippe Claudel om flyktingkrisen

Hos Philippe Claudel är främlingshat, kollektiv skuld och moraliska frågor ofta återkommande teman, skriver här Jeana Jarlsbo. Så också i hans nya roman, L’Archipel du Chien, när  tre livlösa kroppar spolats upp på ö-gruppen Hunden och borgmästaren där vill tysta ner…


Efter Europa eller Europa först? (1)
Ivan Krastev – After Europe

Tommy Andersson tar i två artiklar upp böcker som båda behandlar problem i vår europeiska samtid, men med delvis olika perspektiv. Här först Ivan Krastevs After Europe som lyfter fram flyktingkrisen som vår Europapolitiska ödesfråga och i en senare artikel Claus Leggewies…


Rom den 28 mars

Har du hört talas om Agadez eller Imouraren? Om svaret blir nej – då är det troligt att du inte läst Fabrizio Gatti, en av mina italienska favoritjournalister. Det var han som skrev Bilal (Rizzoli 2007). Underrubriken till boken var:…