I en ny serie utställningar på danska Louisiana – Arkitekturens förbindelser – vill man visa hur forskning inom andra områden påverkar arkitekters arbete. På den första av dem, Levende strukturer, har tre utställare som arbetar med inspiration och kunskap från…
Frihetens Messias
Ian Buruma om Spinoza
I sin nyutkomna biografi över Spinoza ser Ian Buruma honom som den store vägröjaren för den radikala upplysning som proklamerade den totala tanke- och yttrandefriheten, saknade tron på en utomvärldslig gudomlighet och politiskt närmade sig demokratin. 1600-talet är det…
Filosofen som kom in från kylan
Nietzsche, två italienare och 53 volymer anteckningar i DDR
Efter andra världskriget, då också Nietzsches rykte var ödelagt, begav sig två italienska antifascister till det då kommunistiska Östtyskland – där Nietzsche sågs som en statsfiende – och lyckades där med stor möda dechiffrera de tiotusentals av Nietzsches knappt läsbara…
”Vår religion är förnuftet”
Om feministen Louise Dittmar
I Anton Jansons tredje och avslutande del i serien om tre tyska feminister, och deras olika sätt att förhålla sig till en religion med kvinnofientliga inslag, har turen kommit till Louise Dittmar. Influerad av Feuerbach menade hon att Gud och…
Hur fick människan en kropp?
Några reflektioner om själen i platonsk tradition
Är vår själ bara en kroppslig funktion i vår hjärna, ett medvetande som evolutionen frambringat, och som därför dör med kroppen? Eller är, som Platon menade, de andliga tingen beständiga och vår kropp bara en tillfällig behållare för dem? Eller…
Platon i Verona
Palimpsestens hemlighet
När skrivmaterialet en gång var dyrbart sökte man gnugga bort tidigare texter och använda materialet på nytt. Det har sedan gått att se, men inte att läsa, det som stått under den synliga texten. Men med ny multispektralanalys går det…
En liberal frontalkrock
Om Hannah Arendt & Isaiah Berlin
För Isaiah Berlin var Hannah Arendt en bête noir och Arendt var alltid nedlåtande mot Berlin. Om bakgrunden till antagonismen mellan dem har Kei Hiruta skrivit boken Hannah Arendt & Isaiah Berlin. Freedom, Politics and Humanity där han visar att den…
”Ett livsverk”
Ny fransk bok om Antonio Gramsci
Med utgångspunkt i de nyutgivningar och nytolkningar som gjorts av Gramscis texter – inte minst av hans 33 anteckningsböcker från fängelsetiden – har Romain Descendre och Jean-Claude Zancarini velat skriva ett œuvre-vie, ett ”livsverk”, om Gramsci, den italienske marxisten som…
Att skriva en dröm
Om samtida egyptisk litteratur (1)
Anna Jansson, översättare från arabiska, skriver om uppvaknanden, drömmar och kollektiva mardrömmar från före och efter den arabiska vårens Egypten, som de beskrivits av flera intressanta samtida egyptiska författare. (mer …)
En Upplysning för vår tid
Den franska filosofen Corine Pelluchon
Hur kan man idag försvara de goda tankarna från Upplysningen, som med sin instrumentella förnuftstro, sina naturvetenskapliga framsteg och synen på kulturen som överlägsen naturen lade grunden inte bara för den snabba utvecklingen sedan dess, utan också för den ödeläggelse…
Frihetens eld i en mörk tid
Om fyra kvinnliga filosofer
För något år sedan skrev Arne Melberg här på Dixikon om Zeit der Zauberer, Eilenbergers omtalade bok om fyra manliga filosofer under det tidiga 1900-talet. I sin nya och lika uppmärksammade bok, Feuer der Freiheit handlar det istället om fyra…
Ur arkivet: Peter Kemp
Engagementets poetik
I serien ”Ur arkivet” lyfter vi nu fram en artikel från augusti 2014: Peter Kemp Engagementets poetik av Jayne Svenungsson. 1973 disputerade Kemp på avhandlingen Théorie de l’engagement och 2013 hötidlighölls detta genom ett symposium i Köpenhamn samt en dansk nyutgåva av…
Frånvaron av ett Du i filosofins stora årtionde.
Om Zeit der Zauberer av Wolfram Eilenberger.
Ernst Cassirer var verksam som filosofiprofessor vid Göteborgs högskola från 1935 till 1941. Han flyttade 1941 till USA, där han dog 1945 som professor vid Columbia i New York – och som svensk medborgare. Att den tyske filosofen blev göteborgare…
Skammen, skrattet och gråten: Plessner och filosofins uppdrag
I två artiklar introduceras här den filosofiska antropologen Helmuth Plessner som just nu genomgår en renässans med nyutgåvor av hans samlade verk i Tyskland samt översättningar av hans mest centrala verk till engelska. Fredrik Svenaeus redogör i artiklarna för Plessners tänkande som i sitt huvudverk…
Människans excentriska natur: Helmuth Plessners filosofiska antropologi
I två artiklar introduceras här den filosofiska antropologen Helmuth Plessner som just nu genomgår en renässans med nyutgåvor av hans samlade verk i Tyskland samt översättningar av hans mest centrala verk till engelska. Fredrik Svenaeus redogör i artiklarna för Plessners tänkande som i sitt huvudverk…
Karl Marx. Philosophy and Revolution
En biografi av Shlomo Avineri
Även om Karl Marx betraktade sig som kämpande ateist har hans judiskhet förföljt honom likt ett spöke genom historien. Mätt med judiskt renläriga, halakaiska mått, Nürnberglagarna och säkert även med nutida svenska toleransedikter hade hans judiska bakgrund betraktats som självklar.…
”Den banala ondskan har Ni åter missförstått”
Att tänka kring ondska med Hannah Arendt
Vad menade Hannah Arendt med uttrycket ”den banala ondskan”: Att ondska är trivialt? Att Eichmann var en banal mördare? Ska det kanske uppfattas som ett alternativ till Kants radikala ondska? Kenneth Hermele läser Hannah Arendts brev och får syn på…
Mona
Roman av Pola Oloixarac
Den argentinska författaren Pola Oloixarac har med sina hittills tre romaner fått ett brett erkännande hos den internationella kritikerkåren. Roza Ghaleh Dar presenterar här hennes senaste roman, Mona, där författaren Mona och ett antal andra internationella författare är inbjudna till…
Religiösa ateister och historiens mening
John Grays Seven Types of Atheism
Vad är egentligen religion? Filosofen John Gray utmanar tanken i sin senaste bok, Seven Types of Atheism, genom att komplicera inte bara denna fråga, utan också frågan om vad ateism är. Och blir också den, när den vill förklara meningen…
”En remarkabel debut”
Flora Bonfantis – Lieux exemplaires
En remarkabel debut anser Erik Bergqvist om Flora Bonfantis debut, diktsamlingen Lieux exemplaires som imponerar på honom både med en originell, oförutsägbart vinklad och väl genomförd tematik och med en avspänd, klar diktion. Nicebaserade förlaget Editions Unes inledde sin verksamhet i…
Kan vi vara demokratiska?
Om Cornelius Castoriadis
Cornelius Castoriadis var, och är än idag, en provocerande tänkare, som etablerade sig först som politisk analytiker och aktivist och en av grundarna av tidningen och gruppen Socialisme ou Barbarie. När många andra år 1968 slöt upp kring olika varianter av marxism…
Clinamen
Om avdriftens lockelser
Arne Florin skriver om begreppet clinamen, en oförutsägbar avdrift hos atomerna som gör det möjligt för dem att kollidera och därmed medför att någonting alls kan bli till. Begreppet, som skapades av Lucretius när han beskrev Epikuros filosofi, har utövat…
Epigenetik och arvsynd
En brevväxling (I)
Vår arvsmassa, vårt DNA, innehåller våra gener, som finns i alla kroppens celler och epigenetiken avgör vilka gener som aktiveras var i kroppen. Men det rör sig inte om ett slutet system, utan det kan påverkas också av vår yttre miljö så…
Fotbolls-VM 2018
Simon Critchleys What We Think About When We Think About Football
Inför fotbolls-VM 2018 har Ola Sigurdson läst den brittiska filosofen Simon Critchleys bok What We Think About When We Think About Football som inte försöker illustrera filosofiska sanningar med fotboll, utan istället med filosofiska medel försöker förstå vad fotboll är…
FRANÇOIS MATHERON
L’Homme qui ne savait plus écrire
”En unik bok” anser John Swedenmark om den franske filosofen François Matherons självbiografi, där denne utlämnande återger den plågsamma sjukdomstiden efter en hjärnblödning med afasi och den mödosamma vägen tillbaka: ”kombinationen av tankeskärpa och tankeoreda, av stilkänsla och afasi, av elände…
En epok genom en person
Om filosofen Mary Hesse
Varför börjar man forska om något inom humaniora, vad väcker intresset och lusten? Margareta Hallberg berättar här om hur ett foto på en ensam kvinna bland 42 manliga filosofer fångade hennes intresse och kom att bli början på ett forskningsprojekt…
Den passionerade trädgårdsmästaren
”Vi måste odla vår trädgård”, utbrister titelfiguren på slutraderna i Voltaires satiriska roman ”Candide”. Detta som ett numera bevingat svar på läromästaren Pangloss tankar om att vi lever i ”den bästa av världar” (efter filosofen Leibniz). Candides slutreplik tolkas ofta…