På Lenins lista 
Ny tysk roman om filosofskeppen

1922 upprättade Lenin en lista på 220 intellektuella som han inte ansåg  önskvärda i ett kommande Sovjet och som därför skulle deporteras från Ryssland. I två skepp – senare kallade Filosofskeppen – sändes de med sina familjer i exil till…


Filosofen som kom in från kylan 
Nietzsche, två italienare och 53 volymer anteckningar i DDR

Efter andra världskriget, då också Nietzsches rykte var ödelagt, begav sig två italienska antifascister till det då kommunistiska Östtyskland – där Nietzsche sågs som en statsfiende – och lyckades där med stor möda dechiffrera de tiotusentals av Nietzsches knappt läsbara…


En ångerfull Prometheus 
Peter Sloterdijk om en dyrköpt gåva

Om Prometheus, som en gång gav elden till människorna, kom tillbaka och fick se hur människorna förvaltat hans gåva – hur de först gjort sig till herrar över planeten och till sist fastnat i fossilbränslets förbannelse – skulle han då…


Intention 
Reflektioner kring en skrift av Elisabeth Anscombe

Invasionen av Ukraina och den pågående konflikten i Mellanöstern ger upphov till mängder av moraliska frågor där olika förståelse av de agerandes avsikter bakom handlingarna leder till skilda, antagonistiska reaktioner och ställningstaganden. Just Intention är grundtemat i en moralfilosofisk skrift av…


Den utskällda bibeln (1)
Om DSM och psykiatrin

Över en miljon människor i Sverige äter idag antidepressiva läkemedel mot  depression och ångest. Ungefär hälften av alla människor kommer någon gång att få en psykiatrisk diagnos, som därmed förvandlats från något sällsynt till något nästan normalt. Om utvecklingen dit…


Det existentiella skrikets filosof
Om Benjamin Fondane

Den fransk-rumänske judiske författaren Benjamin Fondane var under sin livstid verksam på en rad olika områden. Han skrev poesi, essäer och kritik. Han ägnade sig åt filosofi och filmskapande och deltog aktivt i kulturlivet både i Frankrike och i sitt…


La Guerre sans l’aimer
Bernard-Henry Lévy

Av RUTH LÖTMARKER Den franske filosofen Bernard-Henri Lévy hör till den verkliga eliten av franska intellektuella och han är samtidigt dess mest omstridde representant. Hans senaste bok är väl…


Visión desde el fondo del mar
Rafael Argullol och jagets virvelström

Av ULF ERIKSSON Efter en tids bekantskap med den mångkunnige författaren och filosofen Rafael Argullols nya jätteverk Visión desde el fondo del mar (”Syn från havsbottnen”, Acantilado, 2010) känns…


Hur ekonomisk är människan?

Av LARS HERTZBERG Sveriges finansminister Anders Borg besökte Finland härom veckan. Han gav sin syn på varför Sverige klarat sig så bra i finanskrisen. Han trodde inte att det berodde på att Sverige hade…


Koncentration eller snuttifiering?

Av LARS HERTZBERG Det är fashionabelt att klaga på snuttifieringen i vår tid. Alla meddelanden ska göras korta och koncisa, tidningsartiklar och föredrag ges inte det utrymme eller…


Slavoj Žižek – First as Tragedy, Then as Farce.

Av OLA SIGURDSON Det är svårt att inte bli imponerad av den slovenske filosofen Slavoj Žižeks produktivitet. First as Tragedy, Then as Farce är, om jag räknat rätt, Žižeks tredje bok det här…


Vindarnas stad

Av LARS HERTZBERG Tillbringade just några stimulerande dagar i Chicago. Chicago är väl värd ett besök, även om staden under dessa dagar gjorde skäl för namnet The Windy City, belägen som den är…