På ett snabbtåg genom Frankrike läser Stina Barchan boken Sur les chemins noirs och ser den film, som gjorts på boken, och får på en gång uppleva både det nutida Frankrike och ett helt annat, långt från moderniteten. med gömda…
Att gå på bio och inte komma tillbaka
Om filmkritikern Sara Ehnholm-Hielm
Om bland annat den manliga blicken i filmer där kvinnor förblir passiva objekt, men också om filmer som Stromboli med Ingrid Bergman, Sommaren med Monika med Harriet Andersson och inte minst Jane Campions Pianot där kvinnor fått vara människor, individer,…
Vad teatern kan
Om regissören Milo Rau
Den kontroversielle Milo Rau betraktas av många som en av Europas mest nytänkande film- och teaterregissörer. Med tysk bakgrund, men uppväxt i Schweiz, är han för närvarande verksam som konstnärlig ledare för teatern NT Gent i Belgien där han var…
Pema Tseden
Filmare och författare från Tibet
Den internationellt uppmärksammade, tibetanske författaren och filmregissören Pema Tseden, med en rad nomineringar och priser från olika filmfestivaler, strävade i sina filmer efter att ge en sannare och mer vardagsnära bild av samtida tibetanskt liv och kultur. I hans författarskap…
Xi Xi
En introduktion
I den andra artikeln i Dixikons serie om kinesiskspråkig skönlitteratur presenterar här Nicklas Junker poeten och romanförfattaren från Hongkong Xi Xi, som lekfullt kunde ta sig an också avancerade frågor om mänskligt varande. Anm: Denna artikel har publicerats tidigare, men har…
Till sista andetaget
Om filmaren Jean-Luc Godard
I förra månaden avled den franske filmaren, manusförfattaren och filmkritikern Jean-Luc Godard, allmänt ansedd som en av franska nya vågens främsta profiler. Mikael Timm skriver här om sina möten med Godard själv och med hans filmer, också de mindre kända.…
Skuggor och dagrar i mörkrets tid
Victor Klemperers ständiga aktualitet bygger främst på hans banbrytande kartläggning av Tredje rikets språk i boken LTI och dagböckerna från hela hans vuxna liv. Men ännu är kvarlåtenskapen inte helt uttömd och på senare år har Klemperers förlag Aufbau publicerat…
Die Asta
Om danska filmstjärnan Asta Nielsen
Den danska filmstjärnan, författaren och konstnären Asta Nielsen – Die Asta kallad – nådde en enorm framgång under början av nittonhundratalet då hon banade väg för en alltmer självständig och aktiv, utåtriktad kvinnlighet. Erik Tängerstad har läst Lotte Thranes bok…
Der Susan-Effekt
Om en teateruppsättning i Karlsruhe
Teaterregissören Melanie Mederlind, som nyligen satt upp pjäsen Der Susan-Effekt på Badischer Staatstheater i Karlsruhe, skriver här om dramatiseringen av en dansk roman, bearbetad av en schweizisk författare för en tysk publik via en italiensk filmklassiker. ”Jag har upptäckt…
Pour inventaire
Romanen som gav sin översättare livet tillbaka
Yaakov Shabtaïs Pour inventaire utsågs av kritikerna 2007 till den bästa israeliska romanen sedan staten Israels grundande. Jan Henrik Swahn har läst en roman som genom att följa tre vänner på deras strövtåg i Tel Aviv, mellan bröllop och begravningar,…
Motståndets regissör
Om Jean-Pierre Melville
Arne Florin tar upp fyra böcker som påminner om den franske kultregissören Jean-Pierre Melville, en regissörernas regissör vid sidan av de gängse strömningarna, och hans spännande och estetiskt avancerade filmer. Själv motståndsman under kriget gjorde han filmer om ockupationens Frankrike, men…
Susanne Bier och våldets dilemman
Av LARS HERTZBERG Den danska regissören Susanne Biers filmer (Elsker dig for evigt, Brødre, Efter brylluppet) koncentreras ofta kring moraliska konflikter och dilemman. I den senaste, Hævnen, väcker hon frågor kring vårt förhållande till våldet.…
Tony Curtis 1925-2010
Av IVO HOLMQVIST I den småstad där jag växte upp fanns två biografer, Palladium och Capitol. Söndagsmatinéerna kostade 75 öre, på köpet fick man om man satt därnere hårdrullade biljetter i nacken från glina på balkongen. Filmerna brukade sluta när…
René de Ceccatty – Moravia
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Alberto Moravia var den första italienska författare jag vågade mig på när jag skulle ta steget från kursboken Buongiorno Italia! till ren skönlitteratur. Det visade…
John Cheever – The Swimmer
För en billig peng (rea på reapriset, ingen ville ha dem) köpte jag häromdagen en stapel dvd-filmer, bland dem en som jag såg när den var ny 1968 men inte sedan dess. ”The Swimmer” är baserad på en novell av…
Claude Lanzmann – Le lièvre de Patagonie. Mémoires
Den franske författaren och filmregissören Claude Lanzmann, född 1925, har fått stor uppmärksamhet för sina memoarer Le lièvre de Patagonie. Berättelsen om hans händelserika liv har…
Höjden av tragik
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Är Erik Gandinis Videocracy en slagkraftig kritik av tillståndet i Berlusconis Italien, en film som skulle kunna få italienarna att överge de glättade och fördummande tv-programmen och börja söka sig mer seriös information och kultur? Eller fungerar…
Budd Schulberg, 1914-2009
Av IVO HOLMQVIST Kursen i Film History på Dartmouth College i New Hampshire höstterminen 1964 var rolig att följa, med filmvisningar flera gånger om dagen. Det var den första akademiska i sitt slag, hävdade universitetsledningen stolt, fast det var kanske…
Jacques Tati – aktuell på nytt
Av CECILIA CARLANDER Att första gången se en film av Jacques Tatis är en upplevelse. Jag minns min egen förväntan när jag började titta på Mon Oncle (1958), men också besvikelsen över att inte riktigt förstå, att inte hitta den…
Exit David Carradine
Av IVO HOLMQVIST ”On the evening of November 11, Abel Rosenberg escaped the police escort that was taking him to the train. He was never seen again.” Det är berättarröstens slutreplik i Ingmar Bergmans ”Ormens ägg” från 1977 som utspelar…
Är detta en pensionär
Av MERETE MAZZARELLA Min första dag som pensionär är jag i Uppsala. Lars och jag bestämmer oss för att fira genom att gå på pensionärsmatiné – till rabatterat pris, naturligtvis. Pensionärsmatinén går av stapeln klockan tre på kvartersbion och vi…
En filmfestival och en rockikon
Det är filmfestival och jag är inte där. Men jag tröstar mig med tanken att vad gör det när varenda mediekanal har flyttat merparten av sin produktion till staden i söder? Jag har ju själv varit där en väldigt massa…
Claude Lanzmann och Le Lièvre de Patagonie
”Om jag inte behövde dö, skulle jag vara rätt nöjd med mitt liv.” Filmregissören Claude Lanzmann, närmast synonym med dokumentären Shoah om förintelsen, har gett ut sina memoarer Le Lièvre de Patagonie. Det är ett enastående verk om en intellektuells…
Villa Amalia, ännu en roman som blivit film
Att se en film som bygger på en bok kan bli en smula problematiskt, i alla fall om man läst boken och sedan börjar fundera på likheter och skillnader under det att man ser filmen. Åtminstone är det min erfarenhet.…
Rom 30 mars – Fortapàsc, ny storfilm om Neapels Camorra
Biokväll och söndagsfullt på biografcentrum Eden på Viale Cola di Rienzo. Bland fyra filmer valde vi Fortapàsc, Marco Risis nya film. I filmen är vi åter tillbaka till camorrans neapelområde och även den här gången handlar filmen om verkliga händelser.…