Skrift och drift 
Dansk roman om Emily Dickinson

Danska Bente Clod, som tidigare översatt Emily Dickinson och som är väl insatt också i det biografiska materialet, kom härom året ut med en stor roman där hon ger en stark bild av den egensinniga poeten. Arne Melberg skriver här…


Tre historier om att glömma
Djaimilia Pereira de Almeida

I tre kortromaner berättar Djaimilia Pereira de Almeida om hur tre män, genom egna val eller på andra sätt, tidigt förlorat något väsentligt av livsmeningen  och som alla på ålderns höst kämpar för att förstå en tillvaro utan svar. En…


Försvar för det udda och avvikande 
Ny bok av Rosa Montero

En av Spaniens mest uppburna författare under många år, Rosa Montero, kom förra året ut med essäboken El peligro de estar cuerda (Faran med att vara vid sina sinnes fulla bruk) om litteraturens koppling till psykisk instabilitet i olika former.…


Identitti
Uppmärksammad tysk roman om identitet

I Mithu Sanyals roman Identitti visar sig en dynamisk, postkolonialt orienterad kvinnlig professor ha fejkat sin indiska identitet, hon har låtit operera sig för att kunna leva som färgad. Är det ett bedrägeri? Eller har hon med detta tvärtom visat…


Små världens undergångar 
Om en fiktiv bok

Jan Henrik Swahn, som läst Yvonnette Llavadors välskrivna novellsamling Petites fins de mondes (”Små världens undergångar”), med både jordnära och borgeska berättelser på en mycket njutbar franska, ställer sig till sist ändå frågan om boken verkligen finns.  Att så…


Die Nibelungen
Om Felicitas Hoppes tyska stumfilm

Martin Lagerholm skriver om den tyska författaren Felicitas Hoppes vilda och befängt  underhållande roman Die Nibelungen. Ein deutscher Stummfilm, som kom ut i Tyskland i höstas, där hon ”omregisserar” den tyskaste av myter, den litteraturhistoriskt sakrosankta Nibelungensången. Att Felicitas Hoppe…


Infokratin 
En sval nedmontering av medborgarmakten

Den tyske filosofen Byung-Chul Han, en lågmäld men uthållig röst i den kritiska debatten om det moderna samhället och särskilt informationssamhället, ger i sin nya bok Infokratie en väsentligen dyster analys av demokratins möjligheter i vår nya sköna värld, där informationens…


Att veta mindre 
Om Ingeborg Bachmanns
drömanteckningar och jagromanen

I denna läsning av den österrikiska författaren Ingeborg Bachmann reflekterar Mikaela Blomqvist över en tänkbar motpol till det traditionella, självrannsakande jag som dominerar vår samtids självframställningar, där jaget inte helt känner sig själv, inte heller tror att det är möjligt,…


Tre romaner 
Henrik Nor-Hansen

Nor-Hansens roman Termin nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2017 men har trots det fått liten uppmärksamhet. Mikaela Blomqvist skriver här om den och två andra av hans romaner i trilogin Tre romaner  att Nor-Hansen genom sin sakliga metod, som står i…


Om olika slags prosa

Uttrycket ”prosa” tycks oss så entydigt att vi uttalar ordet utan att ofta fundera över hur dess historiska betydelse har förändrats i takt med användningssammanhanget. Man glömmer lätt att en gång i tiden härskade den klassiska poetiken, där alla de…


Röster om prosans möjligheter

Av ULF ERIKSSON Den 23 februari 1981 sköts det skarpt i Spaniens överfulla parlament. En grupp militärer försökte genomföra en kupp mot den nya demokratin. Tre män vägrade lyda ordern…


Chatroulette

Av MARGARETA FLYGT När jag var liten hade jag en brevvän i Nigeria. Egentligen sa breven inte så mycket – vi kände ju inte varandra. Följden blev i alla fall att Nigeria står mig närmare…