De illustrationer som kallas manga har idag en självklar plats som ett globalt uttrycksmedel och de flesta känner väl till att ursprunget är japanskt. Om en tusenårig japansk tradition att använda bilder som komplement till olika berättelser, och om hur…
”Ett livsverk”
Ny fransk bok om Antonio Gramsci
Med utgångspunkt i de nyutgivningar och nytolkningar som gjorts av Gramscis texter – inte minst av hans 33 anteckningsböcker från fängelsetiden – har Romain Descendre och Jean-Claude Zancarini velat skriva ett œuvre-vie, ett ”livsverk”, om Gramsci, den italienske marxisten som…
Den svåra friheten
Carlo Levi och hans Paura della libertà
Vad är man rädd för, när man är rädd för friheten? Torbjörn Elensky skriver om hur Carlo Levi i Paura della libertà (”Rädsla för friheten”) pekar på hur strävan att bli en individ, att frigöra sig från massan, är parad med…
ÅTERVÄNDARNA
Om en uppmärksammad portugisisk roman
Under kolonialtiden uppmuntrade den fascistiska diktaturen portugiserna att befolka kolonierna i Afrika och många flydde också Portugals fattigdom och underutveckling bara för att när diktaturen föll och kolonierna blev fria tvingas återvända till ett Portugal som då inte längre ville…
La Transición
Om övergången till demokrati i Spanien
Spaniens övergång från diktatur till demokrati efter Francos död 1975 var långt ifrån någon automatisk eller rätlinjig process. Med utgångspunkt i två aktuella böcker visar Erik Tängerstad hur denna övergång varit mer komplex än vad som vanligtvis antagits. Landet är…
La Corsara
Om Natalia Ginzburg
Åke Malm skriver om Sandra Petrignanis fängslande porträtt av den italienska författaren Natalia Ginzburg, mest känd för den självbiografiska romanen Lessico Famigliare, och om alla de personligheter som ingick i hennes umgänge, ett porträtt som är ”en guldgruva inte bara för…
ÄR POPULISMEN PROBLEMET?
Rob Riemen om hoten i vår tid
De nationalistiska rörelser som växt fram i Europa, med förakt för traditionella liberala etablissemang och för mänskliga rättighetsinstitutioner, betecknas ofta som populistiska. Den holländske författaren Rob Riemen menar att begreppet kan vara missledande, och att istället fascismen åter igen har blivit…
Om ett minnesmärke i Affile
Gian Antonio Stella skrev häromdagen i Corriere della sera om Rodolfo Graziani, italiensk marskalk och general under fascisttiden. Graziani kallades ”slaktaren” efter orgier i mord på etiopiska och abessinska motståndsmän och för dödsmarschen i Cyrenaicaprovinsen i Libyen som kostade minst…
Margherita Hack – La mia vita in bicicletta
Av ÅKE MALM Det här är ingen stor bok. Inga omstörtande tankar förmedlas i den. Men La mia vita in bicicletta (Edicicloeditore) ger på sitt vis en bild…
Im Satellitenstaat Kroatien – Eine Odyssee des Überlebens 1941 – 1945
Milo Zeev
Av RICHARD SWARTZ Milo Zeev har lyckats förena faktisk historisk redogörelse med den mycket dramatiska berättelsen om hur han som jude – då fortfarande Vladimir Müller – överlevde kroatisk…
Javier Cercas: Ögonblickets anatomi
Den 23 februari 1981 fick hela världen se en statskupp på TV. Överstelöjtnant Tejero och ett kompani ur Guardia Civil stormade parlamentet och tog alla ledamöterna till fånga, just som man stod i begrepp att välja Leopoldo Calvo Sotelo till…
Boris Pahor – Necropoli
Boris Pahors Necropoli är en smärtsam, ja, ångestfylld läsning. Jag har läst många skildringar av livet i nazismens koncentrationsläger och utrotningsläger. Men knappast någon gång har jag läst en beskrivning som öppnar sådana avgrunder av mänsklig ondska och offrens elände.…
Gennaro Sangiuliano – Giuseppe Prezzolini. L´anarchio conservatore
Av RAGNAR STRÖMBERG Med avstamp i föremålets hundra år av konsekvent ombytlig trolöshet mot sina många samtiders förhärskande idéströmningar blir RAI-journalisten Gennaro Sangiulianos tegelstensbiografi över ”l’antitaliano” journalisten och debattören Giuseppe Prezzolini ( 1882-1982…
Umberto Ambrosoli – Qualunque cosa succeda
Av ÅKE MALM Jore udde, lördag den 25 juli 2009. – Från höjden av mitt svenska berg, medan jag ser solen studsa vid horisonten strax sydväst om Väderöbod, kommer Bertol Brechts ord om hjältar…
Kiwi Compañeros
Av IVO HOLMQVIST Litteraturen om spanska inbördeskriget är enorm. Redan de skrivande ögonvittnena är otaliga, från George Orwell (”Homage to Catalonia”), Arthur Koestler (”Spanish Testament”), Stephen Spender (vissa sidor i hans självbiografi ”World Within Worlds”), Gustav…
Berlusconi, Lega Nord och ett nytt MSI
Av ÅKE MALM Rom, måndag 15 juni. – Det har skrivits om mediekrig i Italien. Att vissa media drar vapen mot Silvio Berlusconi. Själv säger han att en komplott organiserats mot honom. Att vänstern intrigerar för att avlägsna en demokratiskt…
Jordi Gracia – Estado y cultura
Av ULF ERIKSSON Efter inbördeskriget följde i Spanien en trettiofemårig diktatur vars första decennier var mångomvittnat mörka, inte minst för de intellektuella. Undertiteln på litteraturhistorikern Jordi Gracias aktualiserade doktorsavhandling lyder i svensk översättning: ”En kritisk medvetenhets uppvaknande under frankismen, 1940-1962”.…
Veline, meteorine, Emma Marcegaglia och – Berlusconi
Av ÅKE MALM Idag kan vi börja med en enkel etymologisk utredning av ett av den moderna italienskans just nu mest använda ord. Ordet är – ”velina”. Dagar och nätter används detta ord. Och personen som alla tänker på i…
Berlusconis revolution den 25 april
Rom, tisdag 28 april Det är dagarna efter Silvio Berlusconis revolution. Än en gång har han lämnat vänstern maktlös, förvirrad och omtumlad. I 14 år hade han nonchalerat 25 april – ett datum så grundläggande för vänsterpartiernas självmedvetande. Man firade…
Alberto Moravia och perukstockarna i Stockholm
Det är en årligen återkommande sport på all världens kultursidor att framåt senhösten puckla på perukstockarna i Svenska Akademien för alla tabbar de gjort sig skyldiga till alltsedan det första nobelpriset i litteratur. Varför belönades aldrig Ibsen eller Tolstoj, Strindberg…