Dépasser Darwin
Didier Raoult

Av RUTH LÖTMARKER Ingen människa behöver någonsin känna sig ensam för varje människa är begåvad med ett rikt inre liv. Så spetsfundigt uttrycker sig den franske professorn i mikrobiologi,…


Sociolog utan gränser
Geir Angell Øygarden – Bagdad Indigo

Av TOMAS FORSER I Karl Ove Knausgårds Min kamp förekommer namnet Geir på åtskilliga sidor. Det refererar till olika personer i författarens tillvaro. Redaktörer, förläggare och kompisar. Den man…


Italienska böcker för mörka höstkvällar

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Årstidernas växlingar kan vi inte göra mycket åt. Men det är lättare att fördra det tilltagande mörkret om man i god tid skaffat sig stimulerande läsning.…


Pierre Alain Bergher – Les mystères de la Chartreuse de Parme. Les arcanes de l’art

Av LENA KÅRELAND Vad har Mark Twains Huckleberry Finn gemensamt med Fabrice del Dongo, huvudpersonen i Stendhals La Chartreuse de Parme? Vad finns det för likheter mellan Goethe…


Jacques Attali – Bruits

Av RUTH LÖTMARKER Världen ska inte betraktas, man ska lyssna till dess musik. Det är den tes som författaren, ekonomen och musikälskaren Jacques Attali framför i sin helt…


Luc Ferry/Lucien Jerphagnon – La tentation du christianisme

Av RUTH LÖTMARKER En nyligen utkommen bok på nätta 127 sidor bär den idag rätt ovanliga titeln ”La tentation du christianisme” (Kristendomens lockelse; Grasset & Fasquelle). Upprinnelsen till denna skrift är ett föredrag…


José Lenzini – Les Derniers Jours de la vie d’Albert Camus

Av LENA KÅRELAND Den 4 januari 2010 är det femtio år sedan Albert Camus omkom i en bilolycka. Hans författarskap räknas idag till ett av de mest betydande i Frankrikes litterära historia, och…


Franska litterära rum

Av LENA KÅRELAND Så här i slutet av året två tips på helgläsning på franska. Den franske hostorieprofessorn Michelle Perrot gör en originell historisk exposé i Histoire de chambres och den franska litterära institutionen Revue des deux Mondes firar hundra…


Norberto Bobbio – Contro il nuovo despotismo. Scritti sul berlusconismo

Av RAGNAR STRÖMBERG För en utomstående betraktare framstår det som ett av samtidens stora mysterier att italienarna, detta exceptionellt luttrade folk, nu för tredje gången på knappt halvtannat decennium har valt Silvio Berlusconi…


Carmaux, Jaurès, Balzac och Almqvist

Av LENA KÅRELAND Jag brukar då och då besöka staden Carmaux, ett tiotal mil nordost om Toulouse i sydvästra Frankrike. Det är en gammal gruvstad, där man började bryta kol redan på 1700-talet. Numera är gruvbrytningen nedlagd, och Carmaux är…


Troels Nørager – Taking leave of Abraham. An Essay on Religion and Democracy

I DN har nyligen en debatt utbrutit om Humanisternas annonskampanj, där de tre arbrahamitiska religionernas – kristendom, islam och judendom – symboler utnyttjas för att föra fram ett budskap, riktat mot dem. Humanisterna vill…


Subaltern och andra tidskrifter – trots allt..?

Av OLA SIGURDSON Det verkar vara i tidskrifter som det sker just nu. Åtminstone i Sverige. Jag sitter och läser i Subalterns senaste nummer om messianism. Här har man för första gången översatt en…


2000 år sedan slaget vid Teutoburgerskogen

I år är det 2000 år sedan det berömda slaget vid Teutoburgerskogen då tre romerska legioner, 20-25 000 man, under befäl av Quinctilius Varus, i ett försök att underkuva Germanien och flytta gränsen,…