En skola för alla i fredens tjänst 
Om föregångaren Comenius

Han överlevde det trettioåriga kriget, trodde inte bara på utbildning och bildning för alla utan också att alla kunde ta den till sig, skapade de första läroböckerna och arbetade för fred och en bättre värld, var föregångare till både vår…


”Det som ni inte känner, skall ni inte bränna!” 
Johannes Reuchlin och bokbränningen

Om bokbränning av heliga skrifter alltid ska skyddas av yttrandefriheten eller vara brottsligt som hets mot folkgrupp, dvs som en handling riktad mot någons etniska ursprung eller trosbekännelse, är nu en fråga med stor aktualitet. Men bokbränning har otvetydigt och…


Mexiko och Brenda Navarro
Några nutida latinamerikaner (3)

Henrik Nilsson fortsätter sina nedslag i latinamerikansk litteratur – där turen nu kommit till Mexiko med flera stora namn idag som Cristina Rivera Garza, Emiliano Monge, Guillermo Arriaga och Fernanda Melchor – och  uppmärksammar här särskilt Brenda Navarro och hennes…


Revolusi
David Van Reybrouck om Indonesiens självständighet

Redan två dagar efter slutet på andra världskriget i Asien proklamerade Sukarno, de indonesiska frihetskämparnas ledare, kortfattat landets självständighet. Det skulle sedan dröja till 1949 innan Nederländerna förmåddes släppa ifrån sig Indonesien, som varit dess ”mest kostbara koloniala juvel”. Om…


Avbilda eller förändra 
Om Rembrandt och Comenius

En av Rembrandts senare målningar – kallad porträtt både av en gammal man och av en gammal rabbi – anses numera föreställa den för sin tid enastående Johann Amos Comenius (Komenský på tjeckiska), filosof, teolog och inte minst pedagog, som…


Erdogans vargar
Omtumlande och otroligt spännande

Omtumlande och otroligt spännande anser Olle Svenning om den franska Les loups aiment la brume (”Vargar älskar dimman”) som länkar Erdogans regim och dess säkerhetstjänst och spioner till olika turkiska maffianätverk och högernationalister i hela Europa.  Den 6 januari…


Slavernas ursprung och Rysslands uppkomst

Plötsligt under 400-talet och till synes från ingenstans dök slaverna upp i Europa.  Under medeltiden kom de att härska över halva Europa. Vilka var de? Varifrån kom de? För romarna var de barbarer, för de kristna hedningar. När Ryssland kristnades…


Kan religion göra samhället bättre?

Bidrar de olika religionerna till en ökad identitetspolitisk splittring eller kan de istället göra samhället bättre? Att de verkligen kan det, menar i alla fall de två tyska teologerna Mouhanad Khorchide och Walter Homolka – den ene från islam och den…


Hur hamnade vi här?
Jean-Marie Guéhenno – Le premier XXI:e siècle

Att västvärlden misstog Sovjetunionens kollaps 1991 för en demokratins seger och haft en övertro på den ekonomiska liberaliseringens demokratiserande kraft och dess förmåga att genom globaliseringen garantera fred är, enligt franske Jean-Marie Guéhenno, några av de faktorer som lett till…


Vad händer med det kristna kulturarvet?

Inför julhelgen skriver Tommy Andersson om två franska böcker som båda diskuterar en fråga, som är minst lika aktuell här som i resten av Europa: är det kristna kulturarvet på väg att helt gå förlorat med den tilltagande sekulariseringen? Ännu…


”Den sista miljonen”
Om Europas Displaced Persons

Efter kriget fanns uppemot 11 miljoner utlänningar i Tyskland – krigsfångar, tvångsarbetare, flyktingar undan Röda armén, koncentrationslägerfångar och utländska pronazister – som alla nu skulle återvända hem. Om den miljon som inte gjorde det handlar David Nasaws bok The last…


Berlin. Biographie einer grossen Stadt – Jens Bisky

I tysk media har Jens Bisky överösts med lovord för sin stadsbiografi över Berlin: ”Ett nytt standardverk”, ”Monumental” ”En stor Berlin-biografi” . Mats O. Svensson ställer sig frågan med vilket perspektiv man tar sig an en stad och dess historia.…


Hör islam hemma i Tyskland – och Europa? (5) 
En reformerad islam?

I det femte och avslutande avsnittet av essän om islam i Tyskland – och därmed i Europa – tar Klas Grinell upp flera böcker av tyska muslimer som på olika sätt diskuterar vad en ”modern” eller ”reformerad” islam skulle kunna…


Doggerland 
Landet som förenade England med Europa

I dessa tider, då Brexit framstår som en ödesfråga för Europa, erinrar Stina Barchan i en längre essä om det numera försvunna Doggerland, ett tusenårigt landskap, med flora, fauna och mänsklig befolkning som en gång för länge sedan förenade England…


Om minnets och glömskans böcker

I anledning av att Olga Tokarczuk idag tilldelats nobelpriset repriserar Dixikon här en text av Jan Henrik Swahn från 2009 där han med utgångspunkt i hennes Bieguni (”Löpare”), Bolanos Los detectives salvajes (De vilda detektiverna) och Sebalds Austerlitz önskar sig…


HÖR ISLAM HEMMA I TYSKLAND? (3)
Islamisk religionsutbildning

I Tyskland är religionsundervisningen konfessionell. För att också landets  miljontals muslimer ska kunna få religionsutbildning behövs lärare och staten har  skapat flera centra för islamisk teologi, en  ”universitetsteologi” som väckt kritik, för att den är konfessionell och för att staten…


”Make Europe great again!” 
Högernationalismen inför EU-valet

Göran Dahl, professor i sociologi, som under lång tid studerat den radikala högern, skriver här om de högernationella grupperna och partierna inför det kommande valet till EU-parlamentet i slutet av maj om vad som förenar och skiljer dem. (mer…


RUPTURE 
Castells om demokratikrisen

Castells bok Rupture är, anser Erik Tängerstad, en på många sätt intressant och i samtiden viktig läsning. Den både problematiserar och studerar krisen inom det parlamentariska systemet – hur folkligt förankrade lokala rörelser reser sig och i namn av just…


LYDIE SALVAYRE
Tout homme est une nuit

En cancersjuk fransklärare söker behandling och vila i en by i Provence där han med sitt kolsvarta hår, sin mörkare hudfärg och försynta hållning signalerar främlingskap i andras ögon och väcker deras ogrundade fientlighet. Jeana Jarlsbo om en brännande aktuell…


La Transición
Om övergången till demokrati i Spanien

Spaniens övergång från diktatur till demokrati efter Francos död 1975 var långt ifrån någon automatisk eller rätlinjig process. Med utgångspunkt i två aktuella böcker visar Erik Tängerstad hur denna övergång varit mer komplex än vad som vanligtvis antagits. Landet är…


Hör islam hemma i Tyskland? (1)
En essä om islam och – Europa

Klas Grinell, som har rest bl.a. till Berlin, Kiel och München, inleder här en längre essä i flera delar om islam och Tyskland, om debatten där, litteraturen, personerna, om Turkiets närvaro och gülenrörelsen, om europeisk kultur, integration och euroislam för…


SOLDATER RÄDDADE UR GLÖMSKAN
Om Ceux de 14 av Maurice Genevoix

I år är det 100 år sedan första världskriget avslutades. Lars Lindvall uppmärksammar i samband med det den franske fänriken Maurice Genevoix, senare medlem i franska akademien, som blev svårt sårad vid Les Éparges, ett av alla meningslösa slag under…


DEUTSCH, NICHT DUMPF
Tysk handbok för upplysta patrioter

I denna ”handbok för upplysta patrioter”, där  Thea Dorn tar upp värdefrågor och begrepp som nationalism, tradition och kulturell tillhörighet, vill hon med ledordet ”upplysta” särskilja den besinningsfulla och intellektuellt prövande patriotismen från den värsta grobianiseringen och det etniskt mest exkluderande bruket…


KRIG OCH PENGAR
Brittisk historiker om världskrig och hjälpprogram

Anders Björnsson om en engelsk bok som tar upp hur de båda instrumenten för återuppbyggnad efter världskrigen – Dawesplanen efter det första och Marshallplanen efter det andra – gjorde de europeiska samhällena, när freden väl infunnit sig, rikare än dessförinnan och gav dem…


FRÅN HYBRIS TILL NEMESIS
Historiska förklaringar till EU’s kris

EU-projektet befinner sig numera, tycks det, i ett ständigt krisläge. Såväl euro-krisen för ett par år sedan, tätt följd av oenigheten i migrationsfrågan, och nu det förestående Brexit, har satt det ursprungliga fredsprojektet under hård press.  Professor Stefan Hedlund diskuterar…


Efter Europa eller Europa först? (1)
Ivan Krastev – After Europe

Tommy Andersson tar i två artiklar upp böcker som båda behandlar problem i vår europeiska samtid, men med delvis olika perspektiv. Här först Ivan Krastevs After Europe som lyfter fram flyktingkrisen som vår Europapolitiska ödesfråga och i en senare artikel Claus Leggewies…


EU-val, populism och korruption…

Av ÅKE MALM Valkampen inför EU-valet går in på sista veckan. Beppe Grillo anser att han minsann inte är någon Hitler. ”Jag har gått bortom Hitler”, förklarar han på en larmande Piazza Castello. Han påpekar också att Martin Schultz, vänsterns…


Omständigheternas makt

Jag hoppades länge att få översätta den beundrade Jorge Semprún till svenska: motståndskämpen som överlevde Buchenwald, den underjordiske oppositionsledaren mot Franco, författaren, kulturministern. Spanjoren var uppfödd i Frankrike och skrev nästan alla sina böcker och filmmanus på franska. Genom omständigheternas…


Om konsten att gräva fram kranar

Av JAN HENRIK SWAHN En av de egendomligare svansviftningarna i mitt liv var kollektiv. Den utfördes av fyra gymnasister från samma klass på luffen genom ett Europa där Jugoslavien fortfarande hette Jugoslavien, där…


Paul Lendvai – Mein verspieltes Land. Ungarn im Umbruch

Av RICHARD SWARTZ Den ungerske publicisten och journalisten Paul Lendvai, sedan den ungerska revolutionen 1956 bosatt i Wien, uppfattas med rätta som en av de mest…


Luise Schorn-Schütte – Konfessionskriege und europäische Expansion Europa 1500-1648

Av EVA MATTSSON Europas historia mellan Reformationen och den västfaliska freden var en period av spänningar mellan olika  trosriktningar som mynnade ut i politiskt/militära konflikter…


Munkavlestrejk och förtroendefråga

Av ÅKE MALM Fredag morgon och inga tidningar väntar utanför dörren i tid till morgonkaffet. Nyhetsuppläsarna i radio och TV har okända ansikten och röster. Nyhetsprogrammen är korta sammandrag av de senaste…


Ny minister gömmer sig bakom nya lagarna

Av ÅKE MALM Om kejsaren Caligula verkligen utnämnde sin häst till senator eller om legenden endast handlar om en frustrerad ledare som ansåg att hans häst skulle kunna klara senatens bestyr lika bra som någon…


Teaterfestival för Neue Stücke aus Europa

Av MARGARETA FLYGT I år firar den enda verkligt stora teaterfestivalen för nyskrivna pjäser ”Neue Stücke aus Europa”, tioårsjubileum i Wiesbaden och Mainz. Tyskland är en stark teaternation, och festivalen visar att det också finns…


Hans Joachim Schädlich – Kokoschkins Reise

Av RICHARD SWARTZ Sedan sin debut med Versuchte Nähe i slutet av sjuttiotalet, då uppbackad och beskyddad av Günter Grass, är den i DDR uppvuxne Schädlich en del…


Vårhelg, valhelg och FAI-helg

Av ÅKE MALM Låt mig förklara: de italienska söndagspromenerande fördelades på valdagen – också de – mellan två alternativ. Antingen promenerade man ut i parkerna efter att ha lagt sin…