Idag den 22 april är det 300 år sedan Immanuel Kant föddes i Königsberg, nuvarande Kaliningrad. Dixikon har redan tidigare inlett firandet med Sven-Eric Liedmans text om Marcus Willaschecks stora och generösa biografi Kant: Die Revolution des Denkens. Här återkommer…
Frihetens eld i en mörk tid
Om fyra kvinnliga filosofer
För något år sedan skrev Arne Melberg här på Dixikon om Zeit der Zauberer, Eilenbergers omtalade bok om fyra manliga filosofer under det tidiga 1900-talet. I sin nya och lika uppmärksammade bok, Feuer der Freiheit handlar det istället om fyra…
När girigheten gjordes till dygd
Adam Smith utan moral
Stefan Hedlund om hur Adam Smith, som inte bara var den moderna marknadsekonomins fader utan i sin Theory of Moral Sentiments också en moralfilosof som såg farorna med ett ohämmat egenintresse, nu felaktigt kommit att åberopas som grund för avregleringar…
Att tänka det etiska på nytt
”100 kronor i månaden gör skillnad, DU kan göra skillnad” uppmanade ett av Tv4:s välkända ansikten. Tittaren uppmuntrades bli ”världsförälder” och företag att skänka större summor för att få sitt företag uppvisat på bästa sändningstid. Under programmets gång får vi…
Susanne Bier och våldets dilemman
Av LARS HERTZBERG Den danska regissören Susanne Biers filmer (Elsker dig for evigt, Brødre, Efter brylluppet) koncentreras ofta kring moraliska konflikter och dilemman. I den senaste, Hævnen, väcker hon frågor kring vårt förhållande till våldet.…
Harry Mulisch (2) – De Aanslag
Av IVO HOLMQVIST ”Han stod med ryggen mot framtiden och ansiktet mot det förflutna. När han tänkte på tiden, som han gjorde ibland, såg han…
Etienne de Montety – L’article de la mort
Av RUTH LÖTMARKER Franska romaner är sällan roliga. Den bok med vilken Etienne de Montety, litterär redaktör på Le Figaro, debuterar och vars handling utspelar sig på…
En gyllene regel?
Av LARS HERTZBERG Den bibeltext som är känd som Jesu bergspredikan (Matteus 5-7) uttrycker stränga krav och höga ideal, och samtidigt en innerlighetens etik: det centrala är den anda…