Utmärkelseindustrin 
Prisade arabiska romaner (1)

I en översikt över den arabiska samtidsromanen utgår Tetz Rooke här från antagandet att upprepade nomineringar till det mest prestigefulla av de omdiskuterade arabiska bokpriserna – ”The Arab Booker Prize” (IPAF)  – också markerar litterär kvalitet och presenterar några av…


Utmärkelseindustrin 
Prisade arabiska romaner (2)

I en översikt över den arabiska samtidsromanen utgår Tetz Rooke här från antagandet att upprepade nomineringar till det mest prestigefulla av de omdiskuterade arabiska bokpriserna – ”The Arab Booker Prize” (IPAF)  – också markerar litterär kvalitet och presenterar några av…


Tre historier om att glömma
Djaimilia Pereira de Almeida

I tre kortromaner berättar Djaimilia Pereira de Almeida om hur tre män, genom egna val eller på andra sätt, tidigt förlorat något väsentligt av livsmeningen  och som alla på ålderns höst kämpar för att förstå en tillvaro utan svar. En…


Apokalyptikens hets och hopp 
Antika insikter för vår tid

I en serie om tre essäer gör bibelforskaren Natalie Lantz en historisk exposé över den judiska apokalyptiken som den gestaltas i antika hebreiska och arameiska texter. I denna första del behandlas apokalyptikens eskatologiska drag, där idén om den yttersta tiden…


Tre vänner – två liv 
Emanuele Trevi om två förlorade vänner

I ett litterärt dubbelporträtt – essä, roman, autofiktion eller kanske halv självbiografi – berättar Emanuele Trevi i sin Due vite – belönad med Stregapriset 2021 – om vänskapen med de båda för tidigt döda vännerna och numera orättvist bortglömda författarna…


Försvar för det udda och avvikande 
Ny bok av Rosa Montero

En av Spaniens mest uppburna författare under många år, Rosa Montero, kom förra året ut med essäboken El peligro de estar cuerda (Faran med att vara vid sina sinnes fulla bruk) om litteraturens koppling till psykisk instabilitet i olika former.…


På spaning efter Australiens bushpoesi (2)

Under andra halvan av 1800-talet och ett knappt sekel framåt kom den australiska så kallade bushpoesin – med poeter som Henry Lawson och Banjo Paterson (välkänd för sin Waltzing Matilda) – att spela en avgörande roll för den framväxande nationens…


På spaning efter Australiens bushpoesi (1)

Under andra halvan av artonhundratalet och ett knappt sekel framåt kom den så kallade bushpoesin – med poeter som Henry Lawson och Banjo Paterson (välkänd för sin Waltzing Matilda) – att spela en avgörande roll för den framväxande nationen Australiens…


Isous poetiska praktik 
Isidore Isou och lettrismen (2)

”Alltsedan Baudelaire har poeterna bara varit stadier på väg mot Isou”, hävdade Isidore Isou om sig själv. Missnöjd med dada och surrealismen publicerade han 1947 Introduction à une nouvelle poésie et à une nouvelle musique, ett manifest för den nya…


Ljud, storhetsvansinne och klotter 
Isidore Isou och lettrismen (1)

”Alltsedan Baudelaire har poeterna bara varit stadier på väg mot Isou”, hävdade Isidore Isou om sig själv. Missnöjd med dada och surrealismen publicerade han 1947 Introduction à une nouvelle poésie et à une nouvelle musique, ett manifest för den nya…


Det svåras konst (1)
Om José Lezama Lima

Den kubanske poeten, essäisten och romanförfattaren José Lezama Lima är en av dem som betytt mest för vad som brukar kallas den latinamerikanska barocken, som han både teoretiserade över och utövade i sina verk. Det gäller särskilt hans väldiga, gongoristiska…


Det svåras konst (2)
Om José Lezama Lima

Torbjörn Elensky fortsätter här sin essä om den kubanske författaren José Lezama Lima och hans roman Paradiso. För Lezama Lima var bara det riktigt svåra värt att ägna sig åt, ett ideal han i allt lever upp till i sin…


Det svåras konst (3)
Om José Lezama Lima

Torbjörn Elensky avslutar här sin essä om den kubanske författaren José Lezama Lima och hans roman Paradiso. För Lezama Lima var bara det riktigt svåra värt att ägna sig åt, ett ideal som han i allt lever upp till i…


Att restaurera ett monument
Efter branden i Notre-Dame

I april 2019 kunde man i direktsändning följa hur en av världens mest kända kyrkor, Notre-Dame i Paris, härjades av eld. President Macron meddelade omedelbart att den skulle byggas upp igen. Donationer strömmade in från hela världen och bidrog till…


Att vakna ur en dröm 
Om samtida egyptisk litteratur (3)

Anna Jansson avslutar här sin essä om egyptisk litteratur före och efter den arabiska våren 2011 och om de förhoppningar och drömmar den väckte – och släckte – med att presentera såväl författarna Amr Ezzat, Alaa Abd el-Fattah, Noor Naga…


En betydande och en mindre
betydande händelse
 
Nejlikerevolutionen i Portugal (4)

Nejlikerevolutionen ter sig som en episod i historien, en parentes. Men kanske var det just denna korta kanoniserade period som på ett paradoxalt vis jämnade marken för det som nu sker. I samband med ”25 April” övergavs stora lantegendomar hals…


En betydande och en mindre
betydande händelse

Nejlikerevolutionen i Portugal (3)

  Har ingen intervjuat er? Han såg uppriktigt förvånad ut. Första gången vi träffade José Manuel Nunes var sent i september 1979 eller möjligen tidigt i oktober. Han tog emot oss en kväll på tidningen Diário de Lisboas redaktion högt…


En betydande och en mindre
betydande händelse
 
Nejlikerevolutionen i Portugal (2)

  Varje revolution, i synnerhet upptakten, omges av en ymnig och vildvuxen ryktesflora. Det ligger i sakens natur. Hemlighetsmakeri, intriger, ränksmideri och konspirationer, med de plötsliga eruptioner och svårtydda förlopp som följer, utgör en gynnsam grogrund för spekulation och halvsanning.…


En betydande och en mindre
betydande händelse
 
Nejlikerevolutionen i Portugal (1)

De flesta har glömt. Vi är några få som minns. Och ännu färre som var med. Det är sällan vi råkas. När det händer, är det av en tillfällighet. Vi är medlemmar i ett hemligt sällskap fast vi knappt vet…


Blutbuch 
Deutscher Buchpreis 2022

En av förra årets vackraste böcker och en självklar vinnare av Deutscher Buchpreis 2022 skriver Margareta Flygt om Blutbuch av Kim de l`Horizon, en bok om att visa sitt inre, hitta ett nytt språk och om att söka efter den…


Är fattigdom den fattiges eget problem?
Om Bentham, Simmel och arbetslinjen

En arbetsgivarorganisation föreslog nyligen i DN varken intressantare arbeten, fortbildning i tjänsten, bättre arbetstider eller möjligheter att påverka arbetssituationen – allt sådant som de själva råder över – utan minskade bidrag för arbetslösa, som rätta sättet att få fler att…


Att skriva en dröm 
Om samtida egyptisk litteratur (1)

Anna Jansson, översättare från arabiska, skriver om uppvaknanden, drömmar och kollektiva mardrömmar från före och efter den arabiska vårens Egypten, som de beskrivits av flera intressanta samtida egyptiska författare. (mer …)


De isolerade ögonblickens små historier 
Sensationen Adelheid Duvanel

Hennes liv var tragiskt och hennes verk är fullt med outsiders i en till synes tröstlös tillvaro, men hennes unika, konstfulla kortprosa lämnar ändå läsaren slagen med häpnad. I samlingsvolymen Fern von hier har hennes berättelser gjorts tillgängliga igen. Med…


Diktens förvandlingar 
En ny biografi om John Donne

Om den ”metafysiske” poeten och prästen John Donne – välkänd för orden om att ingen människa är en ö – har engelska renässansforskaren Katherine Rundell givit ut en biografi, Super-Infinite. The Transformations of John Donne. Arne Melberg skriver här om…


From Odessa with love 
Essäer från Ukraina

Vem kan i det här läget motstå en bok med titeln From Odessa with love? Det kunde i alla fall inte Håkan Lindgren, som här skriver om journalisten Vladislav Davidzons essäsamling med undertiteln Political and literary essays from Post-Soviet Ukraine med…


Sällskapet som försvann 
Om dadaisten Walter Serner

Om den tyskspråkige dadaisten Walter Serner, vars första novellsamling Zum Blauen Affen efter mer än 100 år nyligen kom ut i engelsk översättning, om hans främsta verk Letzte Lockerung och inte minst om det svenska litterära sällskap som bildades i…


Die Nibelungen
Om Felicitas Hoppes tyska stumfilm

Martin Lagerholm skriver om den tyska författaren Felicitas Hoppes vilda och befängt  underhållande roman Die Nibelungen. Ein deutscher Stummfilm, som kom ut i Tyskland i höstas, där hon ”omregisserar” den tyskaste av myter, den litteraturhistoriskt sakrosankta Nibelungensången. Att Felicitas Hoppe…


DÖDENS ANSIKTEN 
Om Nils Erik Forsgårds Dödsmasker

Anders Björnsson skriver här om den finske historikern Nils Erik Forsgårds essäsamling Dödsmasker där Forsgård i sina essäer tar fasta på hur dödens uppenbarelseformer skiftar. Jämfört med livets slut är livets början inget stort tema i litteraturen. Starka läsupplevelser…


SAERS PLATS 
Essä av Ricardo Piglia

Dixikon kan här i översättning av Ulf Eriksson presentera en essä av den argentinske författaren Ricardo Piglia om dennes landsman Juan José Saer, vars novell Kvällningen, också den i översättning av Ulf Eriksson, tidigare publicerats här på Dixikon. Piglia som räknas…


Dante och den moderna världen

Den 13 eller 14 september 2021 var det 700 år sedan Dante Alighieri dog. I Italien firas Anno Dantesco, Danteåret, med en mängd kulturevenemang, inte minst i Florens där han föddes och i Ravenna där han ligger begravd. Bo Gustavsson…


Slingor – en essä om hår – del tre

Helena Fagertun undersöker i sin essä hår och håravfall i litteraturen ur ett feministiskt och idéhistoriskt perspektiv. Essän är precis som flätan skriven och publicerad i tre delar, möjliga att läsa både slinga för slinga och omlott.   Del tre…


Slingor – en essä om hår. Del två.

Helena Fagertun undersöker i sin essä hår och håravfall i litteraturen ur ett feministiskt och idéhistoriskt perspektiv. Essän är precis som flätan skriven och publicerad i tre delar, möjliga att läsa både slinga för slinga och omlott.   Del två…


Slingor – en essä om hår

Helena Fagertun undersöker i sin essä hår och håravfall i litteraturen ur ett feministiskt och idéhistoriskt perspektiv. Essän är precis som flätan skriven och publicerad i tre delar, möjliga att läsa både slinga för slinga och omlott.   Del ett…


Besök i det arkadiska arkivet

I Svante Bäckströms gripande debutroman Så höjer sig landet (Atlas, 2020) får den döende modern säga till sin son Anders, en bortom pliktförgätenhetens gräns naturdyrkande hemmansägare i Norrlands tidiga 1800-tal, att även hans far ju varit svag för naturens skönhet,…


Minnet av en resa – del 2

”Minnet talar/ Du kan inte leva bara av mig/ du kan inte leva utan mig.” A. Rich ”ljuset, ger trädet den kraft som kommer dess mäktiga rötter att tränga djupt ner i jorden.” S. Weil ”Jag måste gå in i…