Händer. En essä om konst 5.
Stillsam uppståndelse. Akseli Gallen-Kallela

Mikael van Reis avslutar sin essä om händer i konsten genom seklerna med Akseli Gallen-Kallelas Pojke och kråka från 1884 och undrar vem som ser vem och vem  som ser vad och om det kan vara en allegori om det växande…


Händer. En essä om konst 1.
Bebådelsen av van Eyck

På en utställning ser vi tavlor som vi betraktar och bedömer. Tar vi ett steg tillbaka kan vi ibland upptäcka att vi inte betraktar målningen utan att målningen betraktar oss – tvärs genom det framtida tidsrummet. Den betydande konsten tycks…


Pierre Alain Bergher – Les mystères de la Chartreuse de Parme. Les arcanes de l’art

Av LENA KÅRELAND Vad har Mark Twains Huckleberry Finn gemensamt med Fabrice del Dongo, huvudpersonen i Stendhals La Chartreuse de Parme? Vad finns det för likheter mellan Goethe…


Prat och essäistik

I fredags såg jag David Eberhard – den rikskände överläkaren i psykiatri, alltså – i morgon-TV. Han deltog i ett samtal om självhjälpslitteratur,  han var lugn, sansad, lyssnande, på alla sätt behaglig – och det var inte utan att jag…


Författarnas historia, tafflar och drottningpar

Nyheterna i finlandssvenska Hufvudstadsbladet gjorde ett underligt intryck igår: dels handlar det om den uppenbarligen av alla patienter så varmt uppskattade hemvårdaren som nu misstänks för något tiotal mord eller mordförsök, dels om högstadieskolan i Sibbo, kommunen strax öster om…


Om förundran, samtal och – starka knän..

Den finlandssvenska essäisten Hans Ruin citerar sin far: – ”Är det inte underligt, utbrast han, att människan har en stjärnhimmel över sig och ändå går upp i idel ermbarmlighet! Tänk om hon i stället hade ett vanligt tak över sig,…


Om kulturtanter, unga, och lyhörda mottagare

De senaste dagarna, efter mitt biblioteksbesök i Danderyd i onsdags, har jag tänkt en del på tanter. Eller rättare sagt: de senaste dagarna har jag igen tänkt en del på tanter för tanter…


I Ekenäs om morgonen

”Du går ju på tok för fort, människa!” var det plötsligt någon som ropade. Jag tittade upp, det var en främmande man, han stod ganska långt ifrån, han hade en kikare hängande runt…


Thente igen

Ack, nu har det tydligen igen blivit bloggbråk. Eftersom jag under de år jag medverkade i DN hade lite kontakt med Jonas Thente – och gillade honom – tänkte jag att jag skulle…


Att leva essäistiskt

Så sent som i början av februari visste jag knappt vad en blogg var, nu, efter sex veckors bloggande på mitt finlandssvenska förlags, Söderströms, hemsida har jag fått blodad tand. Men att blogga…


Att läsa och inte läsa…

En god vän sa till mig att våra läsvanor förändrats kraftigt på bara några decennier. Vi avsätter allt mindre tid för aktivt läsande och prioriterar andra saker i stället. Böcker blir något vi håller i minuterna före insomnandet och tar…