Redan två dagar efter slutet på andra världskriget i Asien proklamerade Sukarno, de indonesiska frihetskämparnas ledare, kortfattat landets självständighet. Det skulle sedan dröja till 1949 innan Nederländerna förmåddes släppa ifrån sig Indonesien, som varit dess ”mest kostbara koloniala juvel”. Om…
Farfar och spion
Roman om Kim Philby
En av 1900-talets mest kända spioner var Kim Philby, som spionerade för Sovjet, och som också kom att avsluta sina dagar där. Den som förmedlade den inledande kontakten var Edith Suschitzky, senare Edith Tudor Hart, senare fotograf. Om hennes farfar…
”Den sista miljonen”
Om Europas Displaced Persons
Efter kriget fanns uppemot 11 miljoner utlänningar i Tyskland – krigsfångar, tvångsarbetare, flyktingar undan Röda armén, koncentrationslägerfångar och utländska pronazister – som alla nu skulle återvända hem. Om den miljon som inte gjorde det handlar David Nasaws bok The last…
Det nionde kungariket
Om en novell av Sylvia Plath
I Sylvia Plaths novell Mary Ventura and The Ninth Kingdom drar huvudpersonen i tågets handbroms och hoppar av innan det når det nionde kungariket – ”the kingdom of negation, of the frozen will”. Med novellen som utgångspunkt – den skrevs…
Keith Thomas – In Pursuit of Civility
Manners and Civilization in Early Modern England
”En lustfylld läsning” anser Anders Björnsson om Keith Thomas bok om Manners and Civilization i det tidigmoderna England. I mitten av 1980-talet fick jag för mig att träffa den tyske sociologen och samhällstänkaren Norbert Elias (1897–1990) för en radiointervju.…
Ett brittiskt dilemma
Något om Brexitkrisens historiska bakgrund
Everyone understands English; no one understands the English. Det pågående kaoset i The United Kingdom bär syn för sägen. Efter den folkomröstning om Brexit som var tänkt att slutligt avgöra frågan, står istället folket mot folket, regeringen mot både parlamentet…
När även gulmåran brinner
Éric Vuillard om de fattigas uppror
Under medeltiden och nya tidens början bröt många folkliga bondeuppror ut i Europa – ofta inspirerade av reformationsrörelsen – riktade mot den tidens överhet och mot den rådande sociala och ekonomiska ordningen. I Sverige t.ex. tvingades kungen göra eftergifter efter…
The Peregrine
Om J A Baker och ett nytt sätt att skriva om natur
Torgny Nordin om en prisbelönt bok om pilgrimsfalken, skriven av en nästan helt okänd författare, som också förblir okänd boken igenom, en bok med litterärt och inte ornitologiskt syfte, som kom att lägga grunden för ett helt nytt sätt att skriva…
HÄNDER. EN ESSÄ OM KONST (2)
Hans Holbeins Ambassadörerna
På en utställning ser vi tavlor som vi betraktar och bedömer. Tar vi ett steg tillbaka kan vi ibland upptäcka att vi inte betraktar målningen utan att målningen betraktar oss – tvärs genom det framtida tidsrummet. I det andra avsnittet…
Målvaktens ensamhet. VM från sidan (1)
Av JAN NORMING Robert Green står alldeles still. Han har ännu inte fattat vad som hände. Kanske var det Gud, ödet, han själv, knäet som låste rörelsen, händerna, gräset, bollen Repris efter…
Must you go? – Antonia Fraser om Harold Pinter
Av IVO HOLMQVIST Man kunde kanske tycka att Nobelpriset i litteratur 2005 till Harold Pinter, som enligt den koncisa prismotiveringen ”i sina dramer frilägger avgrunden under vardagspratet och…
Giulio Cesare och Glyndebourne 2009
Av RUTH PERGAMENT Det var med Theodor Adornos tankar om operafestivaler som jag åkte till Glyndebourne, som med en av världens mest prestigefyllda och välrenommerade operafestivaler ligger cirka 15…
Clair Wills – That Neutral Island
Av IVO HOLMQVIST Irlands landsfader Eamon de Valera försatt ingen tid vid andra världskrigets utbrott att deklarera sitt lands neutralitet. Winston Churchill var lika snabb med att anklaga honom och nationen för feghet, fast han…
En nagel i ögat på de västerländska oljebolagen
Precis när jag tänkte skriva något lyriskt — och garanterat opolitiskt — om vårfåglar, vitsippor och nyutslagna björkar fick jag syn på en artikel i la Repubblica som jag bara måste kommentera. Av den enkla anledningen att den anknyter till…
Herrskap och tjänstefolk
Kazuo Ishiguro har en skarp blick för engelska egenheter, kanske för att han redan var sex år gammal då han lämnade Japan. Hans roman The…
Edward Upward
När Edward Upward för fyra år sedan utsågs till Fellow i Royal Society of Literature innebar det ett svårslaget rekord: han fyllde 102 år kort därefter. När han nu gått bort har den siste av den radikala trettiotalsgenerationen i England…