Jack Uppskärarens offer 
Om Hallie Rubenholds The Five

Hösten 1888 skar Jack Uppskäraren, Jack the Ripper, halsen av fem kvinnor och lemlästade deras kroppar. Att mördarens identitet och motiv ännu är okända har, som i andra kända men ouppklarade fall, bidragit till att det skrivits oräkneliga artiklar och böcker…


Schizophrene
En läsning av Bhanu Kapils dikter

Bhanu Kapil undersöker i diktsamlingen Schizophrene bland annat hur berättade och glömda historier, liksom bilder som förträngts och som konstrueras på nytt, kan tillåta outforskade erfarenheter och minnen att träda fram och hur det schizofrena tillståndets upplösning av gränser mellan det verkliga…


Det nionde kungariket 
Om en novell av Sylvia Plath

I Sylvia Plaths novell Mary Ventura and The Ninth Kingdom drar huvudpersonen i tågets handbroms och hoppar av innan det når det nionde kungariket – ”the kingdom of negation, of the frozen will”.  Med novellen som utgångspunkt – den skrevs…


Flyktingen som en av oss 
Om Helon Habilas Travelers

I Travelers förlorar en akademiker på resa i Europa alla sina handlingar och placeras som namnlös migrant i ett flyktingläger i Italien. På en elegant, återhållen prosa visar Helon Habila hur det tunna membran som omger vår trygga tillvaro när…


Religiösa ateister och historiens mening
John Grays Seven Types of Atheism

Vad är egentligen religion? Filosofen John Gray utmanar tanken i sin senaste bok, Seven Types of Atheism, genom att komplicera inte bara denna fråga, utan också frågan om vad ateism är. Och blir också den, när den vill förklara meningen…


Kazuo Ishiguro – Nocturnes

Idag tilldelades Kazuo Ishiguro årets Nobelpris i litteratur. I anledning härav repriseras en text från 2010 om Ishiguros novellsamling Nocturnes. Five Stories of Music and Nightfall På jakt efter något helt annat i tidningsarkivet på Lunds universitetsbibliotek råkade jag för…


A History of the World in 100 Objects
Neil MacGregor

Av MARTIN LAGERHOLM När Neil MacGregor, konsthistoriker och chef på anrika British Museum, i skrivande stund skördar frukterna av sin internationellt redan omskrivna A History of the…


Losing it
William Ian Miller

Av LARS LÖNNROTH Till den intellektuelle pensionärens värsta men sällan erkända plågor hör den förljugna idyllisering man utsätts för av välmenande yngre medmänniskor. Efter ett hetsigt…


Livskraftiga kioskvältare

Av PETER LANDELIUS I år är det Dickensjubileum; jag påminns om min tidigaste ungdoms ivriga läsning av romaner som ”David Copperfield” och ”A Tale of Two Cities”, och…


Könlitteratur?

Av MERETE MAZZARELLA Jag ska hålla ett föredrag om äldreomsorg, jag står i garderoben framför dörren till toaletten och drar av mig vinterstövlarna när en kommunalpamp kommer fram och hälsar välkommen. ”Min fru…


Aktuellt: Storm över Jamaica

Av IVO HOLMQVIST Minst ett dussin döda och åtta saknade efter stormen Nicoles framfart över Jamaica, meddelar en notis från TT: – ”Tre dagar av…


Ribbentrops armbandsur

Av IVO HOLMQVIST ”Ribbentrop´s Watch”, en ny pjäs av Laurence Marks, har just haft premiär på Oxford Playhouse och kommer sedan upp på ytterligare tre teatrar, ser jag av en…


“Utan minne är vi ingenting…”

Av IVO HOLMQVIST När Napoleon tog sig över Sankt Bernhardspasset med trettiosextusen man i mitten av maj 1800 var en av dem en sjuttonårig yngling, Marie Henri Beyle. Många…


William College och Liberal arts

Av ANN-CATHRINE JUNGAR ”If you are part of the elite this is a great country to live in. If you are not, it is not such a good country”. Den internationellt välkände…


E. L. Doctorow – Homer and Langley

Av IVO HOLMQVIST Jag vet inte om termen disposophobia finns på svenska. Men sjukdomstillståndet som betecknas så är universellt: driften att samla på sig allt upptänkligt och oförmågan att slänga något av det.…


Om två uteblivna Nobelpris

Av IVO HOLMQVIST I en kunskapsrik och välformulerad understreckare i Svenska Dagbladet häromveckan skrev Alan Asaid, redaktör för Hjärnstorm, om alla käppar i hjulet som den dåvarande ständige sekreteraren i Svenska…


Alicia Gimenez Bartlett – El silencio de los claustros

Av BARBARA CZARNIAWSKA Kommissarie Petra Delicado är numera lyckligt gift, så lyckligt att hon inte kan låta bli att tänka att något förr eller senare kommer att gå fel. Ödet håller med henne…


Budd Schulberg, 1914-2009

Av IVO HOLMQVIST Kursen i Film History på Dartmouth College i New Hampshire höstterminen 1964 var rolig att följa, med filmvisningar flera gånger om dagen. Det var den första akademiska i sitt slag, hävdade universitetsledningen stolt, fast det var kanske…


Hemingways En fest för livet, ängsligt ändrad

Av IVO HOLMQVIST Framför en målning i en av impressionistsalarna på Louvren stannade en trött gammal man, tog fram pensel och palett och började kludda på tavlan. Han blev genast överfallen av vaksamma vakter som…


Jon Elster – Reason and rationality

Information den 18 juli 2009 Om risken att avlida på väg till röstlokalen är större än chansen att din röst verkligen får en avgörande betydelse i ett riksdagsval…


Michael Connelly – The Scarecrow

Hufvudstadsbladet den 3 juni 2009 I de flesta tidningar kan man numera läsa om – tidningar. Om om deras kamp mot det fria internet. I DN den 21 juli 2009…


Jennifer Sturm – Anna Kavan´s New Zealand

Av IVO HOLMQVIST “The country itself is immensely more important than its inhabitants” skrev Anna Kavan när hon sammanfattade sina intryck från Nya Zeeland, i Cyril Connollys londontidskrift Horizon 1943. De baserades på hennes…


Om att sakna, tänka och – gå!

Av MERETE MAZZARELLA ”The right to dry”-rörelsen har jag tänkt en del på den senaste tiden. Den finns i USA och namnet är naturligtvis bildat i analogi med dödshjälpsrörelsens ”The right to…


Klockors klang i Malvern, Ystad och Brügge

Av IVO HOLMQVIST Om man kör västerut från Hereford hamnar man i Edward Elgars landskap som man gärna inbillar sig bildar bakgrund till hans symfonier och violin- och cellokonserterna, i ett tonspråk lika pastoralt som…


Anteckningar från Oxford (II) – Old Bodleian

Av JAN NORMING Det är något märkligt med platser som Oxford, en säregen laddning. Hoppa på en City Tour så förstår du, sitt on top så ser du, guiden pekar och pratar – University College där Shelley satte eld på…


De sista professorerna

Av SVEN-ERIC LIEDMAN Akademiker i Europa brukar kasta längtansfulla blickar mot USA. Där finns det fortfarande universitet som inte omvandlats till affärsdrivande ämbetsverk. Där har till och med humanister en plats,…


James Ryan – South of the Border

Av IVO HOLMQVIST Andra världskrigets Eire var liksom Sverige neutralt, till stor irritation både i Ulster norrut och i Storbritannien österut. Den perioden har irländska författare oftast avstått från att beskriva. Det är därför en…


Alain de Botton – The Pleasures and Sorrows of Work

Köp boken! Madelaine Levy i DN den 26 maj 2009 om en ny bok av Alain de Botton: ””Författaren Alain de Botton har inte haft många dagars vanligt jobb i sitt liv. Hans nya bok om arbetslivet är därför full…


Good girls go to heaven

Av MERETE MAZZARELLA ”Kristendomen suger. Prästen är homosexuell.” Så stod det i den första psalmbok jag i går, pingstsöndagen, i egenskap av kyrkvärd skulle lägga ett högmässoprogram i och tjugo minuter före gudstjänstens början överräcka till en Ekenästant. Nej, jag…


Anteckningar från Oxford (I)

Nyligen köpte jag ett mollskinnshäfte, eller snarare block, hos Blackwell på Broad Street i Oxford, ”Moleskine, the legendary notebook of Hemingway, Picasso, Chatwin”. Att sprätta plasten, lossa resårbandet och öppna den svarta boken med sina rundade hörn är en handling…


Universiteten i stöpsleven

Av SVEN-ERIC LIEDMAN Esprit, den ständigt lika vitala franska tidskriften, har vigt sitt decembernummer 2007 åt temat Universités: vers quelle autonomie? Mer än 200 sidor och drygt ett dussin artiklar ägnas åt frågan vad som händer med den högre utbildningen…


En ledsen labrador – Kenneth Grahame

När den engelska barnboksklassikern The Wind in the Willows översattes till svenska ersatte man en vacker allitteration med en annan, Det susar i säven, med en klangbotten i Frödings ”Säv, säv, susa…” Det är en bok som både på och…


Authors down under: Katherine Mansfield, Frank Sargeson, Janet Frame, med flera…

Av IVO HOLMQVIST Auckland Writers & Readers Festivalkan inte mäta sig med Bokmässan i Göteborg, varken i fråga om programutbud, antalet utställande förlag, eller publiktillströmning. Men årets upplaga som just avslutats, den tionde i ordningen, var välbesökt och aktiviteterna varierande.…


Konstens marodörer

Under fem år hade jag min dagliga gång förbi Sint Baaf-katedralen i Gent, den ena av de tre ståtliga medeltida byggnader som tornar upp sig i centrum, invid kanalerna – de andra är St. Michiel och Belfort. Till det medeltida…