Vinnare och förlorare
Om ekonomins och ekonomernas makt

Idag syns ekonomer överallt där olika samhällsfrågor diskuteras. De uttalar sig ofta tvärsäkert om den troliga utvecklingen, som om allt var givet, som om också samhällsutvecklingen följde rena naturlagar.  Sven-Eric Liedman tecknar här i en längre essä bakgrunden till hur…


En av alla dessa centraleuropéer 
Om Karl Polanyi

Karl Polanyis klassiska verk The Great Transformation från 1944 (”Den stora omdaningen”), tillkom under en av de dystrare epokerna i mänsklighetens historia, men har nu nått kultstatus. Med industrialismens England i fokus utgår den från samma grundiakttagelse som Karl Marx hade gjort,…


NORMER, VÄRDERINGAR OCH KULTURGRÄNSER

Inte minst efter kommunismens och murens fall har utvecklingen mot demokrati, men också mot sekulära och rationella värderingar och mot tankar på självförverkligande snarare än på det enbart livsuppehållande ansetts inte bara nödvändig och omöjlig att hejda, utan också entydig…


När girigheten gjordes till dygd
Adam Smith utan moral

Stefan Hedlund om hur Adam Smith, som inte bara var den moderna marknadsekonomins fader utan i sin Theory of Moral Sentiments också en moralfilosof som såg farorna med ett ohämmat egenintresse, nu felaktigt kommit att åberopas som grund för avregleringar…


”Un buon lavoro”

Av ÅKE MALM Med en sista kraftansträngning förra veckan lyckades Mario Monti få en enig regering att godkänna förslaget till ny arbetsmarknadslag. Det hela ger ju ett positivt intryck, men – i själva verket… I själva verket var regeringen ordentligt…


Joseph Vogl – Das Gespenst des Kapitals

RICHARD SWARTZ Den världsekonomiska krisen – och då särskilt den finansiella – har redan givit upphov till en omfattande internationell litteratur, men sannolikt har ingen…


Hur ekonomisk är människan?

Av LARS HERTZBERG Sveriges finansminister Anders Borg besökte Finland härom veckan. Han gav sin syn på varför Sverige klarat sig så bra i finanskrisen. Han trodde inte att det berodde på att Sverige hade…


Misteri di Roma

Av ÅKE MALM Roms mysterier har alltid varit ett kärt ämne för journalister, författare och filosofer. Jag får med Googles hjälp upp 807.000 träffar på frågan ”misteri di Roma”. Och om mysterierna haft karaktären…


Jon Elster – Reason and rationality

Information den 18 juli 2009 Om risken att avlida på väg till röstlokalen är större än chansen att din röst verkligen får en avgörande betydelse i ett riksdagsval…


Gillian Tett – Fool´s Gold

Rolf Gustavsson i SvD den 7 juni 2009: ”Var de galna, blinda, illvilliga eller helt enkelt groteskt giriga? Hur kunde finansmarknadens operatörer driva fram dagens globala ekonomiska kollaps?” frågar Rolf Gustavsson i sin krönika i SvD apropå en bok av…


Klasskonflikter i krisens spår

Den ekonomiska krisens bistra effekter har, i många länder, utlöst en flod av protester, inte minst i Frankrike där arbetarna på flera fabriker låst in sina chefer som svar på nedläggningar, nerskärningar och varsel. – ”Människor känner sig lurade”, säger…