Romanen i Oman (2)

I andra delen av sin introducerande essä om Omans moderna historia, dess romanförfattare och deras böcker tar Tetz Rooke upp bl.a. Zahran al-Qasimi och Jokha Alharti, men berättar också om den årliga bokmässan i Muskat, som lockar förlag från hela…


Romanen i Oman (1)

 Fram till år 1970 var Oman ett gammalmodigt och slutet land, i princip isolerat från omvärlden. Sedan dess har det utvecklats till ett hightechsamhälle med ekonomiskt välstånd för sina egna medborgare, men är ännu närmast osynligt i svensk media. I…


Nutida dåtid 
Om fotografen Xenia Nikolskaya

Den ryskfödda fotografen Xenia Nikolskaya belönades 2021 med Svenska Fotobokspriset för The House My Grandfather Built där hon med hjälp av egna och andras äldre, svartvita foton och andra dokument berättar om sin morfars sommarstuga, om en annan tid och…


Apokalyptikens hets och hopp 
Antika insikter för vår tid

I en serie om tre essäer gör bibelforskaren Natalie Lantz en historisk exposé över den judiska apokalyptiken som den gestaltas i antika hebreiska och arameiska texter. I denna första del behandlas apokalyptikens eskatologiska drag, där idén om den yttersta tiden…


Att vakna ur en dröm 
Om samtida egyptisk litteratur (3)

Anna Jansson avslutar här sin essä om egyptisk litteratur före och efter den arabiska våren 2011 och om de förhoppningar och drömmar den väckte – och släckte – med att presentera såväl författarna Amr Ezzat, Alaa Abd el-Fattah, Noor Naga…


Att skriva en dröm 
Om samtida egyptisk litteratur (2)

Anna Jansson återkommer här till egyptisk litteratur före och efter den arabiska våren 2011 och om de förhoppningar och drömmar den väckte – och släckte – och tar särskilt upp författarna Ahmed Naji, Nael Eltoukhy, Mohammed Rabie och Youssef Rakha.…


Att skriva en dröm 
Om samtida egyptisk litteratur (1)

Anna Jansson, översättare från arabiska, skriver om uppvaknanden, drömmar och kollektiva mardrömmar från före och efter den arabiska vårens Egypten, som de beskrivits av flera intressanta samtida egyptiska författare. (mer …)


Bronsålderskollapsen 1177 f.Kr. 
Om en civilisations undergång

Bronsåldern varade tusentals år för att sedan kollapsa fullständigt inom loppet av bara ett halvsekel. De flesta av de stora städerna i Östra Medelhavet förstördes och de minoiska, mykenska och  hettitiska kulturerna försvann. Hur kunde en väletablerad, global världsordning så snabbt gå under?…


Les enfants d’Alexandrie
Françoise Chandernagor

Av RUTH LÖTMARKER Historien om Kleopatra, den siste faraonen på Egyptens tron, har berättats många gånger, i bokform och på vita duken. I sin senaste bok, tydligen den första…


Olivia Manning – The Balkan Trilogy

Av IVO HOLMQVIST ”You´re interested in ideas; I in people. If you were more interested in people, you might not like them so much” säger Harriet…


Faruk Hosni – än en gång

Av MARGARETA FLYGT Jag kan fortfarande inte riktigt förstå vad som händer. Faruk Hosni, Egyptens kulturminister sedan 1987, som jag skrivit om på bloggen tidigare, har goda chanser att bli FN:s kulturorganisation Unescos nye generaldirektör. Det är redan en skandal…


En nagel i ögat på de västerländska oljebolagen

Precis när jag tänkte skriva något lyriskt — och garanterat opolitiskt — om vårfåglar, vitsippor och nyutslagna björkar fick jag syn på en artikel i la Repubblica som jag bara måste kommentera. Av den enkla anledningen att den anknyter till…