Ukraina är idag utsatt för en intensiv och hänsynslös bombning av civila mål liksom tidigare Guernica i Spanien, London, Dresden och Hiroshima under andra världskriget och senare Vietnam och Aleppo för att nämna några exempel. Kan sådana bombningar någonsin rättfärdigas? Har…
Victor Klemperer i dag
Den franske essäisten och översättaren Frédéderic Joly har nyligen kommit ut med boken La langue confisquée om Victor Klemperers berömda studie över det språkliga förfallet under nazismen, LTI. Tommy Andersson finner i Jolys bok också en hel del väsentligt om vår egen tids kommunikativa misär…
Några tyska författare
Av MARGARETA FLYGT De senaste åren har den tyskspråkiga litteraturen berikats med många nya röster och tonfall – det är andra och tredje generationens immigranter som berättar om sina erfarenheter. Denna postmigrantiska litteratur beskriver…
Sommarläsning (8): Erich Kästner
Av IVO HOLMQVIST Tyskland mest hoppfulla pessimist, så har kritikern Marcel Reich-Ranicki kallat Erich Kästner, på samma gång en moralist och en skämtare: ”Er gehört zu den Moralisten,…
Ingo Schulze – Neue Leben
Ingo Schulzes Neue Leben är den vassaste roman jag läst om tiden kring den tyska återföreningen. Boken är en brevroman där berättaren Enrico Türmer är författare och dramaturg…
Der Turm – en provocerande och tjusande läsupplevelse
I början av det här året läste jag under en långvarig förkylningsperiod Uwe Tellkamps Der Turm. Det tog nästan två månader att ” ta sig igenom” textmassorna, vilket för övrigt är ett orättvist valt verb. Hellre skulle jag säga att…
Om Tellkamps Der Turm
Under några veckor har Uwe Tellkamps väldiga roman Der Turm hållit mig fången. Nu har jag läst den sista sidan, den 973:e. Jag försöker komma ihåg den tid då det ansågs helt naturligt att det fanns två olika Tyskland med…