För fem år sedan spelades den brittiske dramatikern Sarah Kane för första gången på National Theatre i London. Det var regissören Katie Mitchell som satte upp pjäsen Cleansed, på svenska Befriad. Regissören har själv sagt att det hon lockades av…
Little boy
Ny bok av Lawrence Ferlinghetti
Lawrence Ferlinghetti, amerikansk författare, bokförläggare och översättare, och en centralgestalt inom beatgenerationen, utan att själv riktigt sälla sig till den, firade nyligen sin hundraårsdag med att ge ut en ny roman, Little Boy. Tommy Andersson har läst boken, som sin…
Guðrún Eva Mínervudóttir
Isländska författare (7)
I den sjunde presentationen av isländska författare skriver John Swedenmark här om Guðrún Eva Mínervudóttir och hennes samling långnoveller Ástin Texas (Älskling Texas), alla med en tonsäker känsla för skiftningar i språket. Boken, som väckte stor uppmärksamhet när den kom…
Händer. En essä om konst 4.
Den mördade Marat av Jacques-Louis David
Mikael van Reis fortsätter sin essä om händer i konsten genom seklerna med den berömda 1700-talsmålningen Marat assassiné av Jacques-Louis David, som skildrar den franske tidningsmannen och revolutionspolitikern Jean Paul Marat död i sitt badkar den 13 juli 1793, efter att han blivit knivhuggen av girondisten Charlotte Corday. Handen, som undertecknat…
KRISTÍN ÓMARSDÓTTIR
Isländska författare (4)
John Swedenmark fortsätter sin presentation av isländska författare och skriver här om två böcker, en roman om en stum, snäll smågangster, som konsekvent hamnar i situationer lika sorgliga som komiska, och en diktsamling, ”välkomponerad men ändå kaotisk”, av Kristín Ómarsdóttir,…
Elisabeth Seys – Ces femmes qui écrivent. De Madame de Sévigné à Annie Ernaux
I Frankrike, där manschauvinism och kvinnoförakt varit utbrett, fick kvinnan vänta länge på att bli en fullvärdig samhällsmedborgare. Rösträtt fick hon först efter andra världskrigets slut 1946, och så sent som 1965 infördes en lag om att kvinnan inte behövde…
Fragment av en underförstådd moral
Det är de outtalade samförstånden som är svårast att handskas med. Vår tid är inte lika ideologilös som det påstås. Jämför med hur det såg ut under den första tredjedelen av 1900-talet: en mängd tydliga, konkurrerande litterära och konstnärliga ideologier,…
Alex Capus – Léon und Louise
Av CLARISSA BLOMQVIST Alex Capus berättar den ovanliga kärlekshistorian mellan Léon och Louise, två franska ungdomar, vilkas liv och livslånga kärlek sträcker sig över nästan hela 1900-talet. De…
Die Herrlichkeit des Lebens
Michael Kumpfmüller
Många författare varierar samma tema från bok till bok. Michael Kumpfmüller hör inte till dem. Man vet inte var han ska dyka upp i nästa roman. Den nu 50-årige författaren slog igenom för ungefär tio år sen med Hampels Fluchten…
Michel Onfray
L’ordre libertaire. La vie philosophique d’Albert Camus
Michel Onfray är en av de mest framstående och omtalade filosoferna i dagens Frankrike med en strid ström av böcker bakom sig. Ett av sina projekt kallar denne produktive författare ”Filosofins mothistoria”. Där lyfter han fram filosofer som oförtjänt har…
Årets tidskrift i Norge
Om Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift
Av TOMAS FORSER Den borde vara litet bättre korrekturläst. Det är min enda generella invändning mot Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift, kvartalstidskriften vars redaktör Therese Bjørneboe nu under tolv års tid…
Dépasser Darwin
Didier Raoult
Av RUTH LÖTMARKER Ingen människa behöver någonsin känna sig ensam för varje människa är begåvad med ett rikt inre liv. Så spetsfundigt uttrycker sig den franske professorn i mikrobiologi,…
Nazismens koloniala rötter
David Olusoga & Casper W. ErichsenThe Kaiser’s Holocaust. Germany’s Forgotten Genocide and the Colonial Roots of Nazism
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Ibland när man tänker på den tyska nazismen och Hitlerregimens massmord på judar, slaver, romer etc. låser sig hjärnan och man frågar sig, i intellektuell vanmakt och känslomässig förtvivlan: hur…
Italienska ord – Paccata
Av ÅKE MALM I bloggens språkvetenskapliga serie tar vi idag upp ett ord som bestämt inte finns i något lexikon: ”Paccata”. Ett språklexikon skulle väl skriva ungefär så här: ”Av pacchetto…
Pierre Alain Bergher – Les mystères de la Chartreuse de Parme. Les arcanes de l’art
Av LENA KÅRELAND Vad har Mark Twains Huckleberry Finn gemensamt med Fabrice del Dongo, huvudpersonen i Stendhals La Chartreuse de Parme? Vad finns det för likheter mellan Goethe…
Dixikon möblerar om
DIXIKON blir mer av nättidskrift! Som tidigare skriver och bloggar några av Sveriges bästa skribenter här om utländsk litteratur, om läsning och kultur, om språk och debatt. Och ytterligare skribenter kommer till efter…
Thente igen
Ack, nu har det tydligen igen blivit bloggbråk. Eftersom jag under de år jag medverkade i DN hade lite kontakt med Jonas Thente – och gillade honom – tänkte jag att jag skulle…