Författar*inna, lärar*inna och hen
Jämlikhet genom språket?

 ”Författarinna” och ”skådespelerska” används nästan inte längre här, men kan anses viktiga på andra håll för att markera att alla människor inte är män. Där kan också en enda man bland 100 kvinnor göra att hela gruppen blir språkligt maskulin…


Façons de lire, manières d’être
Marielle Macé

Av LENA KÅRELAND Skönlitteraturens roll har diskuterats livligt i Sverige under senare tid. Debatten kan ses i relation till de rapporter som visat läsningens minskade betydelse bland både…


Rudolf Steiner på museum

Av MARGARETA FLYGT Jag minns antroposofer i Tyskland på 80-talet – när andra dansade disco höll de på med sin eurytmik. Deras barn lekte med pedagogiska träleksaker och alla verkade i det hela rätt världsfrånvända.…


”Enragé” eller bara – kriminell…

Av ÅKE MALM Efter alla uppbyggliga tankar om frid i juletid, landar man plötsligt i något som bara kan beskrivas som en helig vrede. Och visst är det skönt emellanåt med ett verkligt latinskt…


Terry Eagleton och Matthew Beaumont – The Task of the Critic: Terry Eagleton in Dialogue

Av OLA SIGURDSON Den brittiske litteraturvetaren och kulturkritikern Terry Eagleton har under hela sitt akademiska liv varit osannolikt produktiv. På omslaget till den intervjubok med Eagleton som kom…


En slöja över mänskliga rättigheter?

Av MARGARETA FLYGT I januari överfölls den algeriska dramatikern och skådespelerskan Rayhana i Paris. Framför teatern där hennes senaste pjäs spelas attackerades hon av män med kvinnofientliga och islamistiska paroller innan de hällde bensin över…


Kultur på recept

Av MARGARETA FLYGT I kroppsfixeringens tidevarv talar till och med Angela Merkel sig varm för mer hälsovård. I Le monde diplomatique föreslår hon kroppskunskap som tillägg på schemat. Varför skulle barn inte ha det, lika…


José Casanova – Europas Angst vor der Religion

Av OLA SIGURDSON Så mycket fördomar om religion är i svang i samtiden att det är näst intill omöjligt att föra någon konstruktiv debatt i frågan. Ett verktyg för att röja något i…


le débat – fransk tidskrift

Av SVEN-ERIC LIEDMAN Den vitala franska idétidskriften le débat har i sitt nummer för september och oktober 2009 (nr 156) bland annat ägnat universiteten en rad artiklar. Både de franska och svenska universiteten genomgår numera en hårdhänt normalisering efter en…


Troels Nørager – Taking leave of Abraham. An Essay on Religion and Democracy

I DN har nyligen en debatt utbrutit om Humanisternas annonskampanj, där de tre arbrahamitiska religionernas – kristendom, islam och judendom – symboler utnyttjas för att föra fram ett budskap, riktat mot dem. Humanisterna vill…


De sista professorerna

Av SVEN-ERIC LIEDMAN Akademiker i Europa brukar kasta längtansfulla blickar mot USA. Där finns det fortfarande universitet som inte omvandlats till affärsdrivande ämbetsverk. Där har till och med humanister en plats,…


Subaltern och andra tidskrifter – trots allt..?

Av OLA SIGURDSON Det verkar vara i tidskrifter som det sker just nu. Åtminstone i Sverige. Jag sitter och läser i Subalterns senaste nummer om messianism. Här har man för första gången översatt en…


Pierre-André Taguieff – L’illusion populiste : Essai sur les démagogies de l’âge démocratique

Av ANN-CATHRINE JUNGAR Populism är inte längre plötsligt uppblossande politiska yttringar som upplöses lika snabbt som de antänts. Populismen är idag en etablerad politisk kraft inte bara i Europa utan även globalt. Le…


Prat och essäistik

I fredags såg jag David Eberhard – den rikskände överläkaren i psykiatri, alltså – i morgon-TV. Han deltog i ett samtal om självhjälpslitteratur,  han var lugn, sansad, lyssnande, på alla sätt behaglig – och det var inte utan att jag…


Mätbara livsmål eller livsviktiga mål?

Människor som sätter upp personliga mål, gör konkreta steg-för-steg planer och långsamt men säkert övervinner sig själv fascinerar. Att följa någon i en rad artiklar, från första stapplande försöken till målet, är ett populärt grepp. Konceptet syns i allt från…


Alberto Moravia och perukstockarna i Stockholm

Det är en årligen återkommande sport på all världens kultursidor att framåt senhösten puckla på perukstockarna i Svenska Akademien för alla tabbar de gjort sig skyldiga till alltsedan det första nobelpriset i litteratur. Varför belönades aldrig Ibsen eller Tolstoj, Strindberg…


Rätt och fel

En vän, filosofen Lars Hertzberg, har skickat mig ett föredrag han hållit, ”Om Knowing Right from Wrong”. Han utgår ifrån exemplet med författaren P G Wodehouse som under andra världskriget befann sig i…


Kjolens dag

Det är inte så länge sedan en generation kvinnor tillkämpade sig rätten att bära byxor. Att kunna röra sig fritt och obehindrat var länge en jämställdhetsfråga. Men symboler ändrar betydelse över tid. I Bretagne aktualiserades frågan när några elever ville…


Nobbade italienska författare

Naturligtvis är inte Nobelpriset någon absolut och objektiv mätare av litterär kvalitet. Många är de stora och betydande författare som förbigåtts. Och lika många är de intetsägande andraplansfigurer som krönts med ära och pengar. Ändå, eller just därför, upphör aldrig…


Att bestämma över liv och död

Debatten kring läkaren som gav ett spädbarn – en eventuellt – för hög dos morfin har aktualiserat en av de svåraste moralfrågorna om vem som har rätt att bestämma över liv och död. Idag tar läkare ett eget ansvar och…


Natt över Rom?

Silvio Berlusconi har det inte lätt. Statsöverhuvudet som älskar att inta scenen gav nyligen sin alldeles egna show på Roms Teatro Quirino i pausen. Här avslöjade han att ”jag gillar inte vad jag håller på med”, för politik är ”äckligt”.…


Frågor utan svar

Trots att konstitutionsutskottet är riksdagens tyngsta kontrollmakt är intresset för dess granskningar minimalt. Det konstaterade Maria Abrahamsson den 3 april på Svenska Dagbladets ledarsida och påpekade också att KU självt tycks ta sin uppgift med en klackspark: – ”Varför lät…


I Ekenäs om morgonen

”Du går ju på tok för fort, människa!” var det plötsligt någon som ropade. Jag tittade upp, det var en främmande man, han stod ganska långt ifrån, han hade en kikare hängande runt…


Pastisch, palimpsest och plagiat

Häromdagen tog Margareta Zetterström i sin blogg avstamp i Jésus Alcalás tanke att det vore bra med en jurist på en av de aderton taburetterna i Svenska Akademien, i en tid när gränserna för litterär upphovsrätt börjar suddas ut: ”Hela…


Kulturell kräftgång

Jag måste erkänna att jag skrattade högt när jag för några veckor sedan läste en artikel av Jesús Alcalá på Expressens kultursida. Inte så mycket åt själva hans ärende, att slå ett slag för den juridiska professionens ställning i Svenska…


Thente igen

Ack, nu har det tydligen igen blivit bloggbråk. Eftersom jag under de år jag medverkade i DN hade lite kontakt med Jonas Thente – och gillade honom – tänkte jag att jag skulle…


Om Jonas Thente, finlandssvenskar och det politiskt korrekta

Det är ju verkligen yesterday’s news vid det här laget men ändå: länge har jag gått och undrat om jag borde kommentera Jonas Thentes bokbloggsinlägg ”Problemet med Finland” som hela min bekantskapskrets hållit…


Italienska mysterier

Är man, som jag, intresserad av Italien kan man inte undgå att också bli intresserad av Italiens mysterier, alla dessa hemliga aktiviteter under ytan som ibland går i dagen i form av mord, attentat, korruptionsorgier och sammansvärjningar mot det demokratiska…


Om bonusar, moral och solidaritet

Länge har man här i Finland velat misstänkliggöra all kritik av överstora belöningar åt näringslivets höjdare: kritikerna har beskyllts för populism eller ren och skär avundsjuka. Men nu – långt senare än…


La Princesse de Clèves. Från roman till symbol

Vem hade anat att La Princesse de Clèves, en roman från 1678, skulle bli så uppmärksammad nu, en bit in på 2000-talet? Under bokmässan i Paris blev det rusning till den monter som delade ut knappar med budskapet ”Je lis…


En oändlig väntan?

Det är en renässans för Beckett – vissa talar till och med om en Beckett-feber. ”I väntan på Godot” sätts upp på både Stockholms stadsteater i Thommy Berggrens regi och Göteborgs stadsteater i Henric Holmbergs regi. Den senare intervjuades i…


Deadmalls – död mall?

Döden har många ansikten och allt dör, men inte visste jag att köpcenter skulle få nekrologer. Den ekonomiska krisen har ställt till det för shoppingnöjets Meckan. Det som en gång bara var en tummelplats för konsumtion , så långt ifrån…


CAMORRAN ÄR INTE VÄRD ETT SKIT!

Även en gammalmodig människa som älskar prasslet av papperstidningar måste erkänna att internet är en välsignelse när det gäller möjligheten att via nätet följa utländsk press. Naturligtvis hade jag helst själv velat vara på plats under minnesdagen för maffians och…


Brända böckers bibliotek

”Tyvärr är många av författarskapen glömda i dag” påstod Margareta Flygt när hon påminde om den nya tyska storsatsningen De brända böckernas bibliotek, den senkomna upprättelsen för den litteratur som slängdes på nazisternas bokbål 1933. Det är en sanning med…


Läsning med förhinder…

Den fransk-amerikanske författaren Jonathan Littells roman Les Bienveillantes gjorde succé när den utkom 2006. Den har också belönats med flera prestigefyllda litterära priser och översatts till många språk. Även i vårt land var de flesta kritiker entusiastiska och hälsade De…


Ett nytt litterärt pris i Sverige?

Är det inte dags att instifta ett nytt litterärt pris i Sverige? Så tänker jag när jag läser om årets Adelbert-von-Chamisso-pristagare. Sedan 24 år delas priset ut av Robert Bosch-stiftelsen till författare som skriver på tyska men har ett annat…