Korta andetag mina hjärtslag 
Om poeten Sarah Kirsch

Den östtyska poeten Sarah Kirsch (1935-2013) gjorde sig snart misstänkt hos myndigheterna i DDR då hon tillsammans med en krets av yngre poeter tog ut en ny riktning i östtysk poesi, som fokuserade på ett subjektivt närmande till verkligheten, renons…


Die Projektoren 
Clemens Meyers väldiga epos

 I sin 1.040 sidor långa roman Die Projektoren, om Europas historia från Andra världskriget till högerextremismen i dagens Tyskland, rör sig Clemens Meyer i sin labyrintartat uppbyggda värld genom tid och rum, i verklighet och fantasi och genom flera länder…


Filosofen som kom in från kylan 
Nietzsche, två italienare och 53 volymer anteckningar i DDR

Efter andra världskriget, då också Nietzsches rykte var ödelagt, begav sig två italienska antifascister till det då kommunistiska Östtyskland – där Nietzsche sågs som en statsfiende – och lyckades där med stor möda dechiffrera de tiotusentals av Nietzsches knappt läsbara…


En möjlig lycka? 
Om Anne Rabes Wenderoman

I år för 35 år sedan föll Berlinmuren och Tyskland kunde återförenas. Om de omvälvningar som denna ”Wende” innebar har det uppstått en hel litterär genre. I Die Möglichkeit von Glück berättar Anna Rabe om uppväxten i en familj i…


Barnbarn och tysknationalist  
Om en roman av Bernhard Schlink

Går det att påverka någon genom att visa upp en annan värld? Kan konst omvända en nationalsocialist? Hur bemöter vi oliktänkande? Det är några av de stora frågor som Bernhard Schlink tar sig an i sin senaste, bästsäljande, roman Die…


Vanishing Berlin. Ett fotoprojekt

Om Berlins förvandling från tiden från murens fall 1989 och framåt handlar projektet Vanishing Berlin. I nu två böcker, på utställningar och på sociala medier har fotografen Alexander Steffen dokumenterat omvandlingen genom att beskriva platser och hus som en gång…


Fyra bröder i två romaner
Om tyska Winterbienen och Brüder

Margareta Flygt om två av de romaner som fanns med på Deutscher Buchpreis shortlist 2019 och som båda har två bröder som huvudpersoner. Den ena berättar om en biodlare och flyktingsmugglare och dennes bror under andra världskriget, den andra utspelar sig…


Vägen till frihet 
Roman om flykten från Östberlin

Den 9 november i år är det 30 år sedan Berlinmuren föll och gränsen mellan Väst- och Östtyskland öppnades. Muren, som hade byggts rekordsnabbt av den kommunistiska DDR-regimen i augusti 1961, skulle hålla dess egna medborgare fångna. Den som sökte fly sköts ihjäl.…


En vanlig tysk i ovanliga tider?
Sigrid Damms Im Kreis treibt die Zeit

Den nu aktuella diskussionen om IS-återvändarna väcker frågor om försoning, om en sådan alls är möjlig, när det inte går att veta om och i så fall hur en enskild person, en anhörig, kan ha deltagit i en totalitär makts…


In Zeiten des abnehmenden Lichts
Eugen Ruge

Av CLARISSA BLOMQVIST Eugen Ruges prisbelönade In Zeiten des abnehmenden Lichts är en östtysk släktkrönika som spänner över fyra generationer och täcker framför allt den historiskt…


Maxim Leo – Haltet Euer Herz bereit. Eine ostdeutsche Familiengeschichte

Av MARGARETA FLYGT Romanen inleds med ett sjukhusbesök. Maxim Leos morfar har fått ett slaganfall och blivit språklös. Utan ord kan mannen som levde genom…


Judith Zander – Dinge, die wir heute sagten

Av MARGARETA FLYGT Vissa böcker kan inte översättas – Dinge, die wir heute sagten är en. Språket står mer i centrum än själva handlingen. När…


Minns i november…

Av IVO HOLMQVIST Senaste numret av The New Yorker (16 november) har ett vackert omslag med Chrysler Buildings art deco-skrapa mot en svart natthimmel, och därunder punkterna av neon och andra ljus.…


Vergangenheitsbewaltigung

Av IVO HOLMQVIST Sätten att bemäktiga sig det förflutna är många, inte bara just nu i Berlin. Ett originellt grepp är det som juveleraren Christine Hafermalz tog året efter Murens fall när hon…


Berlinmuren – tjugo år sedan

I år är det 20 år sedan världshistorien förändrades. Det ges ut mängder av fack- och skönlitteratur och det visas dokumentärer, skrivs artiklar och diskuteras i tevesofforna om murens fall och die Wende. Alla var med, alla minns. Eller hur…


Ingo Schulze – Adam und Evelyn

Av MARGARETA FLYGT Ingo Schulze har skrivit en ny ”Wenderoman” om tiden vid murens fall – liksom i hans tidigare böcker lyckas han trollbinda läsaren med sin berättarkonst, denna gång…


Ingo Schulze – Neue Leben

Ingo Schulzes Neue Leben är den vassaste roman jag läst om tiden kring den tyska återföreningen. Boken är en brevroman där berättaren Enrico Türmer är författare och dramaturg…


Uwe Tellkamp – Der Turm. Geschichte aus einem versunkenen Land

Man anar författarens avsikt att med denna väldiga roman om DDR:s sista sju år ge bilden av en hel epok, så som Thomas Mann en gång med ”Buddenbrooks” gestaltade ett stycke högborgerlig tysk historia. Utan jämförelser i övrigt, måste sägas…


Bernhard Schlink – Das Wochenende

Av BJÖRN SANDMARK I Bernhard Schlinks nya roman Das Wochenende samlas ett gammalt gäng i ett hus på den östtyska landsbygden, för att ta emot förre terroristen Jörg när han släpps ur fängelset efter 25…


Uwe Timm – Der Freund und der Fremde

Av MARTIN LAGERHOLM Den unge studenten Benno Ohnesorg sköts under en demonstration mot shahen av Iran ned av en polis i Berlin 1967, och fotografierna på den döende unge mannen förvandlades snabbt till ikoner för…


Fotbollsperformance

Att ”sport är politik” kunde man läsa på kultursidorna var och varannan dag inför och under OS i Peking. Men om sport är politik, vad är då minnet av ett sportevenemang? Kan en gemensam sportupplevelse bli konst? Den schweiziske performanceartisten…


Berlin, du deutsche deutsche Frau

Showbiz people är ett seglivat släkte, både i det nära förflutna och nu. Marlene Dietrich, världens vackraste mormor, exponerade långt upp i åren sina vackra ben, och hos Fred Astaire och Gene Kelly märktes inget spår av spattighet. George Burns…


Der Turm – en provocerande och tjusande läsupplevelse

I början av det här året läste jag under en långvarig förkylningsperiod Uwe Tellkamps Der Turm. Det tog nästan två månader att ” ta sig igenom” textmassorna, vilket för övrigt är ett orättvist valt verb. Hellre skulle jag säga att…


Om Frau Paula Trousseau

Av SVEN-ERIC LIEDMAN En vän lånade mig Christoph Heins roman Frau Paula Trousseau (2007). Hon menade att den var värd att läsa. Det visade sig riktigt, det är en märklig roman. Jag vet inte…


Om Tellkamps Der Turm

Under några veckor har Uwe Tellkamps väldiga roman Der Turm hållit mig fången. Nu har jag läst den sista sidan, den 973:e. Jag försöker komma ihåg den tid då det ansågs helt naturligt att det fanns två olika Tyskland med…