Merete Mazzarella presenterar den danska poeten och romanförfattaren Lea Marie Løppenthin och hennes senaste roman Livet går over sine bredder, som med en antik myt som grund är en sci fi-betonad berättelse om ett dödsrike, Cyklus, där också livet kan återvinnas. …
Skrönor från Grönland
Om Jørn Riels Skrøner
Den danske författaren Jørn Riel har i flera decennier skrivit skönlitterärt om Grönland och i synnerhet om fångstkulturen och fångstmännens öden på Östgrönland. Till hans nittioårsdag förra året kom ett urval av författarens berättelser från Grönland, Skrøner, vars litterära behandling av…
Die Asta
Om danska filmstjärnan Asta Nielsen
Den danska filmstjärnan, författaren och konstnären Asta Nielsen – Die Asta kallad – nådde en enorm framgång under början av nittonhundratalet då hon banade väg för en alltmer självständig och aktiv, utåtriktad kvinnlighet. Erik Tängerstad har läst Lotte Thranes bok…
Fjärran klot
Dansk bok om exoplaneter
Två av årets nobelpristagare i fysik, Michel Mayor och Didier Queloz, belönades för att de hösten 1995 blev de första att upptäcka en exoplanet i bana runt en solliknande stjärna, kallad 51 Pegasi, belägen femtio ljusår från jorden i stjärnbilden…
En svensk krönika på danska
Prästen Sthen Jacobsen och Skånska kriget
Genom freden i Roskilde 1658 blev Skåne svenskt. Danmark, som ändå inte ville ge upp sin kanske viktigaste provins, försökte under det skånska kriget 1675-1679 återta förlorad mark, men besegrades först vid ett av Nordens blodigaste slag, slaget om Lund…
Hela Helle Helle
Av IVO HOLMQVIST För ett par år sedan skrev jag uppskattande på den här sidan om Helle Helles roman ”Ned til hundene” när den var nästan ny, i…
Nobelpriset näsan förbi
Av IVO HOLMQVIST Det är lätt att ta fel på en bokstav i underrubriken till Aage Jørgensens ”Nærved og næsten – Danske Nobelpristabere fra Brandes til…
Förlåt för ingenting?
Av LARS HERTZBERG Danska tidningen Politiken har fått kraftig kritik för att den har bett om ursäkt för att publiceringen av Muhammedkarikatyrerna sårade muslimer. Jag vet inte om jag borde vara indignerad eller inte…
Pia Tafdrup – Stjerne uden land
Av JAN HENRIK SWAHN Pia Tafdrups första roman Hengivelsen fick ett blandat mottagande när den utgavs på svenska. En recensent och tillika poet gick så långt som att kalla den för ”pigroman”.…
Dansk minimalism (3) – Peter Adolphsen
Av IVO HOLMQVIST I Siegfried Lenz roman ”Die Klangprobe” lyssnar en stenhuggare med känsla för sitt material fram till eventuella dolda sprickor i blocket, genom att med omsorg knacka på stenen. Det…
Dansk minimalism (2) – Pia Juul
Av IVO HOLMQVIST För ett par år sedan kom Klaus Rifbjerg på besök till Gents universitet, ditbjuden i samband med en utställning på biblioteket av hela hans väldiga produktion – han har…
Dansk minimalism (1) – Helle Helle
Av IVO HOLMQVIST ”Black Dogs” kallade Ian McEwan en av sina romaner, avsiktligt dubbeltydigt. En klunga löst springande demoniska dobermann-hundar, lika läskiga som Baskervilles dogg på Dartmoor-heden, sätter…
Den globale provins. Nye fortælleformer i tysk migrationslitteratur og -film (I)
Av MIRJAM GEBAUER En essä i samarbete med den danska tidskriften Standart © Den nyskabende og prisbelønnede tyske litteratur skrives i stadig stigende grad af forfattere, der ikke har fået det tyske sprog ind med modermælken. I 2006 stod der…
Den globale provins (II)
Av MIRJAM GEBAUER En essä i samarbete med den danska tidskriften Standart ©, del 2 Tilbage til provinsen: genealogi og etnografi I modsætning til — eller man kunne også sige: komplementært med — denne globaliserende æstetik har tyske forfattere med…
Ann-Marie Sommer (red.) – Den danske arkitektur
Av IVO HOLMQVIST I det nyutkomna praktverket Den danske arkitektur (Gyldendal) beskriver ett dussin skribenter, alla födda på sjuttiotalet, under Anne-Marie Sommers redaktion, 137 danska byggnadsverk i kronologisk följd, från det tusenåriga vikingafästet Trelleborg…
Dansk arkitektur
Av IVO HOLMQVIST För folk från Sydsverige – särskilt för skåningar – har Köpenhamn alltid mycket mer än Stockholm varit den naturliga huvudstaden. Min mors moster bodde i änden av…
Martin A. Hansen – Løgneren
Av IVO HOLMQVIST ”Mit Navn er Johannes Vig. Sig ikke det Navn for hurtigt…” Så skriver huvudpersonen i Martin A. Hansens Løgneren, ett par sidor in i denna dagboksroman som…
Martin A. Hansen hundra år
Av IVO HOLMQVIST ”Mit Navn er Johannes Vig. Sig ikke det Navn for hurtigt…” Så skriver huvudpersonen i Martin A. Hansens ”Løgneren”, ett par sidor in i…
Bente Dalsbæk – Med underkop
Av CECILIA JÖNGARD Bente Dalsbæk är jurist med ett förflutet som talskrivare åt talmannen i danska folketinget. Likt många andra danskar hade hon inte tidigare umgåtts i invandrarkretsar när hon förälskade sig i syriskfödde…
Soffans symbolik
Av MERETE MAZZARELLA För några veckor sen hade jag en understreckare i Svenska Dagbladet där jag presenterade en doktorsavhandling av en dansk etnolog, Sarah Kjaer Holst, Sådan er det at elske. En kulturanalys av moderna parförhållanden. Där fanns ett spår…
Peter Øvig Knudsen – Birkedal. En torturbødel og hans kvinder
Av CECILIA JÖNGARD På Frihedsmuseet i Köpenhamn finns det en pappskiva med fem kulhål i. Den satt fastnålad på Ib Birkedal Hansens bröst då han avrättades 1950. Han hade efter år av förhör och rättspsykiatriska undersökningar dömts till livsstraf, ett…
Claus Beck-Nielsen (1963–2001)
Claus Beck-Nielsen (1963–2001) lyder titeln; någon författare anges inte. Vad är detta? Det enkla svaret: en dokumentation av ett performancekonstverk som konstnären och författaren Claus Beck-Nielsen genomförde 2001 (före den uppmärksammade ”Självmordsaktionen”): han gick ut på Köpenhamns gator där han…
Farshad Kholgi – Verden er ét land
Av ANN-SOFIE DAHL Farshad Kholghi är bekant för svenska tv-tittare från den danska kriminalserien ”Brottet” där han spelar den utländske lärare som först misstänks för mordet på tonårsflickan Nana. I Danmark är han i nog så hög grad känd som…
Nordiska rådets litteraturpris till Per Petterson
När Nordiska Rådets litteraturpris delades ut första gången gick det till Eyvind Johnson för romanen Hans Nådes tid, en krönika i olika tidsplan förlagd till Karl den Stores tid men med tydliga samtidsparalleller till Ungernupprorets 1956, uppbyggd enligt formeln dåsom…
Köpenhamnska nyheter
Fund og forskning i det Kgl. Bibliotek, den alltid lika läsvärda kvartalstidskriften, avsomnade dessvärre för några år sedan. Nu har den dessbättre fått en efterföljare på nätet, ett innehållsrikt nyhetsbrev. Av det senaste får man veta att den mångsidige Peer…
Simon Fruelund – Borgerligt tusmørke
Av IVO HOLMQVIST Svenskar brukar avundas danskarnas deras ”hygge”och deras småputtriga grannvänlighet. Det har de inte särskilt stor anledning till. ”Ligusterfascisme” är ett lika gångbart ord, det som täcker en annan aspekt…