Mapuchediasporan (II)
Att ta plats i konstens rum och återkoppla till rötterna.

I en längre essä, uppdelad i två delar, skriver Macarena Dusant om tre konstnärer i dagens Chile. De tre konstnärerna har det gemensamt att de identifierar sig som mapucher. Mapucher är urfolk som befolkade landområden i delar av det som vi…


Omständigheternas makt

Jag hoppades länge att få översätta den beundrade Jorge Semprún till svenska: motståndskämpen som överlevde Buchenwald, den underjordiske oppositionsledaren mot Franco, författaren, kulturministern. Spanjoren var uppfödd i Frankrike och skrev nästan alla sina böcker och filmmanus på franska. Genom omständigheternas…


Arturo Fontaine – La vida doble

Av PETER LANDELIUS La vida doble heter den, chilenaren Arturo Fontaines nya roman som nyss kommit ut hos Tusquets i Madrid och redan hunnit få beröm av Carlos…


”Ett steg framåt och två tillbaka, men alltid under applåder”

Av PETER LANDELIUS Roberto Ampuero har haft framgång med sina deckare i övervägande latinamerikansk miljö, men hans bästa bok är utan tvekan ”Nuestros años verde olivo” (Våra år…


Om vetandets villkor

Av PETER LANDELIUS Stockholm förekommer märkvärdigt ofta i världslitteraturen, och nobelpristagare är inte heller helt ovanliga i rollbesättningen. I Ian McEwans nya roman ”Solar” ser jag rentav det hyllningstal…


Ord & Bild om Latinamerika

Av TORBJÖRN ELENSKY (I samarbete med tidskriften Ord&Bild) De förväntningar med vilka man söker upp något, styr hur man upplever det. Som man ropar får man svar. Latinamerika är en kontinent, lite drygt, som trots sin väldighet är hårt mallad…


Alejandro Zambra – La vida privada de los árboles

Den chilenske författaren Alejandro Zambra debuterade år 2006 med kortromanen Bonsái, om en ung man som mister sin älskade och odlar ett miniatyrträd. Miniatyrmotivet återkommer i den nya romanen om en man som väntar…