Romanen i Oman (2)

I andra delen av sin introducerande essä om Omans moderna historia, dess romanförfattare och deras böcker tar Tetz Rooke upp bl.a. Zahran al-Qasimi och Jokha Alharti, men berättar också om den årliga bokmässan i Muskat, som lockar förlag från hela…


Romanen i Oman (1)

 Fram till år 1970 var Oman ett gammalmodigt och slutet land, i princip isolerat från omvärlden. Sedan dess har det utvecklats till ett hightechsamhälle med ekonomiskt välstånd för sina egna medborgare, men är ännu närmast osynligt i svensk media. I…


Författarakvariet 
Det polska författarförbundet under kommunismen

Hur överlever man som författare och intellektuell i en totalitär tid? Om det polska författarförbundets vindlande väg mellan undfallenhet och protest under kommunisttiden – från slutet av andra världskriget 1944, till kommunismens fall 1989 – har den polske journalisten Tomasz…


Den ständigt utmanade yttrandefriheten

Enligt institutet V-Dem vid Göteborgs universitet, finns det idag fler diktaturer i världen än liberala demokratier. 72 procent av jordens befolkning, 5.7 miljarder människor, lever under ett auktoritärt styre. Vägen dit går via en nedmontering av demokratiska institutioner som rättsväsende, yttrandefrihet och fria…


Stackars Mark Twain…

Av IVO HOLMQVIST När Thomas Bowdler (1754-1825) sju år innan han dog gav ut Shakespeares dramatiska arbeten i tio band såg han till att ingen läsare skulle ta anstöt av hans utgåva, anpassad för…


Den beslöjade Sanningen – om bilders betydelse

Vi översköljs av bilder och inte så sällan höjs ett varningens finger för att vi blir avtrubbade av överflödet. Att vi skulle sluta bli berörda. Då överraskar plötsligt enstaka bilders betydelse i debatten – och övertron på hur de påverkar…