Om minnets och glömskans böcker

I anledning av att Olga Tokarczuk idag tilldelats nobelpriset repriserar Dixikon här en text av Jan Henrik Swahn från 2009 där han med utgångspunkt i hennes Bieguni (”Löpare”), Bolanos Los detectives salvajes (De vilda detektiverna) och Sebalds Austerlitz önskar sig…


Nervo – Diogo Vaz Pinto

Av HENRIK NILSSON Jag gick ett tag i de sluttande gatorna i närheten av parken Príncipe Real innan jag hittade ”Poesia incompleta” – den enda bokhandeln i…


Sand
Wolfgang Herrndorf

Av MARGARETA FLYGT Förra årets tyska litterära överraskning var Wolfgang Herrndorfs roman Tschick. I år vann hans nya roman Sand Leipzigs bokmässas romanpris. Om Tschick beskrev det goda…


Ist das Kafka? 99 Fundstücke
Reiner Stach

Av RICHARD SWARTZ Reiner Stach är en av de främsta Kafka-forskarna ur den yngre tyska generationen, redan välbekant genom en voluminös och ytterst detaljerad biografi som kanske imponerar…


“I like roads. I like to move”

Av IVO HOLMQVIST Gapet mellan ideal och verklighet framgår beklämmande tydligt på en bekant bild från Louisville av den amerikanska fotografen Margaret Bourke White. Husfasaden reklamerar för USA…


Céline

För femtio år sedan avled den franske författaren Céline, vars egentliga namn var Louis-Ferdinand Destouches. Hans författarskap är ytterst särpräglat, och den bild av världen och tillvaron som träder fram i hans verk utmärks av främlingskap och nihilism. Språkligt och…


Nådens gränser
Universella ambitioner och partikulära hämskor. Paulus, Badiou och Žižek

Under gångna decennier har de europeiska samhällena i hög takt blivit mer mångkulturella på det faktiska planet, allt medan de blivit mindre mångkulturella på det attitydmässiga planet. Denna aningen krassa analys gjordes häromåret av den amerikanske politiske skribenten och filosofen…


Peter Wawerzinek – Rabenliebe

Av MARGARETA FLYGT Det finns oändligt många sätt att svika någon på. Det allra värsta anses ofta vara när en moder lämnar sina barn. Det handlar Peter Wawerzinkes…


Dominic Lieven – Russia Against Napoleon. The Battle for Europe, 1807–1814

Av ANDERS BJÖRNSSON Dominic Lieven är en historiker som rör sig i de högre kretsarna. Det är kanske inte så konstigt. Han är själv av fursteätt och hans förfäder har…


Jacques Attali – Bruits

Av RUTH LÖTMARKER Världen ska inte betraktas, man ska lyssna till dess musik. Det är den tes som författaren, ekonomen och musikälskaren Jacques Attali framför i sin helt…


Biografi på engelska om Elsa Morante

Av IVO HOLMQVIST För sin roman ”The News from Paraguay” fick amerikanskan Lily Tuck 2004 års National Book Award, inte alldeles oförtjänt. Det är en historia på faktiskt underlag…


Alissa Walser – Am Anfang war die Nacht Musik

AV MARGARETA FLYGT Alissa Walser berättar i sin strålande romandebut om magnetisören Franz Anton Mesmer (1734-1815). Det är inte första gången Mesmers liv har varit stoff…


Terry Eagleton och Matthew Beaumont – The Task of the Critic: Terry Eagleton in Dialogue

Av OLA SIGURDSON Den brittiske litteraturvetaren och kulturkritikern Terry Eagleton har under hela sitt akademiska liv varit osannolikt produktiv. På omslaget till den intervjubok med Eagleton som kom…


John Berger – The red tenda of Bologna

Av JAN NORMING För ett tag sedan tömde jag brevlådan och hittade en liten röd bok inslagen i cellofan, John Bergers The red tenda of Bologna med fina…


J.D. Salinger – litteraturens Greta Garbo

Av IVO HOLMQVIST (tidigare publicerad den 4 juni 2009) ”Det är min möjligen subversiva mening att författarens känsla av anonymitet och obemärkthet är den näst värdefullaste egendom han har till låns under sina verksamma år”…


James Agee

Av IVO HOLMQVIST Den tjugosjunde november skulle James Agee ha fyllt hundra år, men han blev inte ens hälften så gammal, och kunde ha fått ett ännu kortare liv. Han avled den…


En pågående Romanzo criminale

Av ÅKE MALM Lördag kväll och nu känns Det Stora Projektet färdigskrivet och fixat. Paketet har gått iväg och om postverk och byråkrati fungerar så skall det landa så småningom på…


Roberto Bolaño – Amuleto

Av ULF ERIKSSON I Roberto Bolaños (1953-2003) berömda roman De vilda detektiverna finns ett parti om en kvinna som i september 1968 gömmer sig på en toalett i Mexiko Citys autonoma universitet, medan…


Claude Lanzmann – Le lièvre de Patagonie. Mémoires

Den franske författaren och filmregissören Claude Lanzmann, född 1925, har fått stor uppmärksamhet för sina memoarer Le lièvre de Patagonie. Berättelsen om hans händelserika liv har…


Rüdiger Safranski – Goethe & Schiller

Av MARTIN LAGERHOLM För fyra år sedan uppmärksammades Friedrich Schillers 200:e dödsdag på bred front i Tyskland. Bland den stora mängd nyutkomna titlar om universalgeniet och frihetsdiktaren utmärkte sig inte minst den briljante…


Tanguy Viel – Paris-Brest

Av MARIANNE JEFFMAR Tanguy Viel är född 1973 och bor i den bretonska staden Nantes. Av hans tidigare romaner är ”L´Absolue perfection du crime” översatt till svenska under titeln ”Ett helt fulländat brott”.…


André Le Gall – Ionesco

Av LENA KÅRELAND När helst man kommer till Paris kan man gå och se Eugène Ionescos pjäser ”La cantatrice chauve” eller ”La leçon” på Huchette-teatern i latinkvarteren. De spelas där kontinuerligt sedan 1950-talet.…


Tristram Stuart – Waste: Uncovering the Global Food Scandal

RECENSION I WEEKENDAVISEN Under rubriken En grim smag i munden skriver Annette K. Nielsen i Weekendavsien nr 30 om Tristram Stuarts undersökning av hur produktionsvillkoren, mat- och avfallshanteringen tillsammans gör att ca…


Frank Warren – Post Secret. Confessions on Life, Death and God

Av ANN-CATHRINE JUNGAR Om man delar en hemlighet med en vän är den då lika hemlig längre? Och om man delar den med väldigt många är den kanske inte hemlig överhuvudtaget? Tusentals människor…


Pia Tafdrup – Stjerne uden land

Av JAN HENRIK SWAHN Pia Tafdrups första roman Hengivelsen fick ett blandat mottagande när den utgavs på svenska. En recensent och tillika poet gick så långt som att kalla den för ”pigroman”.…


Brigitte Rossbeck – Zum Trotz glücklich

Av SVEN-ERIC LIEDMAN Caroline Schlegel-Schelling (1763-1809) är en den tyska romantikens mest fascinerande gestalter. Hon var själva navet i den kortlivade men oerhört inflytelserika krets som utgjorde den så kallade Jena-romantiken. I kretsen…


Michel Houellebecq & Bernard-Henry Lévy – Ennemis publics

Av JACOB CARLSON Som en del kritiker inte underlåtit att påpeka kan sammanförandet av de två kontroversiella och ovanligt mediala skriftställarna Michel Houellebecq och Bernard-Henry Lévy framstå som ett uppenbart kommersiellt grepp. Att…


Dansk minimalism (2) – Pia Juul

Av IVO HOLMQVIST För ett par år sedan kom Klaus Rifbjerg på besök till Gents universitet, ditbjuden i samband med en utställning på biblioteket av hela hans väldiga produktion – han har…


Ödön von Horvath – Jugend ohne Gott

Av IVO HOLMQVIST ”Kastanjeträden trötta luta efter regnet sina tunga vita spirors blom,,,” Så börjar en av Vilhelm Ekelunds svårmodigt vackra ”Melodier i skymning” från förra sekelskiftet (originalupplagans jugendomslag, nog ritat av…


Två glada gossar på ferie – Franz Kafka och Ernst Weiss

Av IVO HOLMQVIST ”Kafka hade det inte heller så roligt” fanns det en vida spridd t-shirt som påstod, under bilden på dysterkvisten från Prag. Men ett par dagar hade han nog hyfsat kul, de…


E. L. Doctorow – Homer and Langley

Av IVO HOLMQVIST Jag vet inte om termen disposophobia finns på svenska. Men sjukdomstillståndet som betecknas så är universellt: driften att samla på sig allt upptänkligt och oförmågan att slänga något av det.…


Robin Hyde

Av IVO HOLMQVIST The North Shore, stadsdelarna och kuststräckan längs olika Bays i de norra delarna av Auckland, har varit tillhåll för en stor mängd författare under årens lopp, också innan den stora…


Herta Müller – Atemschaukel

Av MARGARETA FLYGT Rumänien 1945: Alla tyskrumäner mellan 17 och 45 år deporterades på Stalins order till sovjetiska arbetsläger. Deportationen har det inte talats om sedan dess, den påminner om landets fascistiska förflutna.…


Om två uteblivna Nobelpris

Av IVO HOLMQVIST I en kunskapsrik och välformulerad understreckare i Svenska Dagbladet häromveckan skrev Alan Asaid, redaktör för Hjärnstorm, om alla käppar i hjulet som den dåvarande ständige sekreteraren i Svenska…


Gennaro Sangiuliano – Giuseppe Prezzolini. L´anarchio conservatore

Av RAGNAR STRÖMBERG Med avstamp i föremålets hundra år av konsekvent ombytlig trolöshet mot sina många samtiders förhärskande idéströmningar blir RAI-journalisten Gennaro Sangiulianos tegelstensbiografi över ”l’antitaliano” journalisten och debattören Giuseppe Prezzolini ( 1882-1982…


Den melankoliske resenären. Om Robert Burton

Av JAN NORMING Isolarion är benämningen på en karta som var vanlig på 1400-talet och som i detalj skildrade ett avgränsat område utan synbar relation till omgivningen, på sitt sätt en insulär representation…