Carmaux, Jaurès, Balzac och Almqvist

Av LENA KÅRELAND Jag brukar då och då besöka staden Carmaux, ett tiotal mil nordost om Toulouse i sydvästra Frankrike. Det är en gammal gruvstad, där man började bryta kol redan på 1700-talet. Numera är gruvbrytningen nedlagd, och Carmaux är…


Eduardo Galeano – Espejos: Una historia casi universal

Av ANDERS JOHANSSON En nästan universell historia – underrubrikens kombination av anspråkslöshet och övermod säger det mesta. På 366 sidor serverar den uruguayanske författaren Eduardo Galeano i sin senaste bok en världshistoria i anekdotform. Här berättas om det bolivianska fängelset…


Hans-Ulrich Treichel – Anatolin

Av MAGNUS PETTERSSON I sin nya roman Anatolin från 2008 återvänder prosaisten och lyrikern Hans-Ulrich Treichel till ämnet för genombrottsboken, den självbiografiskt färgade berättelsen ”Der Verlorene”, mysteriet kring författarens äldre bror, som försvann när familjen…


Jacques Bouveresse – La connaissance de l’écrivain : Sur la littérature, la vérité et la vie

Av JACOB CARLSSON När Jacques Bouveresse, professor i språkfilosofi och epistemologi vid Collège de France, tar sig an frågan om litteraturens nytta och sanningsvärde, sker det i viss polemik med den postmodernism som ofta tenderar…


Jürgen Habermas, Joseph Ratzinger – Dialektik der Säkularisierung: Über Vernunft und Religion

När Fan blir gammal lär han bli religiös. Gäller det också upplysningstänkandets moderna härförare Jürgen Habermas? 75 år gammal gick han 2004 i dialog med kardinalen Joseph Ratzinger, ett drygt år senare vald till påve. Svaret är nej, eller möjligen…


Tormod Haugland – Inkarnasjon

Av ANDERS JOHANSON Den norske författaren Tormod Hauglands roman Inkarnasjon skulle kunna beskrivas som en skildring av en författares tillfrisknande från litteraturen. I centrum står Tor Iden, en medelålders författare upptagen med…


Om Topelius, inspiration och – recensioner..

Redan ett bra tag har jag velat anknyta till min bloggarkollega Ivo Holmqvist som så generöst upplyst mig och andra om jublets kategorier och som dessförinnan skrivit om Topelius i olja, brons och…


Mosaddeqs tårar

I Margareta Zetterströms kommentar till det förnyade intresset i Italien för politikernas och oljebolagens suspekta roll i Enrico Matteis död 1962 nämndes namnet Mosaddeq. Det väcker till liv mina minnen från det kalla krigets isigaste period i början av femtiotalet,…


Valborg, smalltalk och bullshit

Valborgsmässoaftons morgon med strålande sol i Valborgsfirandets heliga stad Uppsala. Ren i förrgår såg man späda tonårsflickor som halsade vinflaskor på gatorna och om man är så gammal som jag kunde…


Herr och fru Berlusconi och allas lika möjligheter

ROM, onsdag 29 april Jag vet att Dixikon är en alldeles för seriös blogg för att diskutera kändisars familjeproblem Men när det handlar om Silvio Berlusconi är tillfället alldeles för smakligt för att ens en seriös bloggare kan nöja sig…


Berlusconis revolution den 25 april

Rom, tisdag 28 april Det är dagarna efter Silvio Berlusconis revolution. Än en gång har han lämnat vänstern maktlös, förvirrad och omtumlad. I 14 år hade han nonchalerat 25 april – ett datum så grundläggande för vänsterpartiernas självmedvetande. Man firade…


Hur Simone de Beauvoir blev Simone de Beauvoir

Rent principiellt anser jag att endast av författaren själv för publicering avsedda och godkända texter bör utges. Men säg den regel som inte lockar till undantag! Själv har jag med glödande ögon slukat brevväxlingen mellan Jean-Paul Sartre och Simone de…