Carmaux, Jaurès, Balzac och Almqvist

Av LENA KÅRELAND Jag brukar då och då besöka staden Carmaux, ett tiotal mil nordost om Toulouse i sydvästra Frankrike. Det är en gammal gruvstad, där man började bryta kol redan på 1700-talet. Numera är gruvbrytningen nedlagd, och Carmaux är…


Eduardo Galeano – Espejos: Una historia casi universal

Av ANDERS JOHANSSON En nästan universell historia – underrubrikens kombination av anspråkslöshet och övermod säger det mesta. På 366 sidor serverar den uruguayanske författaren Eduardo Galeano i sin senaste bok en världshistoria i anekdotform. Här berättas om det bolivianska fängelset…


Hans-Ulrich Treichel – Anatolin

Av MAGNUS PETTERSSON I sin nya roman Anatolin från 2008 återvänder prosaisten och lyrikern Hans-Ulrich Treichel till ämnet för genombrottsboken, den självbiografiskt färgade berättelsen ”Der Verlorene”, mysteriet kring författarens äldre bror, som försvann när familjen…


Jacques Bouveresse – La connaissance de l’écrivain : Sur la littérature, la vérité et la vie

Av JACOB CARLSSON När Jacques Bouveresse, professor i språkfilosofi och epistemologi vid Collège de France, tar sig an frågan om litteraturens nytta och sanningsvärde, sker det i viss polemik med den postmodernism som ofta tenderar…


Jürgen Habermas, Joseph Ratzinger – Dialektik der Säkularisierung: Über Vernunft und Religion

Av DAVID KARLSSON När Fan blir gammal lär han bli religiös. Gäller det också upplysningstänkandets moderna härförare Jürgen Habermas? 75 år gammal gick han 2004 i dialog med kardinalen Joseph Ratzinger, ett drygt år senare…


Tormod Haugland – Inkarnasjon

Av ANDERS JOHANSON Den norske författaren Tormod Hauglands roman Inkarnasjon skulle kunna beskrivas som en skildring av en författares tillfrisknande från litteraturen. I centrum står Tor Iden, en medelålders författare upptagen med…


Om Topelius, inspiration och – recensioner..

Redan ett bra tag har jag velat anknyta till min bloggarkollega Ivo Holmqvist som så generöst upplyst mig och andra om jublets kategorier och som dessförinnan skrivit om Topelius i olja, brons och…


Mosaddeqs tårar

I Margareta Zetterströms kommentar till det förnyade intresset i Italien för politikernas och oljebolagens suspekta roll i Enrico Matteis död 1962 nämndes namnet Mosaddeq. Det väcker till liv mina minnen från det kalla krigets isigaste period i början av femtiotalet,…


Valborg, smalltalk och bullshit

Valborgsmässoaftons morgon med strålande sol i Valborgsfirandets heliga stad Uppsala. Ren i förrgår såg man späda tonårsflickor som halsade vinflaskor på gatorna och om man är så gammal som jag kunde…