I anledning av att Olga Tokarczuk idag tilldelats nobelpriset repriserar Dixikon här en text av Jan Henrik Swahn från 2009 där han med utgångspunkt i hennes Bieguni (”Löpare”), Bolanos Los detectives salvajes (De vilda detektiverna) och Sebalds Austerlitz önskar sig…
Madman Bovary
Christophe Claro
Av NICLAS JOHANSSON Madame Bovary – utgiven i Paris 1857 – är ett monument i den moderna västerländska litteraturen, ett monument byggt på ironins och läsningens osäkerhet. Flauberts medkänsla…
Hela Helle Helle
Av IVO HOLMQVIST För ett par år sedan skrev jag uppskattande på den här sidan om Helle Helles roman ”Ned til hundene” när den var nästan ny, i…
“I like roads. I like to move”
Av IVO HOLMQVIST Gapet mellan ideal och verklighet framgår beklämmande tydligt på en bekant bild från Louisville av den amerikanska fotografen Margaret Bourke White. Husfasaden reklamerar för USA…
Dieu s´amuse
Michel Lambert
Av MARIANNE JEFFMAR Michel Lambert är en av de mest intressanta franskskrivande belgiska författarna i dag. Framför allt hans noveller är värda att läsas med eftertanke. Titelnovellen i ”Dieu…
Schwarze Sonne scheine
Albert Ostermaier
Av MARGARETA FLYGT Vad händer med oss när vi fått en dödlig sjukdom diagnostiserad och hur lär vi oss att lita på oss själva? Albert Ostermaier, dramatiker och romanförfattare,…
Paul Lendvai – Mein verspieltes Land. Ungarn im Umbruch
Av RICHARD SWARTZ Den ungerske publicisten och journalisten Paul Lendvai, sedan den ungerska revolutionen 1956 bosatt i Wien, uppfattas med rätta som en av de mest…
Anna Katharina Hahn – Kürzere Tage
Av EVA MATTSSON Handlingen i korthet:beskrivning av ett par bostadskvarter i den efter krigen återuppbyggda storstaden Stuttgart med sin idag mycket blandade befolkning. I ett av…
Nobelpriset näsan förbi
Av IVO HOLMQVIST Det är lätt att ta fel på en bokstav i underrubriken till Aage Jørgensens ”Nærved og næsten – Danske Nobelpristabere fra Brandes til…
Snart prisdags för Vargas Llosa
Av IVO HOLMQVIST “A Gripping New Novel from one of Latin America´s Greatest Writers” Det påstår baksidan på en bok som jag plockade på mig…
Hervé Le Tellier – Assez parlé d´amour
Av EVA MATTSSON Många déjàvun för oss som suttit vid fontänen nedanför Rue Mouffetard, promenerat i Jardin des Plantes, strukit utmed kanten på Luxembourgträdgården och tagit en espresso…
Philippe de Flers & Thierry Bodin – L’Académie française de 1635 à nos jours au fil des lettres
Av LENA KÅRELAND Franska Akademien, som grundades 1635 av kardinal Richelieu, firar sitt 375-årsjubileum med att ge ut ett rikt illustrerat verk om en tidigare relativt okänd brevsamling.…
Marie-Janine Calic – Geschichte Jugoslawiens im 20. Jahrhundert
Av RICHARD SWARTZ Denna bok på nära 400 sidor är den första framställningen på tyska av Jugoslaviens historia efter det att staten gick under. Calic, specialiserad på just det sydöstra Europa, har lyckats skildra den jugoslaviska statens tragiska – och…
Harry Mulisch (2) – De Aanslag
Av IVO HOLMQVIST ”Han stod med ryggen mot framtiden och ansiktet mot det förflutna. När han tänkte på tiden, som han gjorde ibland, såg han…
Judith Zander – Dinge, die wir heute sagten
Av MARGARETA FLYGT Vissa böcker kan inte översättas – Dinge, die wir heute sagten är en. Språket står mer i centrum än själva handlingen. När…
Harry Mulisch (1) De ontdekking van de hemel
Av IVO HOLMQVIST Raden av förtjänstfulla författare från Nederländerna och Flandern som aldrig fick Nobelpriset är lång, alltifrån Stijn Streuvels och Simon Vestdijk till Louis Paul Boon, Marnix Gijsen, W. F. Hermans och Hugo…
Peter Wawerzinek – Rabenliebe
Av MARGARETA FLYGT Det finns oändligt många sätt att svika någon på. Det allra värsta anses ofta vara när en moder lämnar sina barn. Det handlar Peter Wawerzinkes…
Dikten lämnar oss inte
Av PETER LANDELIUS Jorge Luis Borges är ständigt närvarande i den spansktalande litteraturen. Referenserna till mästaren duggar tätt. En av de senaste och mest intressanta kommer från colombianen…
Alissa Walser – Am Anfang war die Nacht Musik
AV MARGARETA FLYGT Alissa Walser berättar i sin strålande romandebut om magnetisören Franz Anton Mesmer (1734-1815). Det är inte första gången Mesmers liv har varit stoff…
Romantiska hårstrån
Av CECILIA CARLANDER Intresset för romantiken är på uppsving. Ja, det tycks verkligen vara så, åtminstone här i Frankrike. Epoken tränger sig in lite här och var, och det…
J.D. Salinger – litteraturens Greta Garbo
Av IVO HOLMQVIST (tidigare publicerad den 4 juni 2009) ”Det är min möjligen subversiva mening att författarens känsla av anonymitet och obemärkthet är den näst värdefullaste egendom han har till låns under sina verksamma år”…
Luc Ferry/Lucien Jerphagnon – La tentation du christianisme
Av RUTH LÖTMARKER En nyligen utkommen bok på nätta 127 sidor bär den idag rätt ovanliga titeln ”La tentation du christianisme” (Kristendomens lockelse; Grasset & Fasquelle). Upprinnelsen till denna skrift är ett föredrag…
Ferdinand von Schirach – Verbrechen
Av MARGARETA FLYGT I elva lakoniskt berättade historier om allvarliga brott visar oss Ferdinand von Schirach att vi alla kan bli förövare. Vårt samhälle är strukturerat kring moral och lagar.…
Roberto Bolaño – Amuleto
Av ULF ERIKSSON I Roberto Bolaños (1953-2003) berömda roman De vilda detektiverna finns ett parti om en kvinna som i september 1968 gömmer sig på en toalett i Mexiko Citys autonoma universitet, medan…
Claude Lanzmann – Le lièvre de Patagonie. Mémoires
Den franske författaren och filmregissören Claude Lanzmann, född 1925, har fått stor uppmärksamhet för sina memoarer Le lièvre de Patagonie. Berättelsen om hans händelserika liv har…
Rüdiger Safranski – Goethe & Schiller
Av MARTIN LAGERHOLM För fyra år sedan uppmärksammades Friedrich Schillers 200:e dödsdag på bred front i Tyskland. Bland den stora mängd nyutkomna titlar om universalgeniet och frihetsdiktaren utmärkte sig inte minst den briljante…
Berlinmuren – tjugo år sedan
I år är det 20 år sedan världshistorien förändrades. Det ges ut mängder av fack- och skönlitteratur och det visas dokumentärer, skrivs artiklar och diskuteras i tevesofforna om murens fall och die Wende. Alla var med, alla minns. Eller hur…
Tristram Stuart – Waste: Uncovering the Global Food Scandal
RECENSION I WEEKENDAVISEN Under rubriken En grim smag i munden skriver Annette K. Nielsen i Weekendavsien nr 30 om Tristram Stuarts undersökning av hur produktionsvillkoren, mat- och avfallshanteringen tillsammans gör att ca…
Servitriser
En god vän till mig beklagade sig nyligen att han i hela sitt liv endast hade varit tillsammans med servitriser. Andra kvinnor lyckades han inte komma nära men servitriser, de slog sina lovar kring hans bord och till slut bad…
Frank Warren – Post Secret. Confessions on Life, Death and God
Av ANN-CATHRINE JUNGAR Om man delar en hemlighet med en vän är den då lika hemlig längre? Och om man delar den med väldigt många är den kanske inte hemlig överhuvudtaget? Tusentals människor…
Pia Tafdrup – Stjerne uden land
Av JAN HENRIK SWAHN Pia Tafdrups första roman Hengivelsen fick ett blandat mottagande när den utgavs på svenska. En recensent och tillika poet gick så långt som att kalla den för ”pigroman”.…
Brigitte Rossbeck – Zum Trotz glücklich
Av SVEN-ERIC LIEDMAN Caroline Schlegel-Schelling (1763-1809) är en den tyska romantikens mest fascinerande gestalter. Hon var själva navet i den kortlivade men oerhört inflytelserika krets som utgjorde den så kallade Jena-romantiken. I kretsen…
Från min franska förort (7)
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM I går, på Allhelgonadagen eller Toussaint som det heter i Frankrike, stannade jag kvar här ute i Bures sur Yvette. Annars har ju Parisbesök…
William College och Liberal arts
Av ANN-CATHRINE JUNGAR ”If you are part of the elite this is a great country to live in. If you are not, it is not such a good country”. Den internationellt välkände…