Oświęcim – svart vinter av Marcin Kącki

Hur är det möjligt att bo på en plats brännmärkt av det förflutnas ondska, i en stad vars tyska namn Auschwitz står som sinnebilden för Förintelsen? Gregor Flakierski har läst den polske reportern Marcin Kąckis reportagebok Oświęcim – svart vinter och…


Martin Pollack – Kaiser von Amerika. Die grosse Flucht aus Galizien

I flera böcker har författaren – årets vinnare av det Europapris som bokmässan i Leipzig delar ut – redan ägnat sig åt denna östliga, fattiga del av den habsburgska dubbelmonarkin, och så bidragit både till judisk historia och att förstöra…


Christian Bobin – La dame blanche

Av MARIANNE JEFFMAR Den vita damen är Emily Dickinson, den amerikanska poet som instängd i sin kammare i Amherst, Massachusetts, skrev de underbaraste dikter utan att publicera dem.…


Alice i Underlandet – annotated

Av IVO HOLMQVIST Fjärde juli är USA:s nationaldag. Men Fourth of July är ett datum som man borde fira minst lika mycket av litteraturhistoriska skäl, har W. H. Auden påstått. Just den dagen…


Romantiska hårstrån

Av CECILIA CARLANDER Intresset för romantiken är på uppsving. Ja, det tycks verkligen vara så, åtminstone här i Frankrike. Epoken tränger sig in lite här och var, och det…


Barry Hannah 1942-2010

Av IVO HOLMQVIST Barry Hannah som avled den förste mars i en hjärtattack några veckor före sin sextioåttaårsdag bodde i samma stad i Mississippi som en gång William Faulkner. Där kände han sig hemma,…


Terry Eagleton och Matthew Beaumont – The Task of the Critic: Terry Eagleton in Dialogue

Av OLA SIGURDSON Den brittiske litteraturvetaren och kulturkritikern Terry Eagleton har under hela sitt akademiska liv varit osannolikt produktiv. På omslaget till den intervjubok med Eagleton som kom…


Gamar, hyenor och bårlärkor – ett PS om Salinger

Av IVO HOLMQVIST När Richard Hughes dog mot slutet av april 1976 i sin by i norra Wales var man, har hans sekreterare Lucy McEntee berättat, tvungen att kalla in ortens polis för att hindra…


Katharina Hacker – Alix, Anton und die anderen

Av MARGARETA FLYGT 2006 fick Katharina Hacker Deutscher Buchpreis för ”Die Habenichtse” om en vilsen generation i Berlin och London. Nu har hon skrivit en ny roman, första delen i en hel generationshistoria.…


Andrea Camilleri – La rizzagliata

Av BARBARA CZARNIAWSKA På något vis bekymrar sig säkert Montalbano över tiden och sitt åldrande, men livet går ändå vidare (i boken säger en person ”Gör inte en Montalbano” till en annan). I…


Luc Ferry/Lucien Jerphagnon – La tentation du christianisme

Av RUTH LÖTMARKER En nyligen utkommen bok på nätta 127 sidor bär den idag rätt ovanliga titeln ”La tentation du christianisme” (Kristendomens lockelse; Grasset & Fasquelle). Upprinnelsen till denna skrift är ett föredrag…


José Lenzini – Les Derniers Jours de la vie d’Albert Camus

Av LENA KÅRELAND Den 4 januari 2010 är det femtio år sedan Albert Camus omkom i en bilolycka. Hans författarskap räknas idag till ett av de mest betydande i Frankrikes litterära historia, och…


Två viktiga tyska böcker

Av MARTIN LAGERHOLM Så här mot slutet av året två förslag på viktig om än inte helgmysig tysk läsning: ‣ Ilija Trojanow/ Juli Zeh: ”Angriff auf die Freiheit” (Hanser) En skarpsinnig liten skrift…


Franska litterära rum

Av LENA KÅRELAND Så här i slutet av året två tips på helgläsning på franska. Den franske hostorieprofessorn Michelle Perrot gör en originell historisk exposé i Histoire de chambres och den franska litterära institutionen Revue des deux Mondes firar hundra…


Ferdinand von Schirach – Verbrechen

Av MARGARETA FLYGT I elva lakoniskt berättade historier om allvarliga brott visar oss Ferdinand von Schirach att vi alla kan bli förövare. Vårt samhälle är strukturerat kring moral och lagar.…


James Agee

Av IVO HOLMQVIST Den tjugosjunde november skulle James Agee ha fyllt hundra år, men han blev inte ens hälften så gammal, och kunde ha fått ett ännu kortare liv. Han avled den…


Roberto Bolaño – Amuleto

Av ULF ERIKSSON I Roberto Bolaños (1953-2003) berömda roman De vilda detektiverna finns ett parti om en kvinna som i september 1968 gömmer sig på en toalett i Mexiko Citys autonoma universitet, medan…


Claude Lanzmann – Le lièvre de Patagonie. Mémoires

Den franske författaren och filmregissören Claude Lanzmann, född 1925, har fått stor uppmärksamhet för sina memoarer Le lièvre de Patagonie. Berättelsen om hans händelserika liv har…


Rüdiger Safranski – Goethe & Schiller

Av MARTIN LAGERHOLM För fyra år sedan uppmärksammades Friedrich Schillers 200:e dödsdag på bred front i Tyskland. Bland den stora mängd nyutkomna titlar om universalgeniet och frihetsdiktaren utmärkte sig inte minst den briljante…


Tanguy Viel – Paris-Brest

Av MARIANNE JEFFMAR Tanguy Viel är född 1973 och bor i den bretonska staden Nantes. Av hans tidigare romaner är ”L´Absolue perfection du crime” översatt till svenska under titeln ”Ett helt fulländat brott”.…


Rainhald Götz – Loslabern

Av MARGARETA FLYGT Med en sällsynt uppfinningsrikedom och med sprudlande energi har författaren med kultstatus sedan 80-talet, Rainald Götz, gett sig i kast med litteraturkarusellen. Hans korta pamflettartade bok Loslabern handlar om…


André Le Gall – Ionesco

Av LENA KÅRELAND När helst man kommer till Paris kan man gå och se Eugène Ionescos pjäser ”La cantatrice chauve” eller ”La leçon” på Huchette-teatern i latinkvarteren. De spelas där kontinuerligt sedan 1950-talet.…


Pia Tafdrup – Stjerne uden land

Av JAN HENRIK SWAHN Pia Tafdrups första roman Hengivelsen fick ett blandat mottagande när den utgavs på svenska. En recensent och tillika poet gick så långt som att kalla den för ”pigroman”.…


Brigitte Rossbeck – Zum Trotz glücklich

Av SVEN-ERIC LIEDMAN Caroline Schlegel-Schelling (1763-1809) är en den tyska romantikens mest fascinerande gestalter. Hon var själva navet i den kortlivade men oerhört inflytelserika krets som utgjorde den så kallade Jena-romantiken. I kretsen…


Dansk minimalism (2) – Pia Juul

Av IVO HOLMQVIST För ett par år sedan kom Klaus Rifbjerg på besök till Gents universitet, ditbjuden i samband med en utställning på biblioteket av hela hans väldiga produktion – han har…


Ödön von Horvath – Jugend ohne Gott

Av IVO HOLMQVIST ”Kastanjeträden trötta luta efter regnet sina tunga vita spirors blom,,,” Så börjar en av Vilhelm Ekelunds svårmodigt vackra ”Melodier i skymning” från förra sekelskiftet (originalupplagans jugendomslag, nog ritat av…


Två glada gossar på ferie – Franz Kafka och Ernst Weiss

Av IVO HOLMQVIST ”Kafka hade det inte heller så roligt” fanns det en vida spridd t-shirt som påstod, under bilden på dysterkvisten från Prag. Men ett par dagar hade han nog hyfsat kul, de…


E. L. Doctorow – Homer and Langley

Av IVO HOLMQVIST Jag vet inte om termen disposophobia finns på svenska. Men sjukdomstillståndet som betecknas så är universellt: driften att samla på sig allt upptänkligt och oförmågan att slänga något av det.…


21 ballonger – och några till

Av IVO HOLMQVIST En sexåring från trakterna kring Denver i Colorado rapporterades häromdagen försvunnen i en heliumballong som slitit sig och farit iväg nio mil, tills den rådige hemvärnsmannen Erik Nilsson – svensk…


Henry Parland

Av IVO HOLMQVIST ”Jag fann allt han företog sig så nätt och fint att jag ville gråta. Hans ögon var klara och ändå varma, gulbruna med litet blått i, hans hår vitt…


Robin Hyde

Av IVO HOLMQVIST The North Shore, stadsdelarna och kuststräckan längs olika Bays i de norra delarna av Auckland, har varit tillhåll för en stor mängd författare under årens lopp, också innan den stora…


Herta Müller – Atemschaukel

Av MARGARETA FLYGT Rumänien 1945: Alla tyskrumäner mellan 17 och 45 år deporterades på Stalins order till sovjetiska arbetsläger. Deportationen har det inte talats om sedan dess, den påminner om landets fascistiska förflutna.…


Om två uteblivna Nobelpris

Av IVO HOLMQVIST I en kunskapsrik och välformulerad understreckare i Svenska Dagbladet häromveckan skrev Alan Asaid, redaktör för Hjärnstorm, om alla käppar i hjulet som den dåvarande ständige sekreteraren i Svenska…


Minnet – pålitligt otillförlitligt?

Av LARS HERTZBERG ”Palm leker med minnets skapande kraft i sättet som vi återberättar våra liv, i möjligheten att besvärja och förändra det förflutna, och visar samtidigt på minnets otillförlitlighet och identitetens obestämdhet…” Förlagsreklam…


Alicia Gimenez Bartlett – El silencio de los claustros

Av BARBARA CZARNIAWSKA Kommissarie Petra Delicado är numera lyckligt gift, så lyckligt att hon inte kan låta bli att tänka att något förr eller senare kommer att gå fel. Ödet håller med henne…


Den melankoliske resenären. Om Robert Burton

Av JAN NORMING Isolarion är benämningen på en karta som var vanlig på 1400-talet och som i detalj skildrade ett avgränsat område utan synbar relation till omgivningen, på sitt sätt en insulär representation…