Hur är det möjligt att bo på en plats brännmärkt av det förflutnas ondska, i en stad vars tyska namn Auschwitz står som sinnebilden för Förintelsen? Gregor Flakierski har läst den polske reportern Marcin Kąckis reportagebok Oświęcim – svart vinter och…
Martin Pollack – Kaiser von Amerika. Die grosse Flucht aus Galizien
I flera böcker har författaren – årets vinnare av det Europapris som bokmässan i Leipzig delar ut – redan ägnat sig åt denna östliga, fattiga del av den habsburgska dubbelmonarkin, och så bidragit både till judisk historia och att förstöra…
Christian Bobin – La dame blanche
Av MARIANNE JEFFMAR Den vita damen är Emily Dickinson, den amerikanska poet som instängd i sin kammare i Amherst, Massachusetts, skrev de underbaraste dikter utan att publicera dem.…
Alice i Underlandet – annotated
Av IVO HOLMQVIST Fjärde juli är USA:s nationaldag. Men Fourth of July är ett datum som man borde fira minst lika mycket av litteraturhistoriska skäl, har W. H. Auden påstått. Just den dagen…
Romantiska hårstrån
Av CECILIA CARLANDER Intresset för romantiken är på uppsving. Ja, det tycks verkligen vara så, åtminstone här i Frankrike. Epoken tränger sig in lite här och var, och det…
Barry Hannah 1942-2010
Av IVO HOLMQVIST Barry Hannah som avled den förste mars i en hjärtattack några veckor före sin sextioåttaårsdag bodde i samma stad i Mississippi som en gång William Faulkner. Där kände han sig hemma,…
Terry Eagleton och Matthew Beaumont – The Task of the Critic: Terry Eagleton in Dialogue
Av OLA SIGURDSON Den brittiske litteraturvetaren och kulturkritikern Terry Eagleton har under hela sitt akademiska liv varit osannolikt produktiv. På omslaget till den intervjubok med Eagleton som kom…
Katharina Hacker – Alix, Anton und die anderen
Av MARGARETA FLYGT 2006 fick Katharina Hacker Deutscher Buchpreis för ”Die Habenichtse” om en vilsen generation i Berlin och London. Nu har hon skrivit en ny roman, första delen i en hel generationshistoria.…