Om bokbränning av heliga skrifter alltid ska skyddas av yttrandefriheten eller vara brottsligt som hets mot folkgrupp, dvs som en handling riktad mot någons etniska ursprung eller trosbekännelse, är nu en fråga med stor aktualitet. Men bokbränning har otvetydigt och…
Att skriva en dröm
Om samtida egyptisk litteratur (1)
Anna Jansson, översättare från arabiska, skriver om uppvaknanden, drömmar och kollektiva mardrömmar från före och efter den arabiska vårens Egypten, som de beskrivits av flera intressanta samtida egyptiska författare. (mer …)
Lyser och lågar
Om finlandssvenska Ulla-Lena Lundberg
I en andra artikel om finlandssvensk litteratur presenterar Merete Mazzarella här Ulla-Lena Lundberg och hennes båda romaner Is och Lyser och lågar och pekar samtidigt på hur olika bedömningen av finlandssvenska författare kan vara i Finland och Sverige. Trots hennes ställning…
Konst och etnologi
Två intressanta tyska böcker om Aby Warburg
För en tid sedan kom den tyske konsthistorikern och etnologen Aby Warburgs bok Skrifter. I urval ut i svensk översättning. Tommy Andersson presenterar här två intressanta tyska böcker, inte av utan om Warburg: Horst Bredekamps om Warburg som etnolog i Aby…
”Solens sken och jordens skuggor”
Om Hölderlins diktning
Det är det gudomliga och det mänskliga, ljus och mörker, som behandlas i Hölderlins främsta dikter, en uppdelning som upprepas också i hans eget liv. Efter att ha levt ett expansivt poetiskt liv, togs han 1806 in på hospital och…
Lavinen och stenarna
Polska författare och kommunismen
När Polen befriades från den nazistiska ockupationen 1945 gav det också kulturlivet och författarna nya möjligheter. Men dessa kringskars snart av kommunistiska påbud om socialrealism och krav på att författarna skulle bli ”själens ingenjörer”. En polsk bok tar upp sex…
Mona
Roman av Pola Oloixarac
Den argentinska författaren Pola Oloixarac har med sina hittills tre romaner fått ett brett erkännande hos den internationella kritikerkåren. Roza Ghaleh Dar presenterar här hennes senaste roman, Mona, där författaren Mona och ett antal andra internationella författare är inbjudna till…
Om minnets och glömskans böcker
I anledning av att Olga Tokarczuk idag tilldelats nobelpriset repriserar Dixikon här en text av Jan Henrik Swahn från 2009 där han med utgångspunkt i hennes Bieguni (”Löpare”), Bolanos Los detectives salvajes (De vilda detektiverna) och Sebalds Austerlitz önskar sig…
Läsglädje!
Lire! av Bernard & Cécile Pivot
Lena Kåreland om den i Frankrike mycket välkände Bernhard Pivot som tillsammans med sin dotter skrivit en bok om läsning, om hur och var och om glädjen i och med böcker. Bernard Pivot, journalist och författare, är en välkänd…
Gerður Kristný Guðjónsdóttir
Isländska författare (5)
I en femte presentation av isländska författare skriver John Swedenmark här om Gerður Kristný, poet, barnboks- och romanförfattare, med det övernaturliga som en viktig dimension i hennes skrivande. Det som gör hennes senaste roman, Smartís, om en ung flicka som skall börja gymnasiet, så extra…
Om Carlos María Domínguez
Den argentinsk-uruguayanske författaren Carlos María Domínguez, ännu inte översatt till svenska, har som ingen annan gjort Río de la Platas vatten, öar och människor till sitt litterära territorium. Henrik Nilsson har mött honom i Montevideo och tar här särskilt upp två…
Efter Europa eller Europa först? (1)
Ivan Krastev – After Europe
Tommy Andersson tar i två artiklar upp böcker som båda behandlar problem i vår europeiska samtid, men med delvis olika perspektiv. Här först Ivan Krastevs After Europe som lyfter fram flyktingkrisen som vår Europapolitiska ödesfråga och i en senare artikel Claus Leggewies…
Inte bara spelman på taket
Om Sholem Aleichem
Han upphöjde en föraktad jargong till ett litterärt språk. Som författare hade han en nyckelroll i skapandet av en hel litteraturtradition. Och hans berättelser om Tevje mjölkutköraren är förlaga till en av väldens mest populära musikaler. I år är det…
Erich Honecker – Letzte Aufzeichnungen
Av MARTIN LAGERHOLM ”Berlin är dömt att ständigt bli och aldrig vara”, lyder ett träffande omdöme om den tyska huvudstaden. Och tur är väl det. Annars hade metropolen…
Elisabeth Seys – Ces femmes qui écrivent. De Madame de Sévigné à Annie Ernaux
I Frankrike, där manschauvinism och kvinnoförakt varit utbrett, fick kvinnan vänta länge på att bli en fullvärdig samhällsmedborgare. Rösträtt fick hon först efter andra världskrigets slut 1946, och så sent som 1965 infördes en lag om att kvinnan inte behövde…
Kriget längs Mexikos gräns mot USA
Ed Vulliamy – War Along the Borderline
Roberto Savianos Gomorra – Viaggio nell’impero economico e nel sogno di dominio della Camorra (2006) och Misha Glennys McMafia. A Journey Through the Global Criminal Underworld (2008) är oumbärlig läsning för att bättre förstå den värld vi lever i. De…
Nervo – Diogo Vaz Pinto
Av HENRIK NILSSON Jag gick ett tag i de sluttande gatorna i närheten av parken Príncipe Real innan jag hittade ”Poesia incompleta” – den enda bokhandeln i…
Alex Capus – Léon und Louise
Av CLARISSA BLOMQVIST Alex Capus berättar den ovanliga kärlekshistorian mellan Léon och Louise, två franska ungdomar, vilkas liv och livslånga kärlek sträcker sig över nästan hela 1900-talet. De…
Palermo – Antonio Ingroia
Av ÅKE MALM Tjugo år har gått sedan domarna/åklagarna i Palermo, Giovanni Falcone och Paolo Borsellino, dödades. Med bara 57 dagars skillnad slog maffian ut de två åklagare som…
Från Torinos bokmässa, ”La Fiera del Libro”
Av ÅKE MALM, Torino (Från Dixikons utsände). Torinos bokmässa, La Fiera del Libro, är en mäktig upplevelse. I Fiats gamla jättefabrik, Lingotto, idag ombyggt till ett kongresscentrum av sällan skådade dimensioner, har 1200 bokförläggare dragit in. I ett hörn sänder…
Michel Onfray
L’ordre libertaire. La vie philosophique d’Albert Camus
Michel Onfray är en av de mest framstående och omtalade filosoferna i dagens Frankrike med en strid ström av böcker bakom sig. Ett av sina projekt kallar denne produktive författare ”Filosofins mothistoria”. Där lyfter han fram filosofer som oförtjänt har…
Sand
Wolfgang Herrndorf
Av MARGARETA FLYGT Förra årets tyska litterära överraskning var Wolfgang Herrndorfs roman Tschick. I år vann hans nya roman Sand Leipzigs bokmässas romanpris. Om Tschick beskrev det goda…
The Hanging Garden
Om Patrick White
Av IVO HOLMQVIST När den drygt sextioårige Patrick White fick Nobelpriset 1973 var det för ”en episk och psykologisk berättarkonst som infört en ny världsdel…
Livskraftiga kioskvältare
Av PETER LANDELIUS I år är det Dickensjubileum; jag påminns om min tidigaste ungdoms ivriga läsning av romaner som ”David Copperfield” och ”A Tale of Two Cities”, och…
Acceso no autorizado
Belén Gopegui
Av ULF ERIKSSON Den snart femtioåriga Gopegui är etablerad som en av de starkaste samhällskritiska berättarna i Spanien. Hennes romaner om vänskap, socialt maskspel och ursinnigt identitetssökande i…
Herman Bang – född på Als, död i Utah
Av IVO HOLMQVIST Om Ola Hansson, en av de skånska skalderna kring förra sekelskiftet, finns en uppgift som fascinerar: att han var född i Hönsinge men död i…
Några tyska författare
Av MARGARETA FLYGT De senaste åren har den tyskspråkiga litteraturen berikats med många nya röster och tonfall – det är andra och tredje generationens immigranter som berättar om sina erfarenheter. Denna postmigrantiska litteratur beskriver…
Façons de lire, manières d’être
Marielle Macé
Av LENA KÅRELAND Skönlitteraturens roll har diskuterats livligt i Sverige under senare tid. Debatten kan ses i relation till de rapporter som visat läsningens minskade betydelse bland både…
Hur minns man det förnedrande?
Herta Müller och Oskar Pastior
Hösten 2009 utkom Herta Müllers roman Andningsgunga. Den hade inte kunnat skrivas utan hjälp av en medförfattare som dog under arbetet. Hans namn är Oskar Pastior. Som författare kunde Müller och Pastior knappast vara mer olika, men som vi ska…
Italienska böcker för mörka höstkvällar
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Årstidernas växlingar kan vi inte göra mycket åt. Men det är lättare att fördra det tilltagande mörkret om man i god tid skaffat sig stimulerande läsning.…