Hem till Cinecittà. VM från sidan (5)

Av JAN NORMING Det bästa som kunde hända. Nu är de ute. Basta! Och jag som älskade Italien så mycket. De har alltid varit mina favoriter. Men vem orkar se…


Sommarläsning (6): James Hilton

Av IVO HOLMQVIST ”Goodbye Mr Chips” av James Hilton är historien om latinläraren som på sin ålderdom minns alla generationer elever han sett passera på internatskolan Brookfield, inte…


Sommarläsning (4): John O´Hara

Av IVO HOLMQVIST John O´Hara hoppades länge på ett Nobelpris men det hamnade ständigt i fel ficka, hos William Faulkner och hos hans goda vänner Ernest Hemingway och…


Sommarläsning (1): Erskine Caldwells Georgia Boy

Av IVO HOLMQVIST Egentligen är det mera Birger Lundquists eleganta bläckteckningar än texten som jag kommer ihåg från förra gången jag läste Erskine Caldwells ”Georgia Boy” (de gjordes…


Svenska författare på spanska

Av PETER LANDELIUS Bokmässan har börjat i Madrid, och de nordiska bidragen väcker i år ovanlig uppmärksamhet. Storsäljare som Stieg Larsson och Henning Mankell ger draghjälp, men deras lärare Per Wahlöö och Maj Sjöwall har långt tidigare haft trogna spanska…


John Cheever – The Swimmer

För en billig peng (rea på reapriset, ingen ville ha dem) köpte jag häromdagen en stapel dvd-filmer, bland dem en som jag såg när den var ny 1968 men inte sedan dess. ”The Swimmer” är baserad på en novell av…


Must you go? – Antonia Fraser om Harold Pinter

Av IVO HOLMQVIST Man kunde kanske tycka att Nobelpriset i litteratur 2005 till Harold Pinter, som enligt den koncisa prismotiveringen ”i sina dramer frilägger avgrunden under vardagspratet och…


Alan Sillitoe 1928-2010

Av IVO HOLMQVIST ”As soon as I got to Borstal they made me a long-distance cross-country runner. I suppose they thought I was just the build for it because I was long and…


Maurice Gee – Crime story

Av IVO HOLMQVIST Peter Landelius funderingar häromdagen kring det orediga ordet ”Kerfuffle” fick mig att slå i The New Shorter Oxford English Dictionary (dock inte kortare än att…


Jean Rhys och Diana Athill

Av IVO HOLMQVIST Kvinnorna i Jean Rhys romaner och noveller liknar varandra till förväxling. Alla lever de en prekär existens i Paris eller London, alla dras de in…


Biografi på engelska om Elsa Morante

Av IVO HOLMQVIST För sin roman ”The News from Paraguay” fick amerikanskan Lily Tuck 2004 års National Book Award, inte alldeles oförtjänt. Det är en historia på faktiskt underlag…


Malcolm X

Av IVO HOLMQVIST AFP rapporterar att Thomas Hagan som den 21 februari 1965 sköt ihjäl Malcolm X med ett hagelgevär i New Yorks Audubon Ballrooms, på 135e gatan strax norr om Harlem, snart är…


Alice i Underlandet – annotated

Av IVO HOLMQVIST Fjärde juli är USA:s nationaldag. Men Fourth of July är ett datum som man borde fira minst lika mycket av litteraturhistoriska skäl, har W. H. Auden påstått. Just den dagen…


Barry Hannah 1942-2010

Av IVO HOLMQVIST Barry Hannah som avled den förste mars i en hjärtattack några veckor före sin sextioåttaårsdag bodde i samma stad i Mississippi som en gång William Faulkner. Där kände han sig hemma,…


William Boyd – Ordinary Thunderstorms

Av IVO HOLMQVIST Hur undgår man upptäckt i världens mest kameraövervakade stad? Hur gör man sig kvitt en identitet och tar sig en annan? Om det handlar William Boyds…


Peter Ackroyd – Poe. A Life Cut Short

Av IVO HOLMQVIST ”Natten mellan Andr. och tredjedag jul läste jag Edgar Poe för första gången! Och antecknade det i min almanacka! Jag är förbausad! Är det möjligt…


John Berger – The red tenda of Bologna

Av JAN NORMING För ett tag sedan tömde jag brevlådan och hittade en liten röd bok inslagen i cellofan, John Bergers The red tenda of Bologna med fina…


Arthur Koestler – Yesterday´s Man?

Av IVO HOLMQVIST Häromveckan fick några intressanta bilder på Graf Zeppelin mig att bläddra i ”Arrow in the Blue”, första delen av Arthur Koestlers självbiografi. Slutkapitlets seglats till Nordpolen…


Gamar, hyenor och bårlärkor – ett PS om Salinger

Av IVO HOLMQVIST När Richard Hughes dog mot slutet av april 1976 i sin by i norra Wales var man, har hans sekreterare Lucy McEntee berättat, tvungen att kalla in ortens polis för att hindra…


J.D. Salinger – litteraturens Greta Garbo

Av IVO HOLMQVIST (tidigare publicerad den 4 juni 2009) ”Det är min möjligen subversiva mening att författarens känsla av anonymitet och obemärkthet är den näst värdefullaste egendom han har till låns under sina verksamma år”…


Olivia Manning – The Balkan Trilogy

Av IVO HOLMQVIST ”You´re interested in ideas; I in people. If you were more interested in people, you might not like them so much” säger Harriet…


Om plagiat, än en gång…

Av IVO HOLMQVIST Det är inte bara debuterande romanförfattare som klipper andras texter och ger ut dem i eget namn (som jag bloggade om på den här sidan i april) eller skribenter…


James Agee

Av IVO HOLMQVIST Den tjugosjunde november skulle James Agee ha fyllt hundra år, men han blev inte ens hälften så gammal, och kunde ha fått ett ännu kortare liv. Han avled den…


Andrew Wheatcroft – The Enemy at the Gate: Habsburgs, Ottomans, and the Battle for Europe

RECENSION I WEEKENDAVISEN Nr. 47, 2009 När den polske kungens, Johan III Sobieski, rytteri – hans ”bevingade husarer” – år 1683 kom det habsburgska riket till hjälp och på bara några få…


Tristram Stuart – Waste: Uncovering the Global Food Scandal

RECENSION I WEEKENDAVISEN Under rubriken En grim smag i munden skriver Annette K. Nielsen i Weekendavsien nr 30 om Tristram Stuarts undersökning av hur produktionsvillkoren, mat- och avfallshanteringen tillsammans gör att ca…


Konstens marodörer

Under fem år hade jag min dagliga gång förbi Sint Baaf-katedralen i Gent, den ena av de tre ståtliga medeltida byggnader som tornar upp sig i centrum, invid kanalerna – de andra är St. Michiel och Belfort. Till det medeltida…


Herrskap och tjänstefolk

Kazuo Ishiguro har en skarp blick för engelska egenheter, kanske för att han redan var sex år gammal då han lämnade Japan. Hans roman The…