Premiärministern Zhou Enlai saknade inte motståndare i den kommunistiska miljö han präglade och präglades av, och överlevde den ena politiska stormen efter den andra, då han visste precis när han skulle falla till föga. För några kan han framstå som…
Tre historier om att glömma
Djaimilia Pereira de Almeida
I tre kortromaner berättar Djaimilia Pereira de Almeida om hur tre män, genom egna val eller på andra sätt, tidigt förlorat något väsentligt av livsmeningen och som alla på ålderns höst kämpar för att förstå en tillvaro utan svar. En…
Paul Celan
En bildbiografi
En av den tyskspråkiga litteraturens främsta författare, Paul Celan, ansåg själv att all diktning var antibiografisk, samtidigt som alla hans dikter i någon mening ändå var kopplade till faktiska händelser i hans liv. I den omfattande Paul Celan. Eine Bildbiographie…
Hélène Bessette
Återupptäckt fransk författare
”För mig är Hélène Bessette och ingen annan idag den levande litteraturen i Frankrike” ansåg Marguerite Duras om den idag återupptäckta författaren Hélène Bessette. Hon var en författarnas författare, en förnyare som under tidigt 50-tal uppfann en litterär hybridform, den poetiska romanen, men…
Farfar och spion
Roman om Kim Philby
En av 1900-talets mest kända spioner var Kim Philby, som spionerade för Sovjet, och som också kom att avsluta sina dagar där. Den som förmedlade den inledande kontakten var Edith Suschitzky, senare Edith Tudor Hart, senare fotograf. Om hennes farfar…
”Solens sken och jordens skuggor”
Om Hölderlins diktning
Det är det gudomliga och det mänskliga, ljus och mörker, som behandlas i Hölderlins främsta dikter, en uppdelning som upprepas också i hans eget liv. Efter att ha levt ett expansivt poetiskt liv, togs han 1806 in på hospital och…
Kriminell och intellektuell
Stalin bokläsaren
Stalin ägde ett bibliotek som omfattade 25.000 volymer. Han läste Churchill, Keynes och Adam Smith, klassiker som Herodotos, Shakespeare och Dickens. I hans böcker syns understrykningar och marginalanteckningar i blått och rött, invändningar och instämmanden. Samtidigt var han en av…
Borges och jag
En författare blir till
Om den ene Borges, som går omkring i Buenos Aires, och den andre, som blivit författare, handlar den korta novellen ”Borges och jag”. Jay Parini berättar i sin självbiografiska roman Borges and Me om hur också han blir till som…
Die Nibelungen
Om Felicitas Hoppes tyska stumfilm
Martin Lagerholm skriver om den tyska författaren Felicitas Hoppes vilda och befängt underhållande roman Die Nibelungen. Ein deutscher Stummfilm, som kom ut i Tyskland i höstas, där hon ”omregisserar” den tyskaste av myter, den litteraturhistoriskt sakrosankta Nibelungensången. Att Felicitas Hoppe…
Den Heliga Anden
En biografi
Kan man skriva en biografi om den Heliga Anden? Jayne Svenungsson har läst den tyske teologen Jörg Lauster som med sin omsorgsfulla genomgång av andens kulturhistoria i Boken Der Heilige Geist: Eine Biographie har gjort ett försök. Under gångna…
Hélène Cixous och böckerna om Osnabrück
Hélène Cixous föddes och växte upp i Oran i Algeriet, en plats hon kom att lämna för gott redan i artonårsåldern. Men det är inte dit utan till Osnabrück, den plats som också hennes mor lämnade när hon var arton, som Hélène…
”Verket är allt”
Gustave Flaubert 200 år
I morgon, den 12 december 2021, fyller Flaubert 200 år och Dixikon, som numera publicerar nya texter varannan fredag, gör därför ett undantag och publicerar redan idag Lena Kårelands artikel om honom, hans verk och om en fransk biografi, de Biasis Gustave…
En pianist berättar om sitt liv och sina upplevelser.
Samtalsbiografier är en genre som förhoppningsvis har framtiden för sig. Den svenskättade norrmannen Alf van der Hagen har på relativt kort tid hunnit med tre bastanta författarbiografier av detta slag – de två första, med Dag Solstad och Kjell Askildsen,…
Karl Marx. Philosophy and Revolution
En biografi av Shlomo Avineri
Även om Karl Marx betraktade sig som kämpande ateist har hans judiskhet förföljt honom likt ett spöke genom historien. Mätt med judiskt renläriga, halakaiska mått, Nürnberglagarna och säkert även med nutida svenska toleransedikter hade hans judiska bakgrund betraktats som självklar.…
Vägen till frihet
Roman om flykten från Östberlin
Den 9 november i år är det 30 år sedan Berlinmuren föll och gränsen mellan Väst- och Östtyskland öppnades. Muren, som hade byggts rekordsnabbt av den kommunistiska DDR-regimen i augusti 1961, skulle hålla dess egna medborgare fångna. Den som sökte fly sköts ihjäl.…
Die Benjamins
Om Walter Benjamin och hans familj
Walter Benjamins berömmelse är stor och många av hans böcker finns på svenska, nyligen kom hans Om hasch som fått stor uppmärksamhet. Om Walter själv, om hans familj och deras öden före, under och efter nazismen, har Uwe-Karsten Heye skrivit…
Little boy
Ny bok av Lawrence Ferlinghetti
Lawrence Ferlinghetti, amerikansk författare, bokförläggare och översättare, och en centralgestalt inom beatgenerationen, utan att själv riktigt sälla sig till den, firade nyligen sin hundraårsdag med att ge ut en ny roman, Little Boy. Tommy Andersson har läst boken, som sin…
En vanlig tysk i ovanliga tider?
Sigrid Damms Im Kreis treibt die Zeit
Den nu aktuella diskussionen om IS-återvändarna väcker frågor om försoning, om en sådan alls är möjlig, när det inte går att veta om och i så fall hur en enskild person, en anhörig, kan ha deltagit i en totalitär makts…
Ett hjärta
Två ansikten
Om Chevalier d’Éon
Chevalier Charles Éon de Beaumont (1728 – 1810), som levde den första halvan av sitt liv som man och den andra som kvinna och som kommit att ge namn åt eonismen, eller transvestismen, var ett känt namn redan under sin…
La Corsara
Om Natalia Ginzburg
Åke Malm skriver om Sandra Petrignanis fängslande porträtt av den italienska författaren Natalia Ginzburg, mest känd för den självbiografiska romanen Lessico Famigliare, och om alla de personligheter som ingick i hennes umgänge, ett porträtt som är ”en guldgruva inte bara för…
FRANÇOIS MATHERON
L’Homme qui ne savait plus écrire
”En unik bok” anser John Swedenmark om den franske filosofen François Matherons självbiografi, där denne utlämnande återger den plågsamma sjukdomstiden efter en hjärnblödning med afasi och den mödosamma vägen tillbaka: ”kombinationen av tankeskärpa och tankeoreda, av stilkänsla och afasi, av elände…
Livskraftiga kioskvältare
Av PETER LANDELIUS I år är det Dickensjubileum; jag påminns om min tidigaste ungdoms ivriga läsning av romaner som ”David Copperfield” och ”A Tale of Two Cities”, och…
Mannen som hängdes på ett kommatecken
Denna essä tillägnas professor emeritus Jan Svartvik, Lund Bakbunden och med förbundna ögon står han under galgen. Bödeln, den kortvuxne John Ellis, till yrket frisör, ber honom tyst böja ner huvudet. Och den dödsdömde…
“I like roads. I like to move”
Av IVO HOLMQVIST Gapet mellan ideal och verklighet framgår beklämmande tydligt på en bekant bild från Louisville av den amerikanska fotografen Margaret Bourke White. Husfasaden reklamerar för USA…
Im Satellitenstaat Kroatien – Eine Odyssee des Überlebens 1941 – 1945
Milo Zeev
Av RICHARD SWARTZ Milo Zeev har lyckats förena faktisk historisk redogörelse med den mycket dramatiska berättelsen om hur han som jude – då fortfarande Vladimir Müller – överlevde kroatisk…
Franz-Olivier Giesbert – Monsieur Le Président. Scènes de la vie politique 2005-2011
Av RUTH LÖTMARKER Under detta fjärde och näst sista år av Nicolas Sarkozys mandat som fransk president har Franz-Olivier Giesbert, välkänd journalist och författare, gett…
Anne Wiazemsky – Mon enfant de Berlin
Av EVA MATTSSON De sista krigsåren 1944-1945 är Röda Korset fullt upptaget med att undsätta krigsskadade, ta hand om döende eller avlidna soldater och evakuera fångläger tvärs över…
Tom Selev – Simon Wiesenthal. Die Biographie
Av MARGARETA FLYGT Tom Selev har skrivit den första fullständiga dokumentationen över Simon Wiesenthals liv, den så kallade ”frilansande nazijägaren”. Wiesenthal föddes i nuvarande Ukraina,…
GBS
Av IVO HOLMQVIST Akronymer fastnar lätt i minnet, både på sådant som numera är försvunnet (DDT), på organisationer (SAF) och företag (SKF), tidningar och tidskrifter (NYT, FAZ, TLS) och på…
Pavel Kohout – Mein tolles Leben mit Hitler, Stalin und Havel – Erlebnisse-Erkenntnise
Av RICHARD SWARTZ Pavel Kohouts memoarer redovisar ett centraleuropeiskt liv med stationer som Auschwitz (i barndomen och innan katastrofen), Prag och Wien och där han själv kongenialt uppträder…