Stalin ägde ett bibliotek som omfattade 25.000 volymer. Han läste Churchill, Keynes och Adam Smith, klassiker som Herodotos, Shakespeare och Dickens. I hans böcker syns understrykningar och marginalanteckningar i blått och rött, invändningar och instämmanden. Samtidigt var han en av…
Läsglädje!
Lire! av Bernard & Cécile Pivot
Lena Kåreland om den i Frankrike mycket välkände Bernhard Pivot som tillsammans med sin dotter skrivit en bok om läsning, om hur och var och om glädjen i och med böcker. Bernard Pivot, journalist och författare, är en välkänd…
Om Carlos María Domínguez
Den argentinsk-uruguayanske författaren Carlos María Domínguez, ännu inte översatt till svenska, har som ingen annan gjort Río de la Platas vatten, öar och människor till sitt litterära territorium. Henrik Nilsson har mött honom i Montevideo och tar här särskilt upp två…
Götterdämmerung i Gent
Av IVO HOLMQVIST Charles-Valentin Alkans op. 27, ”Le chemin de fer”, hör till de många musikaliska tolkningarna av järnvägsresandets fläng, fart och fläkt. Det är mindre direkt ljudhärmande än avgångsvisslan och ångpuffarna i H.…
Roberto Bolaño – Amuleto
Av ULF ERIKSSON I Roberto Bolaños (1953-2003) berömda roman De vilda detektiverna finns ett parti om en kvinna som i september 1968 gömmer sig på en toalett i Mexiko Citys autonoma universitet, medan…
Claude Lanzmann – Le lièvre de Patagonie. Mémoires
Den franske författaren och filmregissören Claude Lanzmann, född 1925, har fått stor uppmärksamhet för sina memoarer Le lièvre de Patagonie. Berättelsen om hans händelserika liv har…
Rüdiger Safranski – Goethe & Schiller
Av MARTIN LAGERHOLM För fyra år sedan uppmärksammades Friedrich Schillers 200:e dödsdag på bred front i Tyskland. Bland den stora mängd nyutkomna titlar om universalgeniet och frihetsdiktaren utmärkte sig inte minst den briljante…
Rainhald Götz – Loslabern
Av MARGARETA FLYGT Med en sällsynt uppfinningsrikedom och med sprudlande energi har författaren med kultstatus sedan 80-talet, Rainald Götz, gett sig i kast med litteraturkarusellen. Hans korta pamflettartade bok Loslabern handlar om…
André Le Gall – Ionesco
Av LENA KÅRELAND När helst man kommer till Paris kan man gå och se Eugène Ionescos pjäser ”La cantatrice chauve” eller ”La leçon” på Huchette-teatern i latinkvarteren. De spelas där kontinuerligt sedan 1950-talet.…
Berlinmuren – tjugo år sedan
I år är det 20 år sedan världshistorien förändrades. Det ges ut mängder av fack- och skönlitteratur och det visas dokumentärer, skrivs artiklar och diskuteras i tevesofforna om murens fall och die Wende. Alla var med, alla minns. Eller hur…
Frank Warren – Post Secret. Confessions on Life, Death and God
Av ANN-CATHRINE JUNGAR Om man delar en hemlighet med en vän är den då lika hemlig längre? Och om man delar den med väldigt många är den kanske inte hemlig överhuvudtaget? Tusentals människor…
Pia Tafdrup – Stjerne uden land
Av JAN HENRIK SWAHN Pia Tafdrups första roman Hengivelsen fick ett blandat mottagande när den utgavs på svenska. En recensent och tillika poet gick så långt som att kalla den för ”pigroman”.…
Brigitte Rossbeck – Zum Trotz glücklich
Av SVEN-ERIC LIEDMAN Caroline Schlegel-Schelling (1763-1809) är en den tyska romantikens mest fascinerande gestalter. Hon var själva navet i den kortlivade men oerhört inflytelserika krets som utgjorde den så kallade Jena-romantiken. I kretsen…
Dansk minimalism (2) – Pia Juul
Av IVO HOLMQVIST För ett par år sedan kom Klaus Rifbjerg på besök till Gents universitet, ditbjuden i samband med en utställning på biblioteket av hela hans väldiga produktion – han har…
Dansk minimalism (1) – Helle Helle
Av IVO HOLMQVIST ”Black Dogs” kallade Ian McEwan en av sina romaner, avsiktligt dubbeltydigt. En klunga löst springande demoniska dobermann-hundar, lika läskiga som Baskervilles dogg på Dartmoor-heden, sätter…
Ödön von Horvath – Jugend ohne Gott
Av IVO HOLMQVIST ”Kastanjeträden trötta luta efter regnet sina tunga vita spirors blom,,,” Så börjar en av Vilhelm Ekelunds svårmodigt vackra ”Melodier i skymning” från förra sekelskiftet (originalupplagans jugendomslag, nog ritat av…
Två glada gossar på ferie – Franz Kafka och Ernst Weiss
Av IVO HOLMQVIST ”Kafka hade det inte heller så roligt” fanns det en vida spridd t-shirt som påstod, under bilden på dysterkvisten från Prag. Men ett par dagar hade han nog hyfsat kul, de…
Världsutställningar i Chicago och London, New York och Paris …
Av IVO HOLMQVIST Lars Hertzbergs rader om Chicago häromdagen fick mig att ta fram Eric Larsons ”The Devil in the White City”, en bok försedd med en lockande undertitel: ”Murder,…
Henry Parland
Av IVO HOLMQVIST ”Jag fann allt han företog sig så nätt och fint att jag ville gråta. Hans ögon var klara och ändå varma, gulbruna med litet blått i, hans hår vitt…
Vel d´Hiv – Vintervelodromen
Av CECILIA CARLANDER I Paris kan man knappast bo eller leva någonstans utan att samtidigt känna historiens ständiga närvaro. Mitt kvarter har mycket kulturell 1900-talshistoria att bjuda på. På min…
Kathrin Schmidt – Du stirbst nicht
Deutsche Buchpreis 2009 Kathrin Schmidt har belönats med Tysklands förnämsta bokpris, de tyska bokhandlarnas Deutsche Buchpreis på 25 000 Euro för sin roman om en kvinna som vaknar upp på sjukhus efter att…
Litteraturhelg med Le Monde des livres
Av CECILIA CARLANDER Det är tänkt att bli en tradition – det är åtminstone vad som sagts vid flera tillfällen under helgen i Le Mondes nya och toppmoderna lokaler i Paris 13 :e arrondissement. Varje…
Herta Müller – Atemschaukel
Av MARGARETA FLYGT Rumänien 1945: Alla tyskrumäner mellan 17 och 45 år deporterades på Stalins order till sovjetiska arbetsläger. Deportationen har det inte talats om sedan dess, den påminner om landets fascistiska förflutna.…
Gennaro Sangiuliano – Giuseppe Prezzolini. L´anarchio conservatore
Av RAGNAR STRÖMBERG Med avstamp i föremålets hundra år av konsekvent ombytlig trolöshet mot sina många samtiders förhärskande idéströmningar blir RAI-journalisten Gennaro Sangiulianos tegelstensbiografi över ”l’antitaliano” journalisten och debattören Giuseppe Prezzolini ( 1882-1982…
Alicia Gimenez Bartlett – El silencio de los claustros
Av BARBARA CZARNIAWSKA Kommissarie Petra Delicado är numera lyckligt gift, så lyckligt att hon inte kan låta bli att tänka att något förr eller senare kommer att gå fel. Ödet håller med henne…
Den melankoliske resenären. Om Robert Burton
Av JAN NORMING Isolarion är benämningen på en karta som var vanlig på 1400-talet och som i detalj skildrade ett avgränsat område utan synbar relation till omgivningen, på sitt sätt en insulär representation…
Ann-Marie Sommer (red.) – Den danske arkitektur
Av IVO HOLMQVIST I det nyutkomna praktverket Den danske arkitektur (Gyldendal) beskriver ett dussin skribenter, alla födda på sjuttiotalet, under Anne-Marie Sommers redaktion, 137 danska byggnadsverk i kronologisk följd, från det tusenåriga vikingafästet Trelleborg…
Nadia Khouri-Dagher – L’Islam moderne, des musulmans contre l’intégrisme
Nadia Khouri-Dagher, forskare, journalist och författare, född i Egypten, sedan barndomen bosatt i Frankrike, men under lång tid verksam i arabvärlden, bl.a. i Egypten och Tunsien, har givit ut ett flertal böcker om arabvärlden,…
Giovanni Guareschi – Don Camillo. Mondo piccolo
Av RAGNAR STRÖMBERG På omslaget till den 39:e upplagan av Giovanni Guareschis Mondo Piccolo di Don Camillo finns ett handkolorerat vykort infällt, där vi blickar ut över en dåsig småstad på…
Marc Lambron – Les Menteurs
Av RUTH LÖTMARKER Claire, Karine och Pierre är på 60-talet studiekamrater med ambitionen att bli antagna vid elithögskolan Ecole Normale Supérieure. Claire och Pierre klarar inträdesproven, däremot inte Karine. De kommer att gå skilda…
André och Raphaël Glucksmann – Mai 68 expliqué à Nicolas Sarkozy
Av JOHAN DAHLBÄCK I Frankrike är de intellektuellas ställning sådan att politikerna gärna vill ha dem på sin sida, så det väckte uppmärksamhet när André Glucksmann i en artikel i Le Monde anslöt sig…
Héctor Oliva – Pasajes a América
Av STURE LINDGREN Författaren reser i boken, med undertiteln La excepcional vida de cinco catalanes en ultramar, i spåren efter fem katalaner som tillbringat händelserika år i Latinamerika. Där…
Alonso Cueto – La hora azul
En av Perus främsta berättare i generationen efter Vargas Llosa heter Alonso Cueto och har inriktat sig på medelklassens livsprojekt och moraliska vandel. Med detta fokus fångar han den…