Martin Lagerholm, som för Dixikon har besökt årets Theatertreffen i Berlin, skriver här om sceninstruktören och scenografen Ulrich Rasches anslående uppsättning av Lessings Nathan der Weise och om regissören, dramatikern och Sverigebekantingen Falk Richters autofiktiva monolog The Silence. En…
Lika men olika
Cellerna och deras cellkraftverk
En vuxen människa anses bestå av ofattbara 37 biljoner celler – alla lika i uppbyggnad men med olika uppgifter – som inte bara ska finnas där utan också kunna samverka, och den energi som behövs skapas dessutom i cellen själv…
Dimma, moln, stämningar
Caspar David Friedrich 250 år
I år är det 250 år sedan Caspar David Friedrich – idag ansedd som artonhundratalets kanske viktigaste tyska konstnär – föddes i det som då var Svenska Pommern. En rad böcker har kommit ut inför jubileet, bland dem Florian Illies…
”Vår religion är förnuftet”
Om feministen Louise Dittmar
I Anton Jansons tredje och avslutande del i serien om tre tyska feminister, och deras olika sätt att förhålla sig till en religion med kvinnofientliga inslag, har turen kommit till Louise Dittmar. Influerad av Feuerbach menade hon att Gud och…
”Jag tror inte på Gud och röker cigarrer”
Om feministen Louise Aston
I många länder är religionen en integrerad del i ländernas institutioner och i människors sociala liv ner på familjenivå. Om religionen också tillåts motivera kvinnoförtryck, hur ska man som feminist förhålla sig till den? Ska man förkasta allt vad religion…
George F. Kennan
Det kalla krigets arkitekt
Efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har den nuvarande polariseringen mellan öst och väst ofta jämförts med förhållandena under kalla kriget. Om den som kallats det kalla krigets arkitekt, den sammansatte George F. Kennan, välkänd för sin X-article (eller ”långa…
Kafélivet i Berlin
På spaning efter en svunnen tid
Apropå Shachar M. Pinskers bok A Rich Brew skrev Salomon Schulman för en tid sedan här på Dixikon om den tidigare kafékulturen i Odessa med de klassiska kaféerna Fanconi, Libman och Robina och författarna som befolkade dem. Nu tar han…
Splittring är ordet
Harald Jähner om mellankrigstiden
Efter framgången med Wolfszeit (Vargatider på svenska), som behandlade tiden efter andra världskriget, har Harald Jähner nyligen kommit ut med Höhenrausch, om åren mellan de båda världskrigen. Svante Weyler har läst en fascinerande genomgång som skildrar perioden bättre och mer levande…
Konst och etnologi
Två intressanta tyska böcker om Aby Warburg
För en tid sedan kom den tyske konsthistorikern och etnologen Aby Warburgs bok Skrifter. I urval ut i svensk översättning. Tommy Andersson presenterar här två intressanta tyska böcker, inte av utan om Warburg: Horst Bredekamps om Warburg som etnolog i Aby…
Theatertreffen i Berlin 2022
Efter de långa pandemiåren besöker Martin Lagerholm åter Theatertreffen i Berlin och noterar hur de performativa, genreöverskridande, postdramatiska, identitetspolitiska och aktivistiska spelen och utspelen numera trumfar det mesta på de tyska tiljorna, också då pjäsvalen är klassiska som Molières Tartuffe eller Schillers…
Det blå pianot
Om Else Lasker-Schüler
Else Lasker-Schüler (1869 – 1945) var en tysk poet, prosaist, bildkonstnär, pjäsförfattare och essäist och en av expressionismens främsta företrädare före och under mellankrigstiden. Hon presenteras här av Marie Tonkin. Folk vände sig om efter henne på gatan, skrev…
Te och bildning
Hemma hos Rahel Varnhagen
Inför ett framförande av Robert Schumanns och Heinrich Heines Dichterliebe lämnar Ruth Pergament de båda männen åt sig själva och finner istället en berlinsk parallellvärld med en kvinnlig sfär i vars sociala rum – salongerna – kulturhistoria skrevs. Jag…
Vanishing Berlin. Ett fotoprojekt
Om Berlins förvandling från tiden från murens fall 1989 och framåt handlar projektet Vanishing Berlin. I nu två böcker, på utställningar och på sociala medier har fotografen Alexander Steffen dokumenterat omvandlingen genom att beskriva platser och hus som en gång…
Teater i Berlin och Paris hösten 2021
På de flesta teatrar i Europa står, precis som i Sverige, färdigproducerade föreställningar nu i kö för att spelas. På Göteborgs Stadsteater är vi med i det europeiska nätverket PROSPERO och strax innan Europa stängdes i mitten av mars 2020…
Berlin. Biographie einer grossen Stadt – Jens Bisky
I tysk media har Jens Bisky överösts med lovord för sin stadsbiografi över Berlin: ”Ett nytt standardverk”, ”Monumental” ”En stor Berlin-biografi” . Mats O. Svensson ställer sig frågan med vilket perspektiv man tar sig an en stad och dess historia.…
Die Asta
Om danska filmstjärnan Asta Nielsen
Den danska filmstjärnan, författaren och konstnären Asta Nielsen – Die Asta kallad – nådde en enorm framgång under början av nittonhundratalet då hon banade väg för en alltmer självständig och aktiv, utåtriktad kvinnlighet. Erik Tängerstad har läst Lotte Thranes bok…
Fyra bröder i två romaner
Om tyska Winterbienen och Brüder
Margareta Flygt om två av de romaner som fanns med på Deutscher Buchpreis shortlist 2019 och som båda har två bröder som huvudpersoner. Den ena berättar om en biodlare och flyktingsmugglare och dennes bror under andra världskriget, den andra utspelar sig…
Hör islam hemma i Tyskland – och Europa?(4)
Om religionen som motkraft
Är Europas syn på radikaliserad islam för ytlig? Är det snarare än islam och vissa imamer de ekonomiska och sociala klyftorna som är problemet? Har alla andra radikala idéer än religionen förlorat sin lockelse, så att det nu bara är…
Den ljusnande framtid
Om en utställning i Berlin
Håkan Lindgren har sett en utställning i Berlin om den optimistiska framtidstron vid förra sekelskiftet. (mer …)
Vägen till frihet
Roman om flykten från Östberlin
Den 9 november i år är det 30 år sedan Berlinmuren föll och gränsen mellan Väst- och Östtyskland öppnades. Muren, som hade byggts rekordsnabbt av den kommunistiska DDR-regimen i augusti 1961, skulle hålla dess egna medborgare fångna. Den som sökte fly sköts ihjäl.…
En vanlig tysk i ovanliga tider?
Sigrid Damms Im Kreis treibt die Zeit
Den nu aktuella diskussionen om IS-återvändarna väcker frågor om försoning, om en sådan alls är möjlig, när det inte går att veta om och i så fall hur en enskild person, en anhörig, kan ha deltagit i en totalitär makts…
Feministisk dubbelpremiär på Berliner Ensemble
Regissören Melanie Mederlind skriver om Berliner Ensemble som haft en feministisk dubbelpremiär på två enaktare av två olika författare, som skiljer sig åt i angreppssätten men förenas i misstänksamheten mot språket. Den ena vill revolutionera språket, den andra vill avslöja…
KuLe – Kunst und Leben
En levande husockupation i Berlin
När en grupp unga konstnärer 1990 ockuperade huset på Auguststraße 10 var Steffi Weismann och Ursula Maria Berzborn två av deltagarna. Huset kom att kallas KuLe efter Kunst und Leben (Konst och Liv. Nu kommer paret med en bok om…
De vita männnens stora krig
Arnold Zweigs hexalogi om första världskriget
I år är det 100 år sedan första världskriget slutade. Vid sidan av de mer välkända litterära verken som Remarques ”På västfronten intet nytt” eller Ernst Jüngers ”I stålstormen” är Arnold Zweigs bok ”Kampen om sergant Grischa”, en av de…
Murarnas återkomst?
Tobias Prüwer – Welt aus Mauern
När Berlinmuren föll 1989 tycktes det gränslösa samhället ha kommit för att stanna. På senare tid har det dock ifrågasatts, allt starkare röster talar för återupprättandet av isolationistiska nationalstater, och det tycks nu vara dags för en ”murarnas återkomst”. Men…
Die Herrlichkeit des Lebens
Michael Kumpfmüller
Många författare varierar samma tema från bok till bok. Michael Kumpfmüller hör inte till dem. Man vet inte var han ska dyka upp i nästa roman. Den nu 50-årige författaren slog igenom för ungefär tio år sen med Hampels Fluchten…
Willkommen in Wilmersdorf
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Om någon frågade mig vad som är allra mest typiskt för Berlin skulle jag utan tvekan svara: koloniträdgårdarna. Aldrig har jag någon annanstans sett så många inhägnade koloniområden breda ut sig,…
Påvens Gran Tro-ismo
Av MARGARETA FLYGT ”Wo Gott ist, da ist Zukunft” (Där Gud är, är framtiden), citatet står på kepsar, t-shirts och tygkassar och kan köpas via påvens ”officiella onlineshop”. Påvens Tysklandsbesök är allt annat än kontemplativt.…
Theatertreffen 2011
Av MARGARETA FLYGT Teater är ofta politisk i Tyskland. Det märks inte minst på årets Theatertreffen i Berlin. Här handlar det inte om självömkande, missförstådda själar – nej, här spottas och fräses det rakt ut på publiken. Som i Nurkan…
Gisela von Wysocki – Wir machen Musik
Av MARTIN LAGERHOLM En nostalgisk men osentimental fläkt från förr och ett stilsäkert tidsdokument från en värld och en kultur som inte längre finns. Så…
Cees Nooteboom – Berlin 1989/2009
Av MAGNUS PETTERSSON En av vår tids skarpaste Berlinskildrare är en holländare på besök. Cees Nooteboom, årgång 1933, tycks alltid vara på besök, om han så reser i…