När Filip den djärve år 1384 fick dåvarande Burgund som förläning inleddes en blomstringstid för furstendömet. Inklämt mellan den tidens stormakter kunde det länge förbli självständigt och utvecklas ekonomiskt och bli till ett av Europas främsta kulturområden, inte minst inom…
Empires
Om imperierna under det långa 1800-talet
År 1800 behärskade olika imperier 35 procent av jordens yta. Redan 1914 hade de lagt under sig hela 84 procent, ofta med brutala metoder. Om denna imperiernas utveckling och deras makt har Ulrike von Hirschausen och Jörn Leonhard nyss kommit…
Vad teatern kan
Om regissören Milo Rau
Den kontroversielle Milo Rau betraktas av många som en av Europas mest nytänkande film- och teaterregissörer. Med tysk bakgrund, men uppväxt i Schweiz, är han för närvarande verksam som konstnärlig ledare för teatern NT Gent i Belgien där han var…
André Gide i Kongo och mörkrets hjärta
Nobelpristagaren André Gide gav för snart 100 år sedan ut en reseskildring från den franska kolonin Kongo i dåvarande Franska Ekvatorialafrika, Voyage au Congo. Finns det ännu anledning läsa boken? Gides anseende är av flera skäl rejält skadat och i…
De ommelanden
Flamländsk roman av Elvis Peeters
I en utarmad glesbygd i Europa reser en ung fotograf runt för att ta bilder av nyligen avlidna byinvånare till en utställning i Staden, men resan blir annorlunda än hon tänkt. Om motsättningen mellan stad och glesbygd, men framförallt om…
Vem dödade Dag Hammarskjöld?
Av IVO HOLMQVIST När jag för nu en hel del år sedan recenserade Iwo Wiklanders ”Det skall jag förklara senare” i köpenhamnstidningen Kristeligt Dagblad var det under rubriken…
Simenon och flamländarna
Del 1
Av EVA MATTSSON Varför har Simenon så svårt att förstå sig på flamländare? Hur kommer det sig att han gång efter annan ser dem som tröga, fula, hopplöst…
Besök i Bryssel
Av IVO HOLMQVIST Apropå Eva Mattssons intressanta Dixikon-diskussion av språken i Belgien och begreppet Belgitude, och Marianne Jeffmars svårighet att finna förläggare till en dagbok från Bryssel, se här några rader om…
Dieu s´amuse
Michel Lambert
Av MARIANNE JEFFMAR Michel Lambert är en av de mest intressanta franskskrivande belgiska författarna i dag. Framför allt hans noveller är värda att läsas med eftertanke. Titelnovellen i ”Dieu…
Parlez vous belge?
Michel Carly & Jacqueline Lempereur
Av MARIANNE JEFFMAR Belgiska finns inte, det vet alla som haft kontakt med belgisk litteratur eller besökt Belgien. Landets litteratur skrivs antingen på franska eller nederländska och ges…
Eric-Emmanuel Schmitt – Ulysse from Bagdad
Av EVA MATTSSON En sak har jag lärt mig: då det gäller den franska numera i Belgien bosatta författaren Eric-Emmanuel Schmitt, kan man vänta sig vad som helst.…
Döden direkt – Simenons Belgien
Av IVO HOLMQVIST I en trevlig understreckare häromdagen tog Åke Erlandsson, tidigare chef för Nobelbiblioteket och mycket kunnig särskilt vad gäller fransk litteratur, upp Pierre Assoulines nya sammanställning av George Simenons självbiografiska texter,…
Yves Wellens – D´outre Belgique
Av EVA MATTSSON Finns Belgien eller har det blivit två riken eller försvunnit helt och hållet? Vem bor och regerar i det som 1830 döptes till Belgien och blev en trespråkig stat med nederländska,…
Eric-Emmanuel Schmitt – La rêveuse d’Ostende
Av EVA MATTSSON Att via platsen suggerera fram vissa stämningar genom blotta namnet på en stad eller ett landskap har blivit allt vanligare. De senaste tjugo åren har en rad romaner och noveller…
Simenon och flamländarna (Del 2)
Av EVA MATTSSON Vi kommer nu till året 1932- 1933 då romanen La maison du canal (Fayard) blev till. En bok som Simenons mentor André Gide var…