Monas ögon 
Thomas Schlessers bästsäljande konstroman

När tioåriga Mona tycks på väg att förlora synen tar hennes morfar henne med till Paris konstmuséer för att hon ska få uppleva några av världens främsta konstverk och få med sig en så rik bildvärld som möjligt innan det…


Natten under snön 
Om ett krig som aldrig tar slut

Med den mästerliga och i Tyskland lovprisade Die Nacht unterm Schnee avslutade Ralf Rothmann häromåret sin trilogi om andra världskriget och efterkrigstiden, om hur kriget för de överlevande aldrig riktigt tog slut, hur deras upplevelser och trauman levde kvar hela…


Det flyktiga minnets makt 
Om värdet av vittnesmål

Enligt gamla rättegångsbalken var ”två vittnen fullt bevis om de samstämmer” och domstolen i princip bunden av deras utsagor. Idag har vi en fri bevisvärdering som tillåter domstolen  att värdera en vittnesutsaga efter vad den är värd. Men vad är…


Lilla Auschwitz 
Om barnlägret i Łódź

Få historiska händelser är väl så grundligt utforskade som andra världskriget, men ändå dyker det ständigt upp nya, tidigare mer eller mindre okända fakta. Nästan alla alltid lika upprörande. Gregor Flakierski skriver om en polsk bok om ett koncentrationsläger för…


Ur arkivet: Kvinnlig makt!
Om tre starka kvinnor av Ida Westin

Ida Westin skrev häromåret en artikel med utgångspunkt i tre franskspråkiga böcker som, alla på olika sätt, breddar synen på det feminina: Elisabeth Badinters Le pouvoir au féminin om kejsarinnan Marie-Thérèse av Österrike, Amelie Nothombs Frappe-toi le coeur och Délphine de Vigans Les loyautés. Läs…


The Tehran Children 
Mikhal Dekel om judiska flyktingbarn i Teheran

Salomon Schulman om den amerikanska professorn Mikhal Dekels bok om sin polskjudiske pappas långa resa under krigsåren via Sibirien och Teheran till nuvarande Israel, en resa som delvis sammanföll med hans egen fars. Polen hade varit delat i över…


De avond is ongemak
En imponerande nederländsk romandebut

Den unga holländska succéförfattaren Marieke Lucas Rijnevelds romandebut från förra året De avond is ongemak – på svenska ”Obehaget kommer om kvällen” – om en familj som förlorar ett barn, går ner sig i sorgen och lämnar de kvarvarande barnen åt…


Kvinnlig makt!
Om tre starka kvinnor

Ida Westin om tre franskspråkiga böcker som, alla olika, breddar synen på det feminina: Elisabeth Badinters Le pouvoir au féminin om kejsarinnan Marie-Thérèse av Österrike, Amelie Nothombs Frappe-toi le coeur och Délphine de Vigans Les loyautés. (mer …)


MAJA LUCAS
Mor. En historie om blodet

Maja Lucas heter en dansk författare som utöver en avhandling i litteraturvetenskap har gett ut fyra romaner. Den senaste Mor. En historie om blodet kom för två år sedan på C & K Forlag och har med rätta väckt uppmärksamhet…


Alexandros Stefanidis – το χάδι (Smekningen)

Jan Henrik Swahn om den grekiska författaren Alexandros Stefanidis, som i sin debut om en pojkes barnhemsuppväxt, skapar ett öde som är både starkt grekiskt och starkt universellt, och där det väsentliga inte är de hårda uppväxtvillkoren utan pojkens kamp…


Kristín Eiríksdóttir
Isländska författare (3)

I den tredje i en serie presentationer av isländska författare skriver här John Swedenmark om Kristín Eiríksdóttir, poet, novellist och en driven bildkonstnär, tidigare verksam också som performancekonstnär, och som nu tilldelats det isländska litteraturpriset för sin andra roman Elín,…


Våldets barn
Barndomsskildringar hos Saint-Exupéry och Mare Kandre

Av EVELINA JOHANSSON Barnet, den lille pojken, gråter. En sådan hjärtskärande gråt som skulle få de flesta föräldrar att instinktivt lyfta upp sitt barn i famnen, omhulda det,…


En svensk Sherlock Holmes…

Av IVO HOLMQVIST En ny bok om hundra danska barnböcker 1555-2008 – mer om den i bloggen snart – får mig att fundera på vilka som skulle komma med i en motsvarande svensk…


Mor och son

  Med stigande ålder läser man på nya vis. När jag första gången läste Homeros Odyssé identifierade jag mig med den unga, ljuva Nausikaa, när jag tio år senare skrev doktorsavhandling om Eyvind…