”Ge mig tillbaka mina legioner” ska kejsar Augustus ha klagat efter romarnas förlust vid Teutoburgerskogen. För honom handlade det inte om 30.000 anonyma döda, utan om enheter med egna fälttecken, egna befälhavare, egna förläggningsorter och en egen historia. Stig Strömholm…
”Vems bild är detta?”
Antika mynt – vårt första massmedium?
Medan de bevarade skriftliga dokumenten från antiken är förhållandevis få, är mynten desto fler. Inte bara metallen som användes och dess vikt utan också de bilder, texter och symboler som återgavs på myntets båda sidor gav legitimitet åt både mynt…
Ricordi
Om Francesco Guicciardini
Torbjörn Elensky om Ricordi (”Minnen”) av den italienske statsmannen och historikern Francesco Guicciardini. Han var samtida med Machiavelli, och på ett plan liknar Ricordi också Il principe (”Fursten”), men det som gör dem intressanta på ett mera tidlöst sätt är…
Marmor och äpplen
Av MERETE MAZZARELLA Återigen har jag gått och tänkt på essän – just nu den historiska essän. Häromdagen träffade jag nämligen en av mina i alla bemärkelser äldsta vänner, Johannes Salminen, väl den person som genom åren mer än någon…
2000 år sedan slaget vid Teutoburgerskogen
I år är det 2000 år sedan det berömda slaget vid Teutoburgerskogen då tre romerska legioner, 20-25 000 man, under befäl av Quinctilius Varus, i ett försök att underkuva Germanien och flytta gränsen,…