En oavslutad filosofi
Merleau-Ponty efter 50 år

För 50 år sedan avled oväntat den franske filosofen Maurice Merleau-Ponty, då 53 år gammal och mitt uppe i arbetet med vad som borde ha blivit hans viktigaste verk. Under läsningen av Descartes Dioptrik drabbades han av en hjärtattack och…


Gilbert Simondon
Om en bortglömd filosof

Av JOHAN SEHLBERG För en tid sedan utkom tredje numret av Cahiers Simondon på L’Harmattan, en bokserie som under ledning av Jean-Hugues Barthélémy samlar essäer tillägnade den i…


Jag – en kulturtant?

Av RUTH PERGAMENT Den obehagskänslan som rubriken ”En urcool kulturtant” på Georg Cederskogs intervju av Patti Smith i DN den 4 juli vållade, vägrade att ge med sig under…


Von fremden Ländern und Menschen

Av IVO HOLMQVIST En dryg tredjedel in i Göran Tunströms roman ”Juloratoriet” har den unge Sidner, han vars mamma Solveig omkommit när hon cyklat i väg till en körrepetition av Bachs oratorium, träffat den romantiska Fanny Udde som släpper ner…


Christian Bobin – La dame blanche

Av MARIANNE JEFFMAR Den vita damen är Emily Dickinson, den amerikanska poet som instängd i sin kammare i Amherst, Massachusetts, skrev de underbaraste dikter utan att publicera dem.…


Dea Loher, Volker Lösch och tysk teater

Av MARGARETA FLYGT Politisk samhällsdebatt har blivit ett kännetecken för tysk teater. Kritiken i pjäserna är ofta svidande – och det finns ett publikt intresse för att den ska gestaltas konstnärligt. Den politiska teaterns status i det offentliga samtalet är…


Mars och Minerva

Av IVO HOLMQVIST Pajkastningen mellan Angela Merkel och Juli Zeh (som Margareta Flygt kommenterade häromdagen) har hittills varit ensidig och kommer nog att så förbli. Förbundskanslern undviker säkert att gå i svaromål. Dels har…