Apokalyptikens hets och hopp 
Antika insikter för vår tid

I en serie om tre essäer gör bibelforskaren Natalie Lantz en historisk exposé över den judiska apokalyptiken som den gestaltas i antika hebreiska och arameiska texter. I denna första del behandlas apokalyptikens eskatologiska drag, där idén om den yttersta tiden…


Skräckens eller hoppets bilder? 
Om synerna i Apokalypsen

Uppenbarelseboken avtäcker med sina fasansfulla syner – sin Apokalyps – vad som ska ske på den yttersta dagen, då allt ont ska förgås och ett nytt rike ska upprättas. Men numera menas ofta med apokalyps enbart den skräckfyllda, mytologiska spådomen…


Bronsålderskollapsen 1177 f.Kr. 
Om en civilisations undergång

Bronsåldern varade tusentals år för att sedan kollapsa fullständigt inom loppet av bara ett halvsekel. De flesta av de stora städerna i Östra Medelhavet förstördes och de minoiska, mykenska och  hettitiska kulturerna försvann. Hur kunde en väletablerad, global världsordning så snabbt gå under?…


Längst inne i elden
En sprakande idéhistoria

Det hebreiska ordet för elektricitet חשמל (ḥašmal) har en sprakande idéhistoria som leder ända tillbaka till ”den märkligaste av alla profeter”, Hesekiel, och hans egendomliga syner som inledde en lång mystisk tankeprocess inom såväl judisk som kristen mystik och som…


Den messianska tiden

Av JAYNE SVENUNGSSON [Vilseförda av våra jättesprång] Vilseförda av våra jättesprång har vi mötts, vi resenärer bland hägringar, i försakelsens kyss, den enda. Tidpunkten är igår men anges av en tredje, vitglödgad visare, som jag aldrig förr har sett i…