För något år sedan hade journalisten och författaren Uwe Wittstock stor framgång med sin Februari 33, en dag-för-dag berättelse om hur Tyskland förvandlades från demokrati till diktatur på en månad med start vid Hitlers makttillträde den 30 januari 1933. Kenneth…
”Det som ni inte känner, skall ni inte bränna!”
Johannes Reuchlin och bokbränningen
Om bokbränning av heliga skrifter alltid ska skyddas av yttrandefriheten eller vara brottsligt som hets mot folkgrupp, dvs som en handling riktad mot någons etniska ursprung eller trosbekännelse, är nu en fråga med stor aktualitet. Men bokbränning har otvetydigt och…
Upproret i Treblinka 80 år
Om Samuel Willenbergs ögonvittnesskildring
Under bara drygt ett år beräknas över 875.000 människor, kanske fler än en miljon, ha mördats i förintelselägret Treblinka. För i dagarna 80 år sedan, den 2 augusti 1943, gjorde motståndsgruppen i förintelselägret uppror. Av dem som lyckades fly överlevde…
Guerre
En ny och hittills okänd roman av Céline
Det väckte sensation förra våren när drygt 5.000 dittills okända handskrivna manuskript av Céline offentliggjordes i Frankrike, Bland dem fanns två romaner, Guerre och Londres, varav den första kom ut på Gallimard i våras – nästan 80 år efter dess…
Kalusch
Mor, vaggan och moderjorden
När Kalush Orchestra från Ukraina nyligen vann Eurovisionens schlagertävling med sin Stefania – om den ukrainska modern, som vyssjar sitt barn till en bångstyrig vaggvisa – blev det en solidaritetshandling med Ukraina och folket där. Men vem tillhör egentligen moderjorden…
The Good Assassin
Om hur det förflutna till sist hann upp den skrämmande dubbelnaturen Herberts Cukurs – före den tyska ockupationen hyllad som ”Lettlands Lindbergh” och därefter i en handvändning förvandlad till en besinningslös best – berättas i The Good Assassin av Stephan…
Lavinen och stenarna
Polska författare och kommunismen
När Polen befriades från den nazistiska ockupationen 1945 gav det också kulturlivet och författarna nya möjligheter. Men dessa kringskars snart av kommunistiska påbud om socialrealism och krav på att författarna skulle bli ”själens ingenjörer”. En polsk bok tar upp sex…
”Den sista miljonen”
Om Europas Displaced Persons
Efter kriget fanns uppemot 11 miljoner utlänningar i Tyskland – krigsfångar, tvångsarbetare, flyktingar undan Röda armén, koncentrationslägerfångar och utländska pronazister – som alla nu skulle återvända hem. Om den miljon som inte gjorde det handlar David Nasaws bok The last…
Policjanci
Polsk bok om gettopolisen
Fanns det ännu något rätt och fel i nazisternas getton? Gregor Flakierski har läst den polska boken, Policjanci (”Poliserna”), där Katarzyna Person söker ge en på historievetenskaplig grund både fullständig och mer nyanserad bild av den judiska sk gettopolisen vars…
Antisemitismus
Ny avdelning i Die Zeit online
När den tyska tidskriften Die Zeit för en tid sedan introducerade en ny fast avdelning på nätet – en slags tidskrift i tidskriften – med rubriken Antisemitismus är det ett resultat av det ökande judehat och växande våld som drabbar…
Under förbannelsen
Polsk bok om pogromen i Kielce
Pogromen i Kielce den 4 juli 1946, som alltså ägde rum bara något år efter att Förintelsens alla fasor blivit kända, är än idag ett öppet sår i Polen. De tragiska händelserna har ända från början omgivits av rykten, konspirationsteorier,…
Judisk migration från Frankrike?
Israels premiärminister Netanyahu har åtminstone två gånger utnyttjat besök i Frankrike för att locka franska judar till Israel. Har Frankrikes långa arv av antisemitism och senare års upprepade attacker och övergrepp också lett till att franska judar lämnar Frankrike? Kenneth Hermele…
Lemberg, Lvov, Lviv
Europas bortglömda medelpunkt
Salomon Schulman skriver om Lutz Klevemans biografi över Lemberg, som en gång var huvudstad i det som var Galizien, som före de stora krigen låg mitt i Europa, som var mångspråkig och mångkulturell men härjades av krig, pogromer, massmord och förföljelser,…
Om Kalman Segal
Gregor Flakierski presenterar den polskjudiske författaren Kalman Segal, som förra året skulle ha fyllt 100 år, och två av hans då i Polen nyutgivna böcker, novellsamlingen Berättelser från en dödad stad, och romanen Arkivariens död, båda med en stark känsla för detaljer och…
J’accuse! – 1898-2018
Om den ständigt närvarande antisemitismen
Titeln på Alexis Lacroix´ J’accuse…! 1898-2018 förlänger medvetet Zolas berömda anklagelse under Dreyfusaffären i slutet på 1800-talet ända in i vår tid. Antisemitismen har haft en framträdande plats inom franskt tankegods under minst 150 år och det är dags igen, menar Lacroix,…
De vita männnens stora krig
Arnold Zweigs hexalogi om första världskriget
I år är det 100 år sedan första världskriget slutade. Vid sidan av de mer välkända litterära verken som Remarques ”På västfronten intet nytt” eller Ernst Jüngers ”I stålstormen” är Arnold Zweigs bok ”Kampen om sergant Grischa”, en av de…
Ein weisses Land
Sherko Fatah
Av MARGARETA FLYGT Bagdad på 30-talet. Huvudpersonen är den unge, Anwar. Han är liksom många politiskt helt ointresserad, men desto mer intresserad av sin judiske väns syster, exotiska…
Im Satellitenstaat Kroatien – Eine Odyssee des Überlebens 1941 – 1945
Milo Zeev
Av RICHARD SWARTZ Milo Zeev har lyckats förena faktisk historisk redogörelse med den mycket dramatiska berättelsen om hur han som jude – då fortfarande Vladimir Müller – överlevde kroatisk…
Paul Lendvai – Mein verspieltes Land. Ungarn im Umbruch
Av RICHARD SWARTZ Den ungerske publicisten och journalisten Paul Lendvai, sedan den ungerska revolutionen 1956 bosatt i Wien, uppfattas med rätta som en av de mest…
Påsk, påven och piller
Av ÅKE MALM I dessa påskatider skall jag idag närma mig några kyrkliga frågor. Den första reaktionen på valresultatet var följande yttranden från segraren i valet om guvernörsposten i Piemonte, Roberto Cota, Lega Nord: – Ru486 får användas endast av…
”En halv polack, en halv tysk och en hel jude.” Om MRR, Marcel Reich-Ranicki. Del 2
Av EVA MATTSSON Del 2 (2) Det som också slår mig när MRR med stor konkretion avhandlar temat flykt är hur mycket slump, nerver, list och framförallt fysisk rörlighet som kom att spela in…
Process mot Demjanjuk
Av MARGARETA FLYGT Sedan den 30 november pågår en process mot John Demjanjuk i München. Demjanjuk åtalad för medhjälp till mord på 27 900 judar i lägret Sobibor mellan mars och april 1943. Demjanjuk är…
Faruk Hosni – än en gång
Av MARGARETA FLYGT Jag kan fortfarande inte riktigt förstå vad som händer. Faruk Hosni, Egyptens kulturminister sedan 1987, som jag skrivit om på bloggen tidigare, har goda chanser att bli FN:s kulturorganisation Unescos nye generaldirektör. Det är redan en skandal…
Felix Mendelssohn återupprättad
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Jag uppskattar Göran Rosenberg som författare och journalist. Jag är inte alltid enig med honom men gillar hans sätt att skriva. Kunnigt, engagerat och hela tiden med en personlig ton och en personlig närvaro i texten. Hans…