Av HENRIK NILSSON Jag gick ett tag i de sluttande gatorna i närheten av parken Príncipe Real innan jag hittade ”Poesia incompleta” – den enda bokhandeln i…
Losing it
William Ian Miller
Av LARS LÖNNROTH Till den intellektuelle pensionärens värsta men sällan erkända plågor hör den förljugna idyllisering man utsätts för av välmenande yngre medmänniskor. Efter ett hetsigt…
Sociolog utan gränser
Geir Angell Øygarden – Bagdad Indigo
Av TOMAS FORSER I Karl Ove Knausgårds Min kamp förekommer namnet Geir på åtskilliga sidor. Det refererar till olika personer i författarens tillvaro. Redaktörer, förläggare och kompisar. Den man…
Några tyska författare
Av MARGARETA FLYGT De senaste åren har den tyskspråkiga litteraturen berikats med många nya röster och tonfall – det är andra och tredje generationens immigranter som berättar om sina erfarenheter. Denna postmigrantiska litteratur beskriver…
Frédéric Beigbeder – Un roman français
Av FREDRIK ROSVALL Författaren och medieprofilen Frédéric Beigbeder (född 1965) är ungefär lika uppskattad på en del håll som han är ratad på andra. När begreppet ”bobo” (bourgeois-bohème) myntades…
Italienska böcker för mörka höstkvällar
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Årstidernas växlingar kan vi inte göra mycket åt. Men det är lättare att fördra det tilltagande mörkret om man i god tid skaffat sig stimulerande läsning.…
Vem dödade Dag Hammarskjöld?
Av IVO HOLMQVIST När jag för nu en hel del år sedan recenserade Iwo Wiklanders ”Det skall jag förklara senare” i köpenhamnstidningen Kristeligt Dagblad var det under rubriken…
La sima
José María Merino
Av ULF ERIKSSON Att spanska författare inte släpper inbördeskriget bekräftar att historieskrivning och skönlitterär gestaltning båda är nödvändiga förutsättningar för de levandes arbete med att begrunda och sinsemellan…
Die Liebe zur Zeit des Mahlstädter Kindes
Clemens J. Setz
Av RICHARD SWARTZ Åtminstone sedan den sjuhundra sidor omfattande romanen “Die Frequenzen” – utgiven 2009 och med förhållandet far-son som tema – gäller den österrikiske författaren Clemens J. Setz…
Orejudo och ansvaret för det verkliga
Antonio Orejudo – Un momento de descanso
Av ULF ERIKSSON Den 48-årige, i Madrid födde Antonio Orejudos författarskap är en utmärkt ingång till flera av berättarkonstens centrala frågeställningar. Han debuterade med Fabulosas…
Martin Pollack – Kaiser von Amerika. Die grosse Flucht aus Galizien
I flera böcker har författaren – årets vinnare av det Europapris som bokmässan i Leipzig delar ut – redan ägnat sig åt denna östliga, fattiga del av den habsburgska dubbelmonarkin, och så bidragit både till judisk historia och att förstöra…
”En halv polack, en halv tysk och en hel jude.”
Om Marcel Reich-Ranicki. Del 1
Av EVA MATTSSON Litteraturpåve, macho, skarprättare. Många är skällsorden som under decennierna droppat ner över litteraturkritikern Marcel Reich-Ranicki . Samtidigt vet den som följt med någorlunda i det tyska kulturlivet att ”påven”…
René de Ceccatty – Moravia
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Alberto Moravia var den första italienska författare jag vågade mig på när jag skulle ta steget från kursboken Buongiorno Italia! till ren skönlitteratur. Det visade…
Teaterfestival för Neue Stücke aus Europa
Av MARGARETA FLYGT I år firar den enda verkligt stora teaterfestivalen för nyskrivna pjäser ”Neue Stücke aus Europa”, tioårsjubileum i Wiesbaden och Mainz. Tyskland är en stark teaternation, och festivalen visar att det också finns…
Boris Pahor – Necropoli
Boris Pahors Necropoli är en smärtsam, ja, ångestfylld läsning. Jag har läst många skildringar av livet i nazismens koncentrationsläger och utrotningsläger. Men knappast någon gång har jag läst en beskrivning som öppnar sådana avgrunder av mänsklig ondska och offrens elände.…
William Boyd – Ordinary Thunderstorms
Av IVO HOLMQVIST Hur undgår man upptäckt i världens mest kameraövervakade stad? Hur gör man sig kvitt en identitet och tar sig en annan? Om det handlar William Boyds…
”En halv polack, en halv tysk och en hel jude.” Om MRR, Marcel Reich-Ranicki. Del 2
Av EVA MATTSSON Del 2 (2) Det som också slår mig när MRR med stor konkretion avhandlar temat flykt är hur mycket slump, nerver, list och framförallt fysisk rörlighet som kom att spela in…
Malin Kivelä – Du eller aldrig
Av MERETE MAZZARELLA Kan en roman huvudsakligen handla om en livskänsla? Finlandssvenska Malin Kiveläs ”Du eller aldrig” visar att det är fullt möjligt. Trädgårdsmästaren Aija må verka fullständigt ensam men hon har ritualiserat sitt…
Deception, reputation och förtroende
Av MERETE MAZZARELLA Förtroende har jag funderat på de senaste dagarna. Jag har nämligen fortsatt att läsa den alldeles utmärkta Deception och det är just förtroende som det kanske allra mest…
David Garnett – Lady into Fox
Av IVO HOLMQVIST Brentham Garden Suburb ligger tjugo minuters rask promenad från Ealing i västra London där man spelade in ”Ladykillers”, ”Kind Hearts and Coronets” och andra slitstarka femtiotalsfilmer,…
Om Bundanoons bannlysta buteljer och Ibsens envetne Folkefiende
Av IVO HOLMQVIST Under femtiotalets heta sommardagar i mina morföräldrars syrénberså dracks det hyllesaft, dvs. fläder, antingen den ljusa gjord på blommorna, eller den mörkröda på bären. Men ibland också Pommac på en flaska med vacker etikett: en fylld fruktskål,…
Judith Hermann och Sarah Kuttner
I SvD den 11 juli 2009 skriver Synnöve Claesson om två nyutkomna tyska böcker, Alice av Judith Herrmann och Mängelexemplar av Sarah Kuttner, som båda väckt stor uppmärksamhet och båda också är exempel…
Astrid Sæther – Suzannah Fru Ibsen
Av IVO HOLMQVIST Goethes sista ord var ”Mera ljus!” Heinrich Heines var ”Gud kommer att förlåta mig – det är hans yrke”. Henrik Ibsens var mänskligare: ”Min søte, søte Frue. Hvor har du…
Sasa Stanisic
Wie der Soldat das Grammofon repariert
Aleksandar Krsmanovic är en serbisk pojke i tioårsåldern som bor i Vicegrad vid floden Drina i Jugoslavien. Redan i anslaget förstår man att författaren anspelar på Ivo Andrics bok Bron över Drina, som i någon mån kanske är ett jugoslaviskt…
Om Topelius, inspiration och – recensioner..
Redan ett bra tag har jag velat anknyta till min bloggarkollega Ivo Holmqvist som så generöst upplyst mig och andra om jublets kategorier och som dessförinnan skrivit om Topelius i olja, brons och…
Claude Lanzmann och Le Lièvre de Patagonie
”Om jag inte behövde dö, skulle jag vara rätt nöjd med mitt liv.” Filmregissören Claude Lanzmann, närmast synonym med dokumentären Shoah om förintelsen, har gett ut sina memoarer Le Lièvre de Patagonie. Det är ett enastående verk om en intellektuells…