Natten under snön 
Om ett krig som aldrig tar slut

Med den mästerliga och i Tyskland lovprisade Die Nacht unterm Schnee avslutade Ralf Rothmann häromåret sin trilogi om andra världskriget och efterkrigstiden, om hur kriget för de överlevande aldrig riktigt tog slut, hur deras upplevelser och trauman levde kvar hela…


Marseille 1940 
Ny bok av Uwe Wittstock

För något år sedan hade journalisten och författaren Uwe Wittstock stor framgång med sin Februari 33, en dag-för-dag berättelse om hur Tyskland förvandlades från demokrati till diktatur på en månad med start vid Hitlers makttillträde den 30 januari 1933.  Kenneth…


Från Polens getton till Goncourt 
Om Anna Langfus

Den polsk-franska författaren Anna Langfus var en pionjär och förnyare av litteraturen om Förintelsen och en av få kvinnor att litterärt gestalta den. Utifrån sin egen erfarenhet skildrar hon i sina romaner antisemitismen, skräcken, utplåningen av judar och svårigheten att…


Den ständigt utmanade yttrandefriheten

Enligt institutet V-Dem vid Göteborgs universitet, finns det idag fler diktaturer i världen än liberala demokratier. 72 procent av jordens befolkning, 5.7 miljarder människor, lever under ett auktoritärt styre. Vägen dit går via en nedmontering av demokratiska institutioner som rättsväsende, yttrandefrihet och fria…


Med rätt att döda? 
Om bombningar av civila mål

Ukraina är idag utsatt för en intensiv och hänsynslös bombning av civila mål liksom tidigare Guernica i Spanien, London, Dresden och Hiroshima under andra världskriget och senare Vietnam och Aleppo för att nämna några exempel. Kan sådana bombningar någonsin rättfärdigas? Har…


Skogen i Dębrzyna
Om krigens och tystnadens förbrytelser

Strax efter krigsslutet 1945 mördas flera skyddslösa människor i en skog i sydöstra Polen. ”Alla” visste vilka mördarna var, vilka banditgäng de tillhörde, men ingen berättade. Vad hände egentligen och varför denna tystnadskultur? Den prisbelönte polske journalisten Rafał Hetman försöker…


Splittring är ordet
Harald Jähner om mellankrigstiden

Efter framgången med Wolfszeit (Vargatider på svenska), som behandlade tiden efter andra världskriget, har Harald Jähner nyligen kommit ut med Höhenrausch, om åren mellan de båda världskrigen. Svante Weyler har läst en fascinerande genomgång som skildrar perioden bättre och mer levande…


En moraldomstol för rättvisa och försoning?

Hur skipar man rättvisa efter något oerhört, när en ordinär juridisk prövning av olika skäl inte kan leda till en fällande dom och till försoning? I en ny polsk bok berättas om de judiska Medborgardomstolar som inrättades av överlevande judar…


Guerre 
En ny och hittills okänd roman av Céline

Det väckte sensation förra våren när drygt 5.000 dittills okända handskrivna manuskript av Céline offentliggjordes i Frankrike, Bland dem fanns två romaner, Guerre och Londres, varav den första kom ut på Gallimard i våras – nästan 80 år efter dess…


Att korsa en flyktings spår
Tyska försök att närma sig historien

I Tyskland kommer det varje år ut mängder med nya böcker om andra världskriget och Förintelsen. Om den första generationen teg om sina upplevelser, vill den tredje och fjärde nu veta allt. Både Christiane Hoffmann i Alles, was wir nicht erinnern och…


Hélène Cixous och böckerna om Osnabrück

Hélène Cixous föddes och växte upp i Oran i Algeriet, en plats hon kom att lämna för gott redan i artonårsåldern. Men det är inte dit utan till Osnabrück, den plats som också hennes mor lämnade när hon var arton, som Hélène…


Puer aeternus?
Antoine de Saint-Exupérys brev till mamman

Visste du att Le petit prince av Saint-Exupéry lär vara världens fjärde mest sålda bok genom tiderna? Lägger man till också böckerna, filmerna och annat om Peter Pan och Pippi Långstrump tycks temat om puer aeternus och puella aeterna – det…


”Den sista miljonen”
Om Europas Displaced Persons

Efter kriget fanns uppemot 11 miljoner utlänningar i Tyskland – krigsfångar, tvångsarbetare, flyktingar undan Röda armén, koncentrationslägerfångar och utländska pronazister – som alla nu skulle återvända hem. Om den miljon som inte gjorde det handlar David Nasaws bok The last…


Frihetens eld i en mörk tid 
Om fyra kvinnliga filosofer

För något år sedan skrev Arne Melberg här på Dixikon om Zeit der Zauberer, Eilenbergers omtalade bok om fyra manliga filosofer under det tidiga 1900-talet. I sin nya och lika uppmärksammade bok, Feuer der Freiheit handlar det istället om fyra…


Lilla Auschwitz 
Om barnlägret i Łódź

Få historiska händelser är väl så grundligt utforskade som andra världskriget, men ändå dyker det ständigt upp nya, tidigare mer eller mindre okända fakta. Nästan alla alltid lika upprörande. Gregor Flakierski skriver om en polsk bok om ett koncentrationsläger för…


Blindgjengere – Atle Næss

I Norge har det inte varit lätt att glömma andra världskriget. Inte så konstigt: det var ett våldsamt övergepp och ingrepp i landets historia, som inte bara skapade motsättningar mellan tyskar och norrmän utan också mellan norrmän. I de tribunaler…


Fyra bröder i två romaner
Om tyska Winterbienen och Brüder

Margareta Flygt om två av de romaner som fanns med på Deutscher Buchpreis shortlist 2019 och som båda har två bröder som huvudpersoner. Den ena berättar om en biodlare och flyktingsmugglare och dennes bror under andra världskriget, den andra utspelar sig…


Guldjakt i massgravar
Płuczki av Paweł Piotr Reszka

I det nazityska förintelselägret Belzec i sydöstra Polen mördades nästan 600 000 judar, många begravda i massgravar. I reportageboken Płuczki skildrar den polske journalisten Paweł Piotr Reszka hur stora grupper av polacker senare grävde i förintelselägrens massgravar i jakt på…


EN 1900-TALETS ”KRIG OCH FRED”
Om Grossmans Stalingrad

Anders Björnsson läser Vasilij Grossmans roman Stalingrad och finner ett litterärt mästerverk av sällsynt finess och kaliber och den säkert oöverträffade skildringen av ett av världshistoriens blodigaste slag, där ryssarna till sist kunde tillfoga Tyskland ett för andra världskriget avgörande…


Någonstans i mörkret 
Roman av Natascha Wodin

Natascha Wodin, som i den prisbelönade romanen Sie kam aus Mariupol tidigare har berättat om sin mor, som under kriget deporterades från Ukraina till Tyskland som tvångsarbetare och som tidigt tog sitt liv, återkommer nu med en roman om sin…


Little boy 
Ny bok av Lawrence Ferlinghetti

Lawrence Ferlinghetti, amerikansk författare, bokförläggare och översättare, och en centralgestalt inom beatgenerationen, utan att själv riktigt sälla sig till den, firade nyligen sin hundraårsdag med att ge ut en ny roman, Little Boy. Tommy Andersson har läst boken, som sin…


DER REISENDE
Om Alexander Boschwitz roman

Tommy Andersson om en litterär händelse i Tyskland – en nyutgåva av Ulrich Alexander Boschwitz roman Der Reisende,  skriven under december 1938, men där  originalmanuskriptet påträffats först nu. Boken har väckt stor uppmärksamhet i Tyskland, för dess litterära kvaliteter, men…


DAGORDNINGEN
När djävulen spelar poker

L’ordre du jour  ger nytt liv åt nazisternas groteska agenda och andra världskrigets vansinne, utan att skildra en enda död vid fronten eller i koncentrationslägren, skriver Jan Henrik Swahn. Förbisedda detaljer sätts in i ett sammanhang med svindlande stor spännvidd…


KRIG OCH PENGAR
Brittisk historiker om världskrig och hjälpprogram

Anders Björnsson om en engelsk bok som tar upp hur de båda instrumenten för återuppbyggnad efter världskrigen – Dawesplanen efter det första och Marshallplanen efter det andra – gjorde de europeiska samhällena, när freden väl infunnit sig, rikare än dessförinnan och gav dem…


Unter der Drachenwand
Prisad österrikisk roman

Den österrikiske författaren Arno Geiger har tidigare av förlaget Thorén Lindskog introducerats på svenska med Den gamle kungen i exil. Martin Lagerholm anmäler här Arno Geigers nya roman Under der Drachenwand, som enstämmigt hyllats i tyskspråkig press. ”…eine geniale Authentizitätsfiktion”…


Steven Uhly – Königreich der Dämmerung

Königreich der Dämmerung, Skymningens kungarike, är Steven Uhlys fjärde roman. Skymning är tiden mellan dag och natt, svår att fånga och i vilken det kan vara svårt att se klart. Är det slutet på dagen eller början på natten? Det…


Im Satellitenstaat Kroatien – Eine Odyssee des Überlebens 1941 – 1945
Milo Zeev

Av RICHARD SWARTZ Milo Zeev har lyckats förena faktisk historisk redogörelse med den mycket dramatiska berättelsen om hur han som jude – då fortfarande Vladimir Müller – överlevde kroatisk…


Berlin och kriget

Av PETER LANDELIUS Jag har nyligen blivit färdig med översättningen av den engelske historikern Roger Moorhouse’ bok ”Berlin At War”. Det har varit en intressant och givande erfarenhet,…


Anne Wiazemsky – Mon enfant de Berlin

Av EVA MATTSSON De sista krigsåren 1944-1945 är Röda Korset fullt upptaget med att undsätta krigsskadade, ta hand om döende eller avlidna soldater och evakuera fångläger tvärs över…


Nya böcker i nygammal debatt i Polen

Av PETER JOHNSSON Tio år efter att den polsk-amerikanske historikern Jan Tomasz Gross publicerade sin uppmärksammade bok om morden på judarna i det polska samhället…


Kärleksbrev som går i kors

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Ibland får man intrycket att eftervärlden intresserar sig minst lika mycket för Jean-Paul Sartres och Simone de Beauvoirs privatliv som för deras författarskap. Människor som inte…


Olivia Manning – The Balkan Trilogy

Av IVO HOLMQVIST ”You´re interested in ideas; I in people. If you were more interested in people, you might not like them so much” säger Harriet…


Erri de Luca – italiensk författare

Av GRAZIELLA (Inlägget är översatt från italienska. Klicka här för att läsa det i original) I Sverige är Erri De Luca okänd, har man sagt mig. Inte en bok av honom har publicerats.…


Vel d´Hiv – Vintervelodromen

Av CECILIA CARLANDER I Paris kan man knappast bo eller leva någonstans utan att samtidigt känna historiens ständiga närvaro. Mitt kvarter har mycket kulturell 1900-talshistoria att bjuda på. På min…


Nathacha Appanah – Le dernier frère

Av EVA MATTSSON Tre bröder växer upp i en hydda i Mapou på norra Mauritius. Deras mor är intelligent och beskyddande, deras far våldsam och alkoholiserad. Pojkarna leker och hjälper…


Peter Øvig Knudsen – Birkedal. En torturbødel og hans kvinder

Av CECILIA JÖNGARD På Frihedsmuseet i Köpenhamn finns det en pappskiva med fem kulhål i. Den satt fastnålad på Ib Birkedal Hansens bröst då han avrättades 1950. Han hade efter år av förhör och rättspsykiatriska undersökningar dömts till livsstraf, ett…