En Upplysning för vår tid
Den franska filosofen Corine Pelluchon

Hur kan man idag försvara de goda tankarna från Upplysningen,  som med sin instrumentella förnuftstro, sina naturvetenskapliga framsteg och synen på kulturen som överlägsen naturen lade grunden inte bara för den snabba utvecklingen sedan dess, utan också för den ödeläggelse…


Die Benjamins 
Om Walter Benjamin och hans familj

Walter Benjamins berömmelse är stor och många av hans böcker finns på  svenska, nyligen kom hans Om hasch som fått stor uppmärksamhet. Om Walter själv, om hans familj och deras öden före, under och efter nazismen, har Uwe-Karsten Heye skrivit…


Spelfilmen och Tredje rikets uppkomst

Den mångsidige film- och kulturteoretikern Siegfried Kracauers livsgärning har nu för första gången blivit föremål för en omfattande biografi. Erik Tängerstad har läst den och tecknar konturerna av ett liv som rörde sig från Weimarrepublikens Frankfurt och Berlin till det…


DEUTSCH, NICHT DUMPF
Tysk handbok för upplysta patrioter

I denna ”handbok för upplysta patrioter”, där  Thea Dorn tar upp värdefrågor och begrepp som nationalism, tradition och kulturell tillhörighet, vill hon med ledordet ”upplysta” särskilja den besinningsfulla och intellektuellt prövande patriotismen från den värsta grobianiseringen och det etniskt mest exkluderande bruket…


Mer om Galizien

Josef Agnon föddes i Galizien. Han har aldrig, tycks det, varit “inne”. I boken The Bridal Canopy från 1967, som utspelas i 1820-talets Galizien beskriver han en rabbins rundvandring per häst…


Giulio Cesare och Glyndebourne 2009

Av RUTH PERGAMENT Det var med Theodor Adornos tankar om operafestivaler som jag åkte till Glyndebourne, som med en av världens mest prestigefyllda och välrenommerade operafestivaler ligger cirka 15…


Om Frau Paula Trousseau

Av SVEN-ERIC LIEDMAN En vän lånade mig Christoph Heins roman Frau Paula Trousseau (2007). Hon menade att den var värd att läsa. Det visade sig riktigt, det är en märklig roman. Jag vet inte…