Deutscher Buchpreis
Melinda Nadj Abonji – Tauben fliegen auf

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av MARGARETA FLYGT
En kvinna av ungersk härkomst, född i Serbien 1967, uppväxt i Schweiz, har ett österrikiskt förlag och får Tysklands största litterära pris, Deutscher Buchpreis. Det skulle kunna stå som bild för ett nytt Europa. Det är Melinda Nadj Abonjis roman ”Tauben fliegen auf” som övertygat årets jury och väldigt många läsare.

Romanen, som påminner mycket om författarens egen biografi, börjar med en familjesemester till Serbien. Den ungerska familjen som tidigare bott i Serbien men öppnat restaurang i Schweiz, åker och hälsar på sin släkt en mycket varm sommar.

Men vad som först tycks vara en Balkan-komedi förändras snart när Jugoslavienkriget kastar sin skugga över Europa. I början är det barnets blick som iakttar världen, full av nyfikenhet, så småningom den unga kvinnan, som ser sprickorna, tillkortakommandena.

Det är en roman om integration och immigration, och om ett Europa i uppbrott.

Melina Nadj Abonji är också musiker, performancekonstnär och slam-poet – något som märks i hennes språk, som i sin klarhet är närmast musikaliskt medryckande.

 

– Se en intervju med författaren här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).