Claus Beck-Nielsen (1963–2001)

Claus Beck-Nielsen (1963–2001) lyder titeln; någon författare anges inte. Vad är detta? Det enkla svaret: en dokumentation av ett performancekonstverk som konstnären och författaren Claus Beck-Nielsen genomförde 2001 (före den uppmärksammade ”Självmordsaktionen”): han gick ut på Köpenhamns gator där han låtsades ha tappat minnet och sakna både hem och personnummer.

När han så småningom avslöjade att allt var ett spel – att han var etablerad konstnär med bostad, fru och barn – var skandalen ett faktum. Fast kanske var det inte riktigt så enkelt. Dagboksanteckningarna i slutet av boken komplicerar saken betydligt: när konstprojektet var avslutat var det som om uteliggaridentiteten tog överhanden – Beck-Nielsens äktenskap gick i kras och konstnären blev uteliggare på riktigt.

Så var uteliggarlivet bara en tillfällig paus från den borgerliga tillvaron, eller var det vid närmare eftertanke tvärtom? Och var konstverket i så fall rent av verkligare än den verklighet det grep in i och vände upp och ner på?

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).