Christoph Poschenrieder – Die Welt ist im kopf

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av MARTIN LAGERHOLM
1818 företog en ännu relativt okänd Arthur Schopenhauer — sedermera en av Tysklands och den västerländska tanketraditionens mest vittberömda filosofer — en längre resa från Dresden via Österrike till Venedig.

Manuskriptet till det omsider inflytelserika huvudverket, ”Världen som vilja och föreställning”, hade ännu inte gått i tryck, och i väntan på det begav han sig med ett rekommendationsbrev från självaste Goethe till det fashionabla Venedig, där inte minst den skandalomsusade engelske poeten och lebemannen Lord Byron höll hov.

Men där fanns också den unga kvinnan Teresa som i såväl filosofisk som känslomässig mening gav den tyske filosofen en del huvudbry.

Så ser den verklighetstrogna bakgrunden till journalisten och författaren Christoph Poschenrieders spirituella och fabulerande romandebut ”Die Welt ist im Kopf” ut.

Ur växlande perspektiv, och med utgångspunkt i kapitelrubriker som lekfullt hänvisar till Schopenhauers ovannämnda magnum opus (”Världen är min föreställning”, ”Världen är min vilja”, ”Jag vill och vill ändå inte”) bygger Poschenrieder skickligt upp ett händelserikt och existentiellt drama med både lärdomsmättad och berättarmässig bravur.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).