Kan man dela ut ett pris i Sciascias namn till en livstidsdömd maffiaboss? Borde inte priset istället gå till en som bekämpat maffian och fått betala för det med sitt liv?
Frågorna ställdes när juryn, som skulle utse 2014 års pristagare till Premio Racalmare-Leonardo Sciascia, skulle börja sitt arbete. Priset delas ut i den lilla orten Racalmuto några mil norr om Agrigento på Sicilien och är ett i raden av dessa tusentals litterära pris i Italien tänkta att för ett ögonblick sätta strålkastarna på en annars bortglömd ort. I Racalmuto föddes författaren, journalisten, politikern mm Leonardo Sciascia, ett av Italiens stora intellektuella samveten. Priset till hans minne delas ut i hans hemstad varje år. Bland kandidaterna förra året fanns bla Caterina Chinnici med romanen É così lieve il tuo bacio sulla fronte. och den tidigare maffabossen Giuseppe Grassonellis Malerba, skriven tillsammans med Carmelo Sardo, redaktionschef för Berlusconikanalen Canale 5 i Rom. Två definitiva motpoler, som ändå hade det gemensamt att de båda handlade om ond bråd död i maffians regi. Protesterna mot Malerba var många. En av jurymedlemmarna lämnade uppdraget i protest. Det hindrade dock inte resten av juryn från att ändå utropa den flerfaldigt livstidsdömde Grassonelli som segrare.
Caterina Chinnicis bok med den långa titeln – i fri översättning: Din kyss på min panna är så lätt – handlar om hennes far, Rocco Chinnici, chefsåklagare i Palermo, med en lång rad utredningar och rättegångar mot olika mafiosi bakom sig. Det är han som trycker denna hastiga kyss mot hennes panna.
Anslaget i boken ger genast besked om en åklagares arbetsvillkor på Sicilien. ”Pappa ville att vi skulle ta farväl inne i portgången, innan han steg ut på gatan till den pansrade bilen”. Just den dagen stod mördarna utanför och väntade på honom.
Caterina Chinnici följde ändå sin far i spåren och blev magistrato, närmast åklagare hos oss, och blev den yngsta kvinna som utsetts till chefsåklagare vid ungdomsdomstolen i Caltanisetta på Sicilien. Hennes bok om fadern inleds med en kort resumé över hans karriär. Den rent rättsliga kröntes med rättegången mot den inblandade i ”massakern på Viale Lazio”. Vad som hände beskrivs utförligt, vem som tjallade, vem som började skjuta, hur det gick till när bossen Provenzano mördade någon med kpistens kolv och fick smeknamnet Binnu u’tratturi (”Bernardo traktorn”), vilka som dog ordentligt upptecknade i en lång katalog, just så som texter om maffian brukar vara: ett vimmel av namn med släktrelationerna mellan de olika inblandade särskilt understrukna.