Bernard Pivot – Les mots de ma vie

Omslag
Klicka här för att köpa boken
Av MARIANNE JEFFMAR
Frankofilen minns Pivot från TV-programmet ”Apostrophes”. Han intervjuade författare från hela världen och åstadkom rusningar av sällan skådat slag till boklådorna. Nu har han publicerat sina viktigaste ord med kommentarer. En guldgruva! Det har blivit ungefär 180 ord, ”ungefär” eftersom han serverat de allra viktigaste, som ”Baisers”, ”Écrivain”, ”Femme” och ”Lecture” flera gånger. Som han gjorde med sina favoritförfattare på den tid det begav sig.

Hans första ord är ”Ad hoc”. Redan här får läsaren en glimt av Pivots humor. Ad hoc får honom att tänka på kapten Haddock i Tintinböckerna. Och hans vackraste är ”Aujourd´hui”, som doftar kaffe och rostat bröd. En ”Frichti”, efter tyskans ”Frühstück”, inför den nya dagen som journalist.

Pivot lär också ut andra ord. Ett är ”Carabistouilles” med betydelsen små lögner, vilket bevisar att franska språket är en skälm.

Så till ”Chambre-bibliothèque”. Böcker hör inte hemma i sovrummet, menar Pivot. De lever sitt eget liv, skickar ut vågor som stör drömmarna.

Under rubriken ”Foi” berättar Pivot en anekdot. Han frågade en gång Gud om han finns. Han svarade: ”Jag finns inte.” Om ”Mots” skriver han: ”Jag har alltid sett på ord som levande varelser.”

Synnerligen levande är ”Oh là là”, som har förmågan att uttrycka en lång rad olika känslor. För att inte tala om dess eminenta förmåga att växa. Själv har jag hört ”Oh là là là là là là là là”.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).