Bente Dalsbæk – Med underkop

dalsbc3a6ck_med_underkop_dixikon_bocker_danska_originalsprak
Beställ boken här
Av CECILIA JÖNGARD
Bente Dalsbæk är jurist med ett förflutet som talskrivare åt talmannen i danska folketinget. Likt många andra danskar hade hon inte tidigare umgåtts i invandrarkretsar när hon förälskade sig i syriskfödde Naser Khader, en av Danmarks mera kända politiker. Därmed förändrades denna frånskilda mammas liv radikalt för på köpet följde en stor muslimsk familj med blivande svärmor Sada Abu Khader i centrum.

Bente Dalsbæks bok handlar främst om svärmodern – om Sadas uppväxt i Syrien helt utan skolgång, hennes äktenskap med palestinske Ahmed och hennes liv i Danmark dit hon så småningom flyttade för att förenas med den utvandrade maken. Det måste ha varit en omvälvande upplevelse för Sada och hennes fem barn att flytta från den syriska hembyn till sexhandelns Istedgade i Köpenhamn. Just på denna ökända gata hade maken strax före deras ankomst skaffat en lägenhet stor nog att hysa hela familjen.

Bente Dalsbæk har en nära och varm relation till sin svärmor och många kulturskillnader har gått att överbrygga. Hon har fått lära sig att om kaffet serveras i kopp med fat (Med underkop) är gästen accepterad.

Detta är en bok som ger en inblick i vår tids mångkulturella verklighet och som också handlar om konsten att anpassa sig och kompromissa. Bente Dalsbæk berättar dessutom med humor vilket gör hennes bok än mera läsvärd.
© Cecila Jöngard

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).