Alonso Cueto – La hora azul

cueto_hora_azul_spanska_dixikon
Klicka på omslaget för att köpa boken

En av Perus främsta berättare i generationen efter Vargas Llosa heter Alonso Cueto och har inriktat sig på medelklassens livsprojekt och moraliska vandel.

Med detta fokus fångar han den atmosfär av trötthet, rädsla och kyla som bildar de fattigas sociala omgivning. För romanen La hora azul fick han det spanska Herralde-priset.

Berättelsen skildrar hur den rike, mondäne advokaten Adrian Ormache i Lima i slutet av 90-talet, efter sin fars död får klart för sig att pappan inte bara har varit militär och stridit mot gerillan Sendero Luminoso. Pappan har också antagligen med våld gjort en ung kvinna med barn på en förläggning.

Mot en vardaglig fond beskrivs, med lugnt pulserande intensifieringskonst, hur Ormache på jakt efter sin fars förflutna möter sin egen historiska gestalts gränser. Det illusionslösa porträttet av honom är oförglömligt därför att det är skoningslöst utan att vara cyniskt.

 

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).