Farshad Kholgi – Verden er ét land

Av ANN-SOFIE DAHL 

Farshad Kholghi är bekant för svenska tv-tittare från den danska kriminalserien ”Brottet” där han spelar den utländske lärare som först misstänks för mordet på tonårsflickan Nana.
I Danmark är han i nog så hög grad känd som en skarp samhällsdebattör, som kombinerar humor med träffsäker satir i sina artiklar och föredrag. Som barn flydde han och hans familj från ayatollornas Iran; som medlemmar av Bahá´i-religionen – vars huvudbudskap är att ”verden er ét land” där de mänskliga rättigheterna är universella– har de ingen plats i Den Islamiska Republiken.
I Danmark kämpar familjen med det otympliga språket, men också med fördomar och trakasserier från invandrargäng och militanta islamister. När Kholghi överfalls på Nørrebro blir det en brutal konfrontation med den religiösa fanatism som han flytt från som barn.
I Muhammedteckningarnas Danmark har Kholghi blivit en av de mest framträdande debattörerna, och i Verden er ét land (People´s Press, 2007) visar han att han kan konsten att fånga läsaren med berättelsen om sitt liv och sin personliga kamp för demokrati och frihet. 
  

  Helle Helle – Ned til hundene
En ny bok av Helle Helle      

Helle Helle, som haft stora framgångar bl.a. med Rødby-Puttgarden, kommer nu ut med en ny bok.

”Endnu en fremragende roman af Helle Helle. (…) Man kan beundre forfatterindens stigende evne til indføling og medfølelse uden overfortolkning. Man kan også nyde romanens nærmest coole grafiske design, se små brikker bevæge sig ind og ud af huse, hen ad veje, gennem rundkørsler og ind ad indkørsler. Man kan gøre begge dele, det gjorde jeg – og jeg nød denne fjerde roman fra en af de store danske prosaister af i dag.” – Jyllands-Posten

”Helle Helle fortæller en moralsk historie om menneskelige hensyn i sin helt egen overbevisende stil. Den fortæller om mennesker i et miljø derude, hvor kragerne vender, og den næste bus først kommer i morgen. (…) Inciterende på sin egen helt specielle underspillede Helle Helle-måde.” – Berlingske Tidende

”[Forventningerne] indfries til fulde. (…) Helle Helles prosa er diamantskarpt skåret til. Den emmer af det henkastede dagligsprog, hun aflytter med sit mesterlige Herman Bang’ske øre, fuldt af underforståede betydninger, der langsomt samles i større mønstre i løbet af romanen. Det er vældig godt gjort. Helle Helle har tilført dansk realisme en ny dimension, og man kan kun beundre hendes fornemme og sobre stemmeføring, der får de stille eksistenser til at komme til syne – og til at syne af noget.” – Politiken

”Hvis det var en overrumplende glæde at at læse Helle Helles forrige, Kritikerpris-vindende roman, den navnkundige Rødby-Puttgarden fra 2005, så er det en skamløs fryd at læse hendes nye roman…”
– Weekendavisen   

Pris: 209 Kr                                  Beställ boken >

 
 

 
    Claus Beck-Nielsen (1963–2001)
Kritikern Anders Johansson:Claus Beck-Nielsen (1963–2001) lyder titeln; någon författare anges inte. Vad är detta? Det enkla svaret: en dokumentation av ett performancekonstverk som konstnären och författaren Claus Beck-Nielsen genomförde 2001 (före den uppmärksammade ”Självmordsaktionen”): han gick ut på Köpenhamns gator där han låtsades ha tappat minnet och sakna både hem och personnummer. När han så småningom avslöjade att allt var ett spel – att han var etablerad konstnär med bostad, fru och barn – var skandalen ett faktum. Fast kanske var det inte riktigt så enkelt. Dagboksanteckningarna i slutet av boken komplicerar saken betydligt: när konstprojektet var avslutat var det som om uteliggaridentiteten tog överhanden – Beck-Nielsens äktenskap gick i kras och konstnären blev uteliggare på riktigt. Så var uteliggarlivet bara en tillfällig paus från den borgerliga tillvaron, eller var det vid närmare eftertanke tvärtom? Och var konstverket i så fall rent av verkligare än den verklighet det grep in i och vände upp och ner på?
© Anders Johansson       

Pris: 239 Kr                                     Beställ boken >

 
 

 
  Jan Lindhardt – Machiavelli
Birgitta Kurtén Lindberg, kulturjournalist:
       

”Realistisk politik tar inte sin utgångpunkt i luftiga teorier och önsketänkanden utan i människan som hon är. Politikerns bästa läromästare finns därför i verkligheten; genom att studera den nedskrivna historien kan man ana också framtiden.

 

Det är Machiavelli som talar och han säger inte ”politiker” utan Fursten –  styrelsen hette så i Italien under hans tid. Machiavellis läromästare var just den praktiska historien, Roms antik. Hans egen erfarenhet hade gjort  honom desillusionerad. Uppvuxen i ett lättsamt Florens under mediceernas glansdagar, hade han också genomlidit Savonarolas religiösa skräckvälde; som Florens sändebud iakttog han spelet mellan de italienska stadsstaterna. Mycket mer än så får vi kanske inte veta om Machiavellis liv; men vi får ett antal viktiga pusselbitar hopfogade till en skiss, och på köpet en spännande diskussion kring hans ännu högeligen kontroversiella  idéer.
© Birgitta Kurtén Lindberg 

Pris: 156 Kr                                     Beställ boken >

 
 

 
  Lasse Ellegaard – Med Gud i hælene. Livsreportager fra Mellemøsten
Andreas Harbsmeier, dansk kulturskribent:Korrespondentlivet er omgærdet og befolket af mange myter – og danske Lasse Ellegaard er en levende en af slagsen. Efter mange år undervejs over hele verden slog han sig i midten af 90erne ned i Mellemøsten for at skrive hjem til de danske aviser Information og Jyllandsposten. I bogen kommer læseren ikke blot bag om livet som korrespondent, men også om mennesket Ellegaard, om hans liv med rejser og ægteskabet med en muslimsk kvinde – og selvfølgelig om konflikterne i Mellemøsten, der oftest synes uløselige. Bogen er spids, men nuanceret i sine kommentarer og politiske betragtninger, ligesom den er ærlig og vedkommende i sine personlige beretninger. Politisk virkelighed og personlig erfaring flettes sammen i billedet af en region med et stort konfliktpotentiale og et overvældende liv. Den vidende og engagerede korrespondent er ikke længere en selvfølge på diverse medier, men Ellegaard demonstrerer, at han stadig findes – og at subjektiviteten ikke blot er journalistens følgesvend, men overhovedet en forudsætning for et troværdigt virkelighedsbillede.
© Andreas Harbsmeier       

Pris: 299 Kr                                    Beställ boken >

 
 

 
 
  Maria Helleberg – Dagmar. Maria Feodorovna
Nominerad till  ”Årets danske yndlingsforfatter” och till ”Romanprisen” (P2) för Dagmar.      

 

Professor Merete Mazzarella:

 

Danska Maria Helleberg är författaren för dem som ledsnat på historiska romaner med bred miljöskildring och de ack så vanliga ack så tråkiga pedagogiska ambitionerna. Hon är intresserad av hur historia påverkar psyken, inte hur historiens rum har möblerats och hon skriver med ett slags nervig energi som rycker läsaren med sig. Hennes senaste verk är  Dagmar. Maria Feodorovna om den danska prinsessa som förlovades med en rysk tronarvinge och vid hans död giftes med hans bror, blev mor till Rysslands sista tsar, Nikolaj den andre och vittne till den ryska revolutionen. Det är Dagmar själv som berättar utifrån sin husarrest på Krim: hon minns de människor hon älskat, i första hand en abkhasisk furste, hon vägrar in i det sista att tro att hennes son och hans familj är döda, hon vägrar också att se sig själv som offer, in i det sista bevarar hon sin värdighet – och sin danskhet. Det är ett berörande porträtt, och skickligt utfört. 
© Merete Mazzarella 

Pris: 239 Kr                                   Beställ boken >

 
 

 
  Naja Marie Aidt – Bavian. Noveller
       

Nordiska rådets litteraturpris 2008

“Nordiska rådets litteraturpris 2008 går till den danska författaren Naja Marie Aidt för novellsamlingen Bavian (2007). De 15 novellerna i Bavian tar utgångspunkt i en värld som är till förväxling lik vardagen. Naja Marie Aidt skriver med en vacker och illavarslande realism, som lyfter upp verklighetens undertoner så att man märker att vardagen vilar på ett mycelium av möjliga katastrofer.”

 

Läs mer på Nordiska Rådets egen hemsida  

 

Läs också om henne i DN den 1 mars 2008 liksom också i SvD den 1 mars 2008 

Pris: 109 Kr                                 Beställ boken >

 

 
 

 
  Pia Tafdrup – Boomerang. Haiku
Författaren Jan Henrik Swahn:      

Lite i skymundan av sina brett anlagda försök inom den poetiska storformen (Drottningporten och Tarkovskijs hästar som båda finns på svenska) arbetar Pia Tafdrup ständigt vidare med mindre och stramare dikt. 1999 kom diktsamlingen Tusindfødt (”Tusenfödd”) där samtliga dikter är fyra rader långa. Nu har Pia Tafdrup slipat formen ytterligare och utkommit med haikudiktsamlingen Boomerang. En haiku är en gammal japansk uppfinning, ursprungligen upptakten till en mycket längre dikt, och består av sjutton stavelser, ojämnt fördelade över tre rader enligt principen fem sju fem. Formen är populär i stora delar av världen men används oftast till formellt korrekta plattityder. Pia Tafdrup laddar formen med ny sprängkraft. De få orden bildar kristalliska molekyler som hotar att när som helst explodera, eller vidga medvetandet till nya höjder hos läsaren. Här kommer ett smakprov, och jag ber om överseende med att en stavelse fallit bort på slutet: ”Huvud och fötter ? / resan mera än vägen. / Cirkelns hörnsten.”
© Jan Henrik Swahn 

Pris: 198 Kr                                    Beställ boken >
 

 
 

 
  Peter Øvig Knudsen – Blekingegadebanden 1&2 Samlingsutgåva
Andreas Harbsmeier, dansk kulturskribent:      

Gennem 70erne og 80erne var en række terrororganisationer aktive i Europa – mest kendte var måske RAF i Tyskland eller De Røde Brigader i Italien. Den danske variation over temaet er den mindre kendte Blekingegadebanden, der gennem 80erne stod bag en række spektakulære bankrøverier med det formål at skaffe penge til PFLP i Palæstina. I Peter Øvig Knudsen tobindsværk om den  danske celle beskrives det præcist og loyalt, hvordan gruppen voksede ud af 60ernes venstrefløj og Vietnam-bevægelse og siden hen radikaliseredes. Det er både hårrejsende, oplysende og væsentligt stof. Bogen danner basis for diskussionen om, hvordan mennesker krydser grænsen mellem det etisk forsvarlige og det aldeles uforsvarlige. Den er et journalistisk studie ud i, hvordan ideologi forvrænges – den fundamentalt spændende historie om, hvorledes små sekteriske organisationer i mødet med social og politisk uretfærdighed verden over låses fast i ideologiske forestillinger og retfærdiggørelse af vold som legitimt politisk middel.
© Andreas Harbsmeier

Läs mer om detta tema, på italienska om Aldo Moro och på tyska och danska om Ulrike Meinhof 

Björn Kumm har anmält Blekingegadebanden i radionsOBS den 18 januari 2008 

Pris: 339 Kr                                    Beställ boken >
 

 
 

 
  Knud J.V. Jespersen – Rytterkongen – et portræt af Christian X
Professor Ivo Holmqvist:      

”Der rider en konge i sol og blæst/ igennem sit arvede rige…” Hans Hartvig Seedorf Pedersens rader om Christian X skrevs på hösten 1940 men kunde lika gärna gälla Genforeningen i Sønderjylland tjugo år tidigare då kungen på sin vita häst red över gränsen vid Krusaa, båda episoderna emblematiska ögonblick i dansk historia. Odensehistorikern Knud J.V. Jespersen har som den förste fått läsa kungens dagböcker och fördjupar nu bilden av en rättskaffens och arbetsam människa, asketisk i sin livsstil, full av ansvar för sitt ärvda ämbete, och med ett varmt hjärta bakom en stundom stram yta. Det hettade till vid den konstitutionella Påskekrisen 1920 och under ockupationsårens s.k. telegramkris när Hitler tog kungens lakoniska tack för en uppvaktning till förevändning för en skärpt ton. Överlöparna i Frikorps Danmark som deltog i kriget på tysk sida hade kungen inget till övers för: de fick gärna sättas i främsta ledet, så blev man av med dem. Om detta har Jespersen mycket att säga, liksom om sanningen bakom myten att Kong Christian satte på sig en judestjärna i sympati med den judiska delen av sitt folk.
© Ivo Holmqvist 

Pris: 348 Kr                                    Beställ boken >
 

 
 

 
  Simon Fruelund – Borgerligt tusmørke
Professor Ivo Holmqvist:      

Om Simon Fruelund är ett sanningsvittne är danskarnas hygge och småputtriga grannsämja mest en myt. Hans minimalistiskt koncentrerade beskrivningar av invånarna i husen i en tänkt köpenhamnsk villaförstad med många motsvarigheter i verkligheten är berättelsen om grannar på båda sidor villavägen: stewardessen som har en gift älskare; gymnasisten som spanar in henne när hon solar topless; det lesbiska paret; de nyrika; mannen som förlupit familjen; han som säljer tomflaskor och kan åka på semester till Kenya, och den smygsupande läkaren som ser till att flaskorna blir tömda; de framgångsrika indierna som startat en taxirörelse – ett representativt urval. Prästen har kulturella ambitioner och bor i ena änden av allén, en kvinna med alltför gott luktsinne i den andra. Hon plågas av dunsterna från kärret som Fruelund svävar i snabb glidflykt över, från stenåldern till dagens bulldozers – det blir lite sammanpressat. Och i de redan slitna höghusen på andra sidan bor arbetslösa, ensamma invandrade mödrar, muslimer, afrikaner, kriminella, langare, anonyma alkoholister, i en spegling av dagens danska segregation. Man blir klar med boken på en dryg halvtimme – och läser den sedan genast en andra gång, lika fascinerad.
©Ivo Holmqvist 

Pris: 129 Kr                                    Beställ boken >
 

 
 

 
  Martin Krasnik – De retferdige. En islamisk stafet
Cecilia Jöngard, lärare vid Folkuniversitetet:      

Vad vill islamisterna? Martin Krasnik, tidigare skicklig programvärd i dansk TV och nu New York-korrespondent för Weekendavisen, insåg en dag att han suttit i Köpenhamn med en mängd åsikter i denna fråga, utan att ha fört några diskussioner med dem som har en islamisk stat som främsta mål. För att ta reda på hur en sådan stat skulle se ut och hur den skulle förhålla sig till alla dem som inte är muslimer beger han sig, själv kulturell jude och ateist, ut på en resa som för honom till London och vidare till Iran, Libanon, Pakistan, Saudiarabien och så tillbaka till London. Han lyckas, om än med möda, också hitta någon – alltid en man förstås – att diskutera islamismen med. Svårast är det i London där de islamistiska grupperna är mycket slutna. Lättast i Iran, där den islamiska staten redan är ett faktum. Krasnik är en konfrontatorisk intervjuare, och det kan hetta till rejält i diskussionerna. Får han då veta vad islamisterna vill? Ja – även om svar och förklaringar varierar så är det för de intervjuade bara religionen som kan skapa sann rättvisa. Martin Krasnik, en av Danmarks mest framstående journalister, har skrivit en viktig och angelägen bok.
© Cecilia Jöngard 

Pris: 129 Kr                                    Beställ boken >
 

 
 

 
  Kasper Elbjørn & David Gress, red. – 20 begivenheder der skabte Danmark
Professor Ivo Holmqvist:      

Fjorton författare gör upp räkningen med schabloner i dansk historieskrivning, i bidrag som sträcker sig fram till ungdomsupprorets 1968 som snabbt togs på entreprenad av en hård kärna. Två kapitel är särskilt intressanta. Den nattliga räddningsaktionen över Öresund av danska judar i oktober 1943 har gett Danmark ett välförtjänt gott internationellt rykte, men obekväma sanningar har förtigits: före kriget stängde man sina gränser för politiska flyktingar söderifrån, och danska SS-frivilliga samman med andra skandinaver och ukrainare tog aktiv del i folkmord i Galicien, osv.  Intet under att man senare drabbades av en moralisk baksmälla. I ett avsnitt om ”Da jøderne reddede Danmark” äreräddas Max Rothenborg, en judisk højesteretssagfører som drog igång stora hjälpinsatser men mötte otack. Och professorn i rättshistoria Ditlev Tamm som förklarar varför den juridiska processen mot samarbetsmän efter kriget inte blev mera konsekvent sammanfattar, cyniskt men klarsynt: ”Magt og ret hører nu en gang sammen, og kun blåøjede idealister tror på, at alt, hvad der foregår under et opgør, er ret. Selvom man kalder det et retsopgør.”
© Ivo Holmqvist 

Pris: 349 Kr                                    Beställ boken >
 

 
 

 
  Peter Wivel – Baader-Meinhof. 30 år med tysk terror
En nyutkommen dansk bok, som ger en delvis annan syn på Baader-Meinhof än den Jutta Ditfurth ger i sin nya bok, Ulrike Meinhof, Die Biografie.      

Weekendavisen skrev om Wivels bok den 8 november 2007: ”… en særdeles spændende fremstilling /…/  Peter Wivel (1943), tidligere chefredaktør for Information, Weekendavisen og BerlingskeTidende og i dag Politikens korrespondent i Berlin, gør i 30-året for Det Tyske Efterår status over de 28 år, hvor RAF-terroristerne hærgede Forbundsrepublikken med deres bankrøverier, bortførelser og bombeanslag /…/ Peter Wivel ger ”portrætter af nogle af nøglefigurerne fra RAF’s tre såkaldte generationer. Mest fylder rimeligt nok RAF’s chefideolog, Ulrike Meinhof. /…/ RAF er i Wivels optik ikke en ekstrem udløber af opbruddet dengang, men derimod »et helt selvstændigt projekt, bundet til dybt personlige erfaringer og modviljer hos de enkelte deltagere. /…/ Peter Wivel (har) skrevet en bog, som fortjener stor udbredelse.

Om orsakerna till att samhället kunde kämpa ner terrorn den gången skriver Weekendavisen bl.a ”Og det måske allervigtigste budskab er konstateringen af, at det var den folkelige modstand, der ubønhørligt knuste RAF-terroren. »Demokratiet kan være hårdt ved sine fjender«, fastslår Wivel. Det er et aktuelt og overordentlig vigtigt budskab til os alle i forhold til den terror, vi oplever i øjeblikket, hvor frygten har erstattet fornuften. Det er vigtigt, at vi mindes om, at vort stærkeste våben i kampen mod terroren netop er, som Wivel fastslår, vort demokrati og dets værdier og den folkelige modstand.

Politiken skrev den 3 november 2007 bl.a.: ”61 døde og 230 hårdt sårede og materielle skader for 1,9 milliarder kroner. Det er resultatet af Rote Arme Fraktions 30 års terrorvirksomhed, og det er de ansvarlige personer bag disse uhyrligheder, som Peter Wivel fortæller om i bogen /…/ en fremragende analyse af RAF’s personer, ideologi, terror og dens dehumaniseringsprocesser /…/ Peter Wivel (kommer)flot i mål med ikke alene et stykke vigtig samtidshistorie, men også med en begavet, interessant og spændende beretning”. – Läs hela Politikens recension av boken här

Rystende læsning… ansåg Jyllands-Posten i si anmälan  

Pris: 229 Kr                                    Beställ boken >
 

 
 

 
  Erik Meier Carlsen – 
Den fjerde alliance. Om demokrati og religion i de nye danskeres Danmark. Förord av Naser Khader
Pernilla Ståhl, frilansskribent och redaktör för OBS, kulturkvarten i SR:      

Danska Jyllands-Postens publicering av satiriska teckningar föreställande profeten Muhammed hösten 2005 väckte, som bekant, våldsamma protester. Den religiösa analfabetismen i Danmark spädde på krisen. Det menar Erik Meier Carlsen, tidigare chefredaktör på Information, i Den fjerde alliance. Carlsen vill etablera en ny position i en ”dansk debatt om invandringspolitik och integration som kört fast efter Muhammedkrisen”. Carlsen hävdar att de kristna väckelserörelserna haft stor betydelse för framväxten av de skandinaviska välfärdsstaterna. Den danska demokratin, som han kallar världens mest lyckade, är också en produkt av lyckade allianser mellan politiker och olika samhällsgrupper. Först med bönderna, sedan med arbetarklassen och med kvinnorna. Danmark har, menar Carlsen, alla möjligheter för en fjärde allians – med den muslimska befolkningen. Han vill ha öppen debatt, nya arenor för dialog och ser gärna att islamistiska partier deltar i valen. Ju högre i tak, desto bättre. Naser Khader har skrivit ett kritiskt och läsvärt förord till denna uppfriskande men kanske alltför idealistiska debattbok. © Pernilla Ståhl

Läs också Pernilla Ståhls krönika från den 2 oktober 2007 i Sydsvenskan 

Pris: 245 Kr                                    Beställ boken >
 

 
 

 
  Naser Khader (med Jakob Kvist) – khader.dk
Cecilia Jöngard, lärare vid Folkuniversitetet:       

Den som vill veta mera om Naser Khader, välkänd dansk politiker och debattör, tills nyligen framträdande representant för Radikale Venstre, nu en av ledarna för det nybildade partiet Ny Alliance, har underhållande och intressant läsning att se fram emot i khader.dk, en kombinerad memoar- och debattbok. Naser Khader uppehåller sig mycket vid integrationsfrågor. Om sin egen integration berättar han att han under påverkan av det omgivande samhället långsamt lyckats krympa bilden av sig själv från det enorma machosjälvporträttet på väggen hemma i tonårsrummet till en bild i mera modest A4-format. Men mindre än så blir den inte – att bli ett med tapeten leder ingenstans! Att han lyckats så väl med sin egen anpassning i Danmark tackar han sina föräldrar för – fadern från Palestina och modern från Syrien – vilka aldrig höll honom tillbaka i kontakten med danskar när han som elvaåring kom till sitt nya hemland. Idag, några decennier senare, framstår Naser Khader som en mycket viktig och inflytelserik opinionsbildare inte bara i Danmark, utan även i ett större europeiskt sammanhang. Om sig själv säger han att han är kulturell muslim och hängiven demokrat.
© Cecilia Jöngard 

Pris: 129 Kr                                    Beställ boken >
 

 
 

 
  Lars Olsen – Den nye ulighed
Pernilla Ståhl, Frilansskribent och redaktör för OBS, kulturkvarten i SR:      

Håller samhällssolidariteten i de skandinaviska länderna på att brytas upp? Ja, det anser i alla fall den danske journalisten Lars Olsen i den tänkvärda debattbokenDen nye ulighed. Olsen ser en ny ojämlikhet i övergången från industri- till kunskapssamhälle. Tidigare fanns det en stor grupp lågavlönade arbetare. Nu lever fem sjättedelar av befolkningen i relativ välmåga, men en sjättedel står utanför. Många i denna grupp saknar utbildning och arbete och har instabila familjeförhållanden. Lars Olsen ser en oroväckande tendens till att solidariteten med denna grupp ifrågasätts: varför bry sig om människor som inte bidrar till produktionen? Grunden till vårt solidariska samhälle lades för trettio år sedan. Nu läggs ingen sådan grund, menar Olsen. Den moderna skolan är, påpekar han, inte längre en viktig klassutjämnande kraft. Effekterna av vad som händer idag kommer vi se först om tjugo- trettio år. Finns det någon solidaritet kvar då? För att vända trenden föreslår Olsen reformer bl.a. på skolområdet.
© Pernilla Ståhl

Pris: 167 Kr                                    Beställ boken >
 

 
 

 
  Christian Jungersen – Undtagelsen
Professor Merete Mazzarella:      

Den finns i BonnierPocket, ändå har den i Sverige inte alls fått samma uppmärksamhet som i Danmark – och som den är värd. Undtagelsen, Undantaget, heter Christian Jungersens bok, en verklig tegelstensroman som på en och samma gång är (världs)politisk roman, arbetsplatsroman, psykologisk roman och thriller. Miljön är danskt centrum för forskning kring folkmord där några unga kvinnor utan att erkänna det ens för sig själva systematiskt börjar mobba en kollega. Jungersen varvar sin spänningsintrig med en inträngande analys av folkmordens mekanismer men allra bäst är han som skildrare av de förrädiskt vardagliga incidenter som gör tillvaron outhärdlig för den som drabbas: att inte bli tillfrågad om man vill hänga med och fika, att dörrar som brukat stå öppna plötsligt stängs, att samtal plötsligt tystnar när man kommer in i rummet. Jungersen visar hur den lilla ondskan hänger ihop med den stora men han gör det utan övertydlighet.
© Merete Mazzarella 

Pris: 129 Kr                                    Beställ boken >
 

 
 

 
  Carsten Jensen – Vi, de druknede
Carsten Jensen har haft stor framgång med sin första roman på många år, Vi, de druknede. Hans nästan 700-sidiga storsäljande krönika om hemstadens sjöfartsepok talar till samtiden och är ett ypperligt hantverk, skrevDan Jönsson i DN den 18 december 2006      

” Lysande danskt havsepos” – UNT den 8 januari 2008
”.. en mäktig läsupplevelse” skriver Nils Schwartz i Expressen samma dag
”… en lång rad oförglömliga karaktärsporträtt…” anser Martin Lagerholm i SvD den 8 januari 2008 

I Danmark fick boken lovord överallt:

”En overdådig roman…” – Bjørn Bredal, Politiken
”Carsten Jensens skumsprøjtende kæmperoman er på én gang en krønike om søfartsbyen Marstal og en fabel om Danmark og verden (…) Pendant til Gabriel García Márquez og 100 års ensomhed (…) Mægtig roman.” –Jakob Levinsen, Jyllands-Posten
”Romanen bruser af inspiration fra de store sejlads- og opdagelsesforfattere: Joseph Conrad, Herman Melville, André Malraux. (…) en rig og sjælden læseoplevelse –Joakim Jakobsen, Weendavisen
”Et mesterværk af en historisk roman (…) Det er forbandet godt gjort …” – Ida Hejlskov, Kristeligt Dagblad
”Forrygende fabel om vold, håb og kærlighed …” – Lilian Munk Rösing, Information
”Stor af omfang, men endnu større i kraft af dens fortælle- og skrivekunst.” – Jens Andersen, Berlingske Tidende

Pris: 129 Kr                                    Beställ boken >
 

 
 

 
  Kirsten Thorup – Förkrigstid
Professor Merete Mazzarella:      

Inte ett ont ord om Sara Stridsberg, men: nog hade också danska Kirsten Thorup varit värd att få Nordiska rådets litteraturpris för romanen ”Förkrigstid”. Här kopplas hoten i den lilla världen till hoten i den stora: medan Dina – gift med handelsmannen i en landsby – styr och ställer i sitt hem, ordnar kalas och går på kalas, vakar hon oroligt över sin mans kontakt med familjens barnflicka som en vacker dag flyttar bort och visar sig vara gravid. Under tiden rustar Hitler upp och marscherar in i Polen.
”Förkrigstid” är viktig tack vare sin sinnliga påtaglighet: den förmedlar en förståelse av det förflutna som inte bara är intellektets utan också kroppens och känslornas. Dina må te sig aningslös både värderingsmässigt, i sin syn på en ung kvinna som ”råkat i olycka” och i sitt förhållande till framtiden. Men hur kommer månntro våra värderingar att stå sig i eftervärldens ögon och vad vet vi om framtiden?
© Merete Mazzarella 

Pris: 129 Kr                                    Beställ boken >
 

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).