Alessandro Baricco – Smith & Wesson

Klicka på omslaget för att komma till Amazon
Klicka på omslaget för att komma till Amazon
Av ÅKE MALM

Ännu en gång hamnade han på bokhandlarnas bästsäljarlista, Alessandro Baricco. Succéförfattare flera gånger om i sitt hemland och en slags renässansartist: pianist, underhållare, TV-producent, filmregissör, lärare för hoppfulla blivande författare, musikkritiker och författare. Teatermonologen Novecento, som gjorde världssuccé, filmades senare av Giuseppe Tornatore med titeln La leggenda del pianista sull’oceano. Den vann filmpriser i både Europa och USA.

En historieberättare, säger han om sig själv. Och visst har det blivit en lång serie märkliga historier. Det är egentligen aldrig fråga om varifrån de kommer – stilen känner man lätt igen. Hans dialoger bär alltid på något absurt, på en meningslöshetens logik. Sådana i grunden humoristiska meningsväxlingar är också Smith & Wesson rik på. Också den är skriven för teatern, med regianvisningar och noggranna beskrivningar av den tänkta scenografin.

Handlingen är förlagd till 1902 och platsen är vid kanten av Niagarafallen. Där bankar en dag en kvinna – Smith – på dörren till den barack där Wesson bor. Hon är en förföljd skojare och han specialist på att dra upp liken efter alla dem som begått självmord i fallen. Småningom får de sällskap av en tredje person, en stackars arbetslös journalist som har fått ett dygn på sig att skriva historien som skall göra henne kvalificerad för ett jobb på lokaltidningen. Tre personer, alla söker en utväg i livet.

Smith är inte bara i skojeribranschen, utan hon är också uppfinnare och meteorolog och har ett projekt som skall ge henne berömmelse. Det som fordras är bara uppgifter om vädret för varje dag sedan början av 1800-talet för att hon statistiskt skall räkna ut sannolikheten för hur vädret skall bli. Wessons mål i livet är mera diffust, men han är en absolut expert på fallen, känner varje sten och hur strömmarna går. Och journalistaspiranten Rachel har sitt scoop helt klart. Hon skall ta sig utför fallen i en behållare, kanske en ölkagge. Livsfarligt, javisst. Men tänker hon, jag gör det här för att jag vet att om jag ger upp den här gången, gör jag det resten av livet. Här förbereds en stor show som skall locka åskådare i tusental. Rachel själv står för reportagen från insidan utan att avslöja vem som skall ta plats i ölkaggen.

Niagarafallens Horseshoe Falls
Niagarafallens Horseshoe Falls
Alessandro Baricco har i en intervju avslöjat att han i åratal samlat material om Niagara Falls och fann den fruktansvärt kalla vintern 1867 då isblocken tornade upp sig och vattnet under tre dagar helt slutade rinna utför fallen. En händelse som får en särskild betydelse i boken.

I samma intervju berättar han varför han valde att förlägga handlingen till Niagara:

– Det är en legendarisk, nästan mytisk plats. En gång ett stycke orörd, spektakulär natur, ett jordiskt paradis. Det fanns en tid då många ansåg att fallen var ett bevis på Guds existens. För andra var de ett stycke romantisk spettacolo från naturens sida, något sublimt. Till och med en person som Dickens sökte sig dit under en tid då fallen var ett resmål för den tidens elitturism, en slags mytisk och svårframkomlig pilgrimsfärd.

Smith & Wesson är 108 sidor smidig text, läst i ett rafflande nafs. Detta – och Alessandro Bariccos egen person – förde boken upp på bästsäljarlistan.

 

  Klicka här för att istället ladda ner den som e-bok

  En intervju med Baricco om boken:

  Tornatores film:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).